Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Vietnam

Laatst gewijzigd op: 31-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

Vanaf 15 maart 2020 geldt er een inreisverbod voor Vietnam voor reizigers die de afgelopen 14 dagen in Schengenlanden en het VK zijn geweest. De maatregel geldt voor 30 dagen. Als u nog als toerist in Vietnam bent, raden wij u aan te bedenken of het nog steeds noodzakelijk is dat u in Vietnam blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om uit Vietnam te vertrekken. De Nederlandse ambassade in Hanoi volgt de situatie op de voet. Zie voor meer informatie rubrieken ‘Veiligheidsrisico’s’. Diplomatieke paspoorthouders vallen hier niet onder. Zie ook de rubriek 'Coronavirus' voor meer informatie..

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Vietnam.

Download 'Kaart bij reisadvies Vietnam' (PDF, 651 kB)

Reischecklist Vietnam

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Vietnam favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Vietnam reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Vietnam.
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Vietnam een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Vietnam een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Vietnam. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Vietnam. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Vietnam.

Inreisbeperkende maatregelen

Vanaf 15 maart 2020 geldt er een inreisverbod voor Vietnam voor reizigers die de afgelopen 14 dagen in Schengenlanden en het VK zijn geweest. De maatregel geldt voor 30 dagen.

Laatste kansen om Vietnam uit te reizen

Het is voor de reiziger een groot risico om besmet te raken met het coronavirus. Tevens heeft de overheid aangekondigd dat reizigers uit Schengengebied, die hier al 14 dagen zijn, in quarantaine geplaatst kunnen worden.

Het aantal vluchten vanuit Vietnam vermindert nu erg snel. Het is nu nog mogelijk om Vietnam te verlaten. De kans is groot dat dit over een paar dagen bijna niet meer lukt.

Als u nog als toerist in Vietnam bent, raden wij u aan te bedenken of het nog steeds noodzakelijk is dat u in Vietnam blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om uit Vietnam te vertrekken.

Niet-ontplofte mijnen en munitie

Niet-ontplofte mijnen en munitie blijven een gevaar in de buurt van voormalige oorlogsgebieden. Vooral in centraal Vietnam en langs de grens met Laos, die vroeger werd doorkruist door de Ho Chi Minh-route. Deze gebieden zijn vaak niet duidelijk aangegeven.

Grensconflicten tussen Vietnam en haar buurlanden kunnen plotseling ontstaan. Als u een dorp of plaats wilt bezoeken die dichtbij de grens ligt, moet u soms vooraf toestemming vragen bij het provinciale politiebureau. Informeer bij de Vietnamese autoriteiten over het gebied dat u wilt bezoeken.

Criminaliteit

Ga in de grote steden van Vietnam niet in op een uitnodiging voor een drankje van iemand die u niet kent. Reizigers die ingaan op dit soort uitnodigingen lopen het risico gedrogeerd te worden. Een crimineel kan iemand daarna dwingen om geld of andere kostbaarheden af te staan. Dit komt regelmatig voor.

Ook zijn vooral in de toeristische wijken van de grote steden en de kustplaatsen zakkenrollers en tasjesdieven actief. Zij kunnen uw tas van uw schouder trekken.

Wees voorzichtig met het laten zien van grote hoeveelheden geld en smartphones in het openbaar. U loopt hierdoor de kans beroofd te worden.

Demonstraties

Vietnam is een éénpartijstaat. Een afwijkende mening wordt niet geaccepteerd. Bij sommige demonstraties in de afgelopen jaren is geweld gebruikt. Vermijd daarom demonstraties.

Landelijke gebieden

Wilt u reizen naar landelijke gebieden? Sommige kunnen gevaarlijk zijn. En ver weg van reddingsdiensten. Veiligheidsnormen liggen over het algemeen lager dan in Europa. Blijf op de hoofdroutes en reis met een betrouwbare gids. Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.

Natuurgeweld

In Vietnam kunnen van ongeveer mei tot en met november tropische stormen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Hulpverlening is niet altijd makkelijk te bieden in Vietnam. Vooral in de berggebieden in het noorden (o.a. Dien Bien, Sapa, Ha Giang). Daar zijn regelmatig aardverschuivingen door zware regenval.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Vietnam en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grensovergangen en vliegvelden

In Vietnam is het coronavirus vastgesteld. Ook in de hoofdstad Hanoi zijn besmettingsgevallen. De Vietnameese autoriteiten nemen drastische (preventieve) maatregelen. Opvolging van deze maatregelen is verplicht op basis van van sancties:

  • Er is een inreisverbod voor reizigers van het vasteland van China en uit de steden Daegu, Gyeonsan en het gebied Cheongdo en Gyensanbuk in Zuid-Korea;
  • Reizigers uit Iran, Italië en Zuid-Korea, of mensen die de afgelopen 14 dagen in deze landen zijn geweest, zullen bij aankomst in Vietnam, 14 dagen in een lokaal ziekenhuis in quarantaine worden geplaatst;
  • De Vietnamese overheid heeft aangekondigd dat landen met snelle verspreiding van het COVID-19 aan deze lijst kunnen worden toegevoegd. Het is daarom mogelijk dat het inreisverbod wordt uitgebreid naar andere landen, waaronder Nederland.
  • De lokale autoriteiten voeren strenge controles uit bij de grensposten, lucht- en zeehavens. Deze controles zijn verplicht. Als u niet meewerkt aan deze controles kunt u een gevangenisstraf krijgen;
  • Bij aankomst in Vietnam moet een gezondheidsformulier ingevuld worden. U kunt het formulier online invullen via de website https://tokhaiyte.vn/ (gebruik een andere browser dan Internet Explorer en scroll omlaag)
  • Als reizigers bij aankomst in Vietnam symptomen van het coronavirus vertonen, worden alle reizigers die in hetzelfde vliegtuig naar Vietnam inreisden, opgespoord en in quarantaine geplaatst;
  • In het geval van quarantaine worden de desbetreffende lokaties (hotels, guesthouses, homestays en hostels) volledig afgesloten totdat alle gasten, die mogelijk in contact zijn gekomen met de besmette reiziger(s), medisch onderzocht zijn. Bij constatering van de coronabesmetting geldt een 14 dagen verplichte quarantainemaatregel voor alle gasten in betreffend hotel, guesthouse, homestays en hostels.
  • Door communicatieproblemen (men spreekt bijna geen Engels in Vietnam) en de slechte hygiënische omstandigheden in ziekenhuizen en quarantaine opvangcentra kunnen deze quarantainemaatregelen problemen opleveren voor reizigers. 
  • Veel toeristische attractie en gebieden zijn tijdelijk gesloten of voorlopig niet toegankelijk (voor buitenlanders).
  • Het is aan te bevelen een mondkapje te dragen in (drukezochte) publieke ruimtes. Dat is gebruikelijk onder de Vietnamese bevolking. In sommige openbare gebouwen is het dragen van een mondkapje verplicht.

Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Volg de lokale media, zoals VGP news  voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

De grensovergangen met China zijn nog tijdelijk gesloten. Het is mogelijk dat zonder aankondiging andere landsgrensovergangen worden gesloten. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Wegverkeer

Het verkeer in Vietnam is chaotisch en gevaarlijk. Er gebeuren veel ongelukken. Vooral met brommers en bussen. Veel van deze ongelukken in het verkeer lopen dodelijk af. Of ze eindigen met zware verwondingen. Als u niet gewend bent aan dit soort verkeer rijd dan niet zelf.

Rijbewijs

Voor het zelf besturen van auto's, motoren of brommers >50cc is een internationaal rijbewijs nodig. Zorg dat u een geldig internationaal rijbewijs en geldig Nederlands rijbewijs heeft.  Een internationaal rijbewijs kan in Nederland, in persoon bij een ANWB kantoor worden aangevraagd.

Kijk hier voor meer informatie van de ANWB over het verkeer in Vietnam.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Vietnam .

De autoriteiten van Vietnam hebben aangegeven dat zij personen of groepen personen in quarantaine zullen plaatsen als het vermoeden bestaat dat, na medische controle, deze personen besmet zijn met het coronavirus. Dit om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR),  het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

In het geval u verkouden bent, zweet, potentieel hoest of niest, is het aan te bevelen in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Hoewel dit geen onderdeel is van de medische advisering, is dit wel de norm in Vietnam.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Vietnam te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Vietnam.

Geen foto’s van militaire objecten, militairen

Kom niet in de buurt van militaire installaties. Neem geen foto’s, ook niet van militairen.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt in Vietnam steeds meer geaccepteerd. Buiten de grote steden en/of bij de oudere generaties is dit niet altijd het geval. Houd daar rekening mee.

Drugs

In Vietnam is het bezit van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Vietnam veel zwaarder is dan in Nederland. Zelfs voor kleine hoeveelheden. De rechter in Vietnam kan voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf opleggen.

Zelf een gemotoriseerd voertuig besturen

Voor het zelf besturen van auto’s, motoren of brommers van meer dan 50 cc is een internationaal rijbewijs nodig. Let op: U bent strafbaar als u zonder geldig rijbewijs een brommer (of motor) >50cc bestuurt. Ook bent u niet verzekerd en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor hoge kosten als u bij een verkeersongeluk betrokken raakt

Overig

Bezoekt u religieuze of culturele locaties? Houd rekening met de manier waarop u zich kleedt en gedraagt.

Maak voor vertrek een kopie of scan van uw paspoort inclusief de pagina met het inreisvisum voor Vietnam. Als u uw paspoort kwijtraakt, heeft u dit nodig.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Vietnam en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 113

Ambulance: 115

Brandweer: 114

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Hanoi

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Hanoi.

Let op: buiten de steden Hanoi en Ho Chi Minh-stad kan de ambassade u minder goed helpen als u in de problemen komt. Omdat de wegen slecht zijn, is de bereikbaarheid buiten deze steden een probleem. 

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen