Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Verenigde Staten

Laatst gewijzigd op: 25-05-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies voor de Verenigde Staten
Download 'Kaart bij reisadvies Verenigde Staten van Amerika' (PDF, 2,7 MB)

Reischecklist Verenigde Staten

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak de Verenigde Staten favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat. 

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar de Verenigde Staten reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij het Amerikaanse Consulaat-Generaal in Amsterdam.
 • De Amerikaanse autoriteiten bepalen aan welke eisen u moet voldoen om de Verenigde Staten in te reizen. Deze eisen kunnen veranderen. Bekijk voordat u op reis gaat wat u precies nodig heeft en aan welke voorwaarden u moet voldoen om het land in te kunnen reizen.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in de Verenigde Staten een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in de Verenigde Staten een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. De Nederlandse Maestro kaart word vaak niet geacepteerd in de Verenigde Staten. Zorg ervoor dat u een Visa, Mastercard of Amex kaart heeft.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid. In veel Amerikaanse ‘National Parks’ is er geen mobiel bereik.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Verenigde Staten. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

In de Verenigde Staten zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Cornavirus (COVID-19)

De Amerikaanse overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit de Schengenlanden waar Nederland ook bij hoort. Er geldt een inreisverbod vanaf 13 maart 2020. 

Als u 14 dagen voor deze datum in de Schengenlanden bent geweest mag u de Verenigde Staten niet inreizen.

Heeft u een verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten? Dan kunt u onder voorwaarden van onder andere quarantainemaatregelen wel inreizen.  Er zijn ook andere uitzonderingen.

U kunt alle informatie hierover vinden in de presidentiele verklaringen op de website van het Centers for Disease Control and Prevention.

Nederlanders die al in de Verenigde Staten zijn kunnen daar blijven en ook uit het land uitreizen.

Maatregelen die er zijn kunnen altijd veranderen en worden aangepast. Volg daarom goed de lokaal beschikbare informatie.

Terrorisme

In de Verenigde Staten komt terrorisme voor.

Via de website van het National Terrorism Advisory System geeft de Amerikaanse overheid officiële waarschuwingen en adviezen voor terrorismedreiging.

Criminaliteit

Veel mensen bezitten een vuurwapen. Het is in veel staten toegestaan om in het openbaar een wapen te dragen. Geweld door vuurwapens komt in het hele land voor. Er zijn incidentele gevallen van massale schietincidenten. Deze gevallen zijn niet gericht op toeristen.

Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Vraag bij uw hotel om informatie. Blijf in steden op hoofdwegen en parkeer op goed verlichte parkeerplaatsen. Informeer voordat u een hotel gaat boeken of het hotel in een veilige buurt ligt.

Bezoekt u het zuiden van de staat Florida? Let dan op uw persoonlijke eigendommen. Vooral bij het bezoeken van grote winkelcentra (shopping malls), stranden en pretparken. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto.

De handel in drugs is een groot probleem in de staten Arizona, Californië, New Mexico en Texas, die grenzen aan Mexico. Drugsbendes kunnen daarbij geweld gebruiken. Wees u hier van bewust als u in deze gebieden  reist. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld

Aardbevingen

In de Verenigde Staten kunnen aardbevingen voorkomen. Op 5 en 6 juli 2019 waren er in de stad Ridgecrest  (op 250 kilometer ten noordoosten van de stad Los Angeles) aardbevingen van 6.6 en 7.1 op de Schaal van Richter. Hierbij is flinke schade aan huizen, gebouwen, wegen en bruggen ontstaan.

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program. Volg de instructie van de autoriteiten op.

Bosbranden

In de droge gebieden in de Verenigde Staten is een risico op bosbranden. Vooral aan de westkust (vooral in de staat Californië). Bosbranden kunnen onverwacht tot gevaarlijke situaties leiden. De rook kan (ook op plekken ver van de brandhaard) leiden tot erg slechte luchtkwaliteit. Ga voor meer informatie naar de Engelstalige website van de Engelstalige website van CAL FIRE.

Lawines

In de wintersportgebieden in de Verenigde Staten komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Orkanen, cyclonen en tornado’s

Ook kunnen van ongeveer juni tot en met ongeveer november orkanen en cyclonen voorkomen. Die kunnen vooral aan de zuidkust en oostkust en op Hawaï veel schade aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Tornado’s komen vooral van maart tot juni voor in het midden van de Verenigde Staten.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied?

Ga naar:

Raadpleeg voor extreme weersituaties ook de Engelstalige website van het National Weather Service.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer door coronavirus (COVID-19)

De Amerikaanse overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verminderen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit de Schengenlanden waar Nederland ook bij hoort. Zie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s,

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit bepaalde landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld.

Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Verenigde Staten op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Verenigde Staten.

Coronavirus (COVID-19)

Naast het inreisverbod voor reizigers uit het Schengen gebied kunnen ook de lokale autoriteiten strenge maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

U kunt ook meer informatie vinden op de website van Centers for Desease Control and Prevention (CDC). Het is mogelijk dat er per Amerikaanse staat verschillende maatregelen worden genomen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Luchtkwaliteit

Vooral aan de westkust (en vooral in de staat Californië) bestaat een verhoogd risico op slechte luchtkwaliteit door bosbranden. Heeft u astma of een andere aandoening aan de luchtwegen? Houd hier dan rekening mee. De autoriteiten kunnen in extreme situaties het advies geven om niet naar buiten te gaan als dat niet noodzakelijk is.

Kijk voor meer informatie over de actuele luchtkwaliteit in Californië op de website van de U.S. Environmental Protection Agency.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën en aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd. Homoseksualiteit is niet strafbaar in de Verenigde Staten. Er zijn echter wel staten waar seksuele handelingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht wettelijk verboden is. Houd daar rekening mee.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in de VS streng bestraft. Ook als u verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel buiten de VS kunt u bij binnenkomen van het land gearresteerd worden. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn zeer zwaar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in de Verenigde Staten en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Washington

Meer over de Nederlandse ambassade in Washington.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen