Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Zimbabwe

Laatst gewijzigd op: 09-04-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Kaart bij reisadvies Zimbabwe
Download 'Kaart bij reisadvies Zimbabwe' (PDF, 330 kB)

Reischecklist Zimbabwe

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Zimbabwe favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Zimbabwe reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook heeft u een visum nodig. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Zimbabwe in Brussel.
 • U kunt ook een visum bij binnenkomst krijgen aan de grens of op het vliegveld. Hieraan zijn kosten verbonden. Informeer vooraf wat die kosten zijn. Neem voldoende geld, bij voorkeur Amerikaanse dollars, daarvoor mee.
 • Let goed op het aantal dagen van uw verblijf. De datum van de inreisstempel in uw paspoort is leidend.
 • Bent u nog in Zimbabwe na verloop van het aantal dagen vermeld op uw inreisstempel na de datum van aankomst? Dan kunnen de politiediensten en immigratiediensten van Zimbabwe u het land uitzetten of arresteren. U kunt uw inreisstempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in de hoofdstad Harare.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Zimbabwe een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Zimbabwe een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • Bezoekt u het land als journalist? Vraag dan om toestemming aan het Ministry of Media, Information and Publicity. Toestemming vraagt aan u via e-mail.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Er is een tekort aan contant geld in Zimbabwe. Het is moeilijk om Amerikaanse dollars cash te wisselen voor lokale bankbiljetten. Het is niet mogelijk om geld uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard. Steeds minder bedrijven accepteren Amerikaanse dollars in contanten. Dit geldt ook voor sommige medische dienstverleners zoals artsen en ziekenhuizen. Zorg er ondanks dit voor dat u voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij u heeft, het liefst in kleine biljetten (bijvoorbeeld 1, 5, 10 en 20 USD). Controleer van tevoren of hotels en restaurants betalingen met buitenlandse (credit) kaarten accepteren, zeker als u buiten de hoofdstad Harare reist. Uw reisbureau kan u hierover ook adviseren. Het is beperkt mogelijk Amerikaanse dollars in te wisselen voor de lokale valuta.
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zimbabwe. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
 • U mag Zimbabwe niet verlaten met meer dan 2.000 Amerikaanse dollars in contanten. Het is niet toegestaan buitenlandse valuta te wisselen ergens anders dan bij officiële handelaren (bijvoorbeeld banken).
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen. Het mobiele netwerk werkt niet altijd even goed.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Zimbabwe. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Er zijn in Zimbabwe veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Arme wijken van grote steden

In de dichtbevolkte en arme wijken van de grotere steden en rondom andere steden zijn er veiligheidsrisico’s. Dat geldt ook in de hoofdstad Harare. In deze wijken ontstaan soms plotseling rellen. Als de politie hiertegen optreedt, kunnen reizigers hier ook bij betrokken raken. Vermijd daarom dichtbevolkte en arme wijken. In deze wijken komen ook berovingen voor, vaak met geweld.

Vermijd bezette boerenbedrijven

Op het platteland zijn veel commerciële boerenbedrijven op een gewelddadige manier bezet. Vermijd deze bedrijven.

Criminaliteit

In Zimbabwe komen (gewelddadige) berovingen voor. Vooral in en rond de steden. Ook komt inbraak en diefstal uit auto’s voor. Soms beroven criminelen de personen in de auto. Dat gebeurt onder andere op de weg tussen de steden Masvingo en Beitbridge. En op de route van het vliegveld naar de hoofdstad Harare. 

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis niet na zonsondergang buiten de steden.
 • Mijd afgelegen en/of donkere plaatsen.
 • Wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen. Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Leg waardevolle spullen zoals smartphones en tablets uit het zicht (ook in de auto).
 • Houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

Vermijd grote mensenmassa’s, demonstraties en protesten. Fotografeer deze gebeurtenissen niet. U loopt het risico dat de autoriteiten uw camera afpakken, de geheugenkaart wissen of u arresteren. 

Tekort aan elektriciteit

Zimbabwe kampt met een tekort aan elektriciteit. Dit betekent in dat er vaak uren achter elkaar geen stroom is.

Natuurgeweld

Van november tot en met maart kan regen zorgen voor wateroverlast en overstromingen. Wegen naar steden en dorpen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Overstromingen leiden vaak tot een tekort aan eten, water en medicijnen.

Reist u buiten de steden? Zorg vooraf dat u op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte via de (sociale) media.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grensovergangen en vliegvelden

De lokale overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Reist u vanuit een land waar het coronavirus is vastgesteld? Dan kunnen er inreisbeperkingen zijn. Houd rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles kunnen uitvoeren bij de grensposten en luchthavens. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. De situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

De wegen in Zimbabwe zijn slecht. Houd rekening met obstakels die niet verlicht zijn op en langs de weg. Reis na zonsondergang niet met de auto buiten de stad. Wees ook voorzichtig in de steden zelf. Door tekort aan elektriciteit werken verkeerslichten vaak niet. Houd hier rekening mee.

Reis niet met het openbaar vervoer. De meeste (mini)bussen zijn onveilig en zitten vaak overvol. Er zijn geen regelmatige bus- en treinverbindingen. Bussen en treinen rijden meestal niet volgens de dienstregeling.

Ook kunt u beter niet alleen reizen. Bent u toch van plan alleen te reizen? Tref dan goede voorbereidingen. Laat bijvoorbeeld andere reizigers weten waar u naar toe gaat. Houd contact met familie en vrienden.

Brandstoftekort

Er is een tekort aan brandstof, aan benzine en diesel. Hierdoor staan bij benzinestations lange rijen. Zorg dat u voldoende brandstof heeft voordat u op pad gaat. Neem extra brandstof mee voor lange afstanden.

Politiecontroles

Houd in Zimbabwe rekening met controles. Deze kunnen worden uitgevoerd door militairen, politie of door een team van allebei. Laat bij controle uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Betrouwbaarheid nationale luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. Informeer naar mogelijke veiligheidsrisico’s.

Naar boven

Gezondheid

Coronavirus (COVID-19)

De lokale overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Houd rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles kunnen uitvoeren bij de grensposten en luchthavens.

U kunt ook informatie vinden op de Engelstalige website van het Zimbawaanse ministerie van Gezondheid

Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Sommige apotheken hebben tekort aan medicijnen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Zimbabwe te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Zimbabwe.

Geldverkeer

Er is een tekort aan contant geld in Zimbabwe. Het is niet mogelijk om geld uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard. Steeds minder bedrijven accepteren Amerikaanse dollars in contanten. Dit geldt ook voor sommige medische dienstverleners zoals artsen en ziekenhuizen. Zorg er ondanks dit voor dat u voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij u heeft, het liefst in kleine biljetten (bijvoorbeeld 1, 5, 10 en 20 USD). Controleer van tevoren of hotels en restaurants betalingen met buitenlandse (credit) kaarten accepteren, zeker als u buiten de hoofdstad Harare reist. De door de Zimbabwaanse overheid geautoriseerde wisselkantoren kunt u vinden op: Authorised Dealers with limited Authority. Uw reisbureau kan u hierover ook adviseren.

Uitvoer dollars

U mag Zimbabwe niet verlaten met meer dan 2.000 Amerikaanse dollars in contanten. Het is niet toegestaan buitenlandse valuta te wisselen ergens anders dan bij officiële handelaren (bijv. banken).

Reizen via Zuid-Afrika

Reist u via Zuid-Afrika naar Zimbabwe? Houd dan rekening met aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika inreizen of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht overstappen in Zuid-Afrika. Kijk voor meer informatie op de volgende Engelstalige websites:

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Zimbabwe. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zimbabwe en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 999 (of 112 vanaf een mobiele telefoon).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Harare

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Harare.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen