Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Zuid-Korea

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies Zuid-Korea
Download 'Kaart bij reisadvies Zuid-Korea' (PDF, 505 kB)

Reischecklist Zuid-Korea

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Zuid-Korea favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zuid-Korea. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Zuid-Korea. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

De overheid heeft de steden Daegu en Gyeonsan en het gebied Cheongdo aangewezen als ‘speciale medische zorgzones’ door de toename van besmettingsgevallen voor het nieuwe coronavirus (COVID-19). Medische voorzieningen in Daegu staan door het hoge aantal besmettingen onder druk.

Als u in de steden Daegu, Gyeonsan of het gebied Cheongdo bent, volg altijd de adviezen op van de lokale overheid.

Nieuwe coronavirus (COVID-19)

Reizigers komen met deze landelijk beperkende maatregelen in aanraking:

 • scholen en universiteiten zijn tijdelijk gesloten. Studenten volgen veelal online hun lessen;
 • meeste musea en andere bezienswaardigheden zijn tijdelijk gesloten;
 • grote evenementen zijn de komende weken afgelast (zoals wereldkampioenschap Shorttrack);
 • bedrijven vragen medewerkers steeds vaker vanuit huis te werken en/of hanteren flexibele werktijden;
 • indien u zich in de hoofdstad Seoel bevindt, houd dan rekening met de volgende overheidsmaatregelen:
  • bewoners en reizigers moeten zoveel mogelijk binnen blijven;
  • contact met anderen zoveel mogelijk vermijden;
  • altijd een mondmasker dragen.

Noord-Korea

Er zijn spanningen tussen Zuid-Korea en Noord-Korea. Deze spanningen zijn het gevolg van nucleaire testen, raketlanceringen en militaire oefeningen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor uw vertrek naar en tijdens uw verblijf in Zuid-Korea.

Het gebied tussen Noord-Korea en Zuid-Korea (Demilitarized Zone, DMZ) is alleen toegankelijk in georganiseerd verband. Bezoekers worden militair begeleid en het is ten strengste verboden en heel gevaarlijk om de groep te verlaten.

Demonstraties

In Zuid-Korea, in het bijzonder in het centrum van de stad Seoul, kunnen grote demonstraties plaatsvinden. Deze verlopen tot nu toe vrijwel altijd vreedzaam. Massale bijeenkomsten kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Bedwelmende middelen

Wees alert dat er geen verdovende of bedwelmende middelen (GHB drug) in uw drankje worden gedaan bij bezoeken aan bars en cafés. Dit heeft geleid tot enkele gevallen van seksueel misbruik in Seoul.

Natuurgeweld

In Zuid-Korea kunnen in augustus en september tropische stormen en tyfoons voorkomen. In de wintermaanden kan het hevig sneeuwen. Daardoor zijn sommige delen van het land soms voor dagen niet of nauwelijks bereikbaar.

Wilt u tijdens een van deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in Zuid-Korea? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Zuid-Korea en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @24/7BZ.

Op de website van de ambassade vindt u een document met specifieke adviezen voor wat te doen in geval van een crisis in Zuid-Korea.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Inreismaatregelen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Meer informatie leest u in de veelgestelde vragen bij het reisadvies Zuid-Korea .

Veel landen hebben een reisverbod of reisrestricties afgekondigd voor reizigers die uit Zuid-Korea komen. Vliegt u door naar een derde bestemming? Houd ook in dat geval contact met uw luchtvaartmaatschappij.

Voor meer informatie over vliegbeperkingen kunt u vinden via deze Engelstalige website van de International Air Transport Association IATA.

Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hiermee rekening bij het plannen van uw reis.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Zuid-Korea op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Zuid-Korea .

De Zuidkoreaanse overheid heeft de steden Daegu en Gyeongsan en het gebied Cheongdo tot ‘zones van speciale zorg’ verklaard. Er zijn coronabesmettingen in heel Zuid-Korea, maar de uitbraak concentreert zich in het bijzonder in deze gebieden. De overheid heeft bijzondere maatregelen ingevoerd in deze zone en daarbuiten. Volg altijd de instructies op van de lokale overheid.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert reizigers, die Zuid-Korea bezocht hebben, bij koorts en luchtwegklachten thuis te blijven en zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Bij ernstige klachten adviseert de RIVM dat u telefonisch contact legt met de huisarts.

Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR),  het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest.

Informatie van de Zuid Koreaanse overheid over het coronavirus kunt u vinden op de Engelse website van het

Informatie kan ook worden verkregen via het telefoonnummer 1345 (alleen bereikbaar binnen Zuid-Korea) van de Koreaanse Immigratiedienst en CDC.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Zuid-Korea.

Drugs

Het gebruik van drugs is verboden. Het meenemen van drugs, ook voor eigen gebruik, is verboden. Voor het in bezit hebben en/of gebruiken van drugs kunt u een hoge gevangenisstraf krijgen. Controleer daarom of eventuele medicijnen die u wilt meenemen, in Zuid-Korea onder de Opiumwet vallen.

Arrestatie

Wanneer u in Zuid-Korea wordt gearresteerd, valt u onder het rechtssysteem en gevangenissysteem van Zuid-Korea. Dit rechtssysteem verschilt van het Nederlandse systeem. Er kunnen hoge straffen worden opgelegd voor kleine vergrijpen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zuid-Korea en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Ambulance en Brandweer: 119

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Seoel

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Seoel.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen