Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Venezuela

Laatst gewijzigd op: 18-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

Reis niet naar Venezuela. Er zijn inreisbeperkingen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Zie de rubrieken ‘Veiligheidsrisico’s’, Verkeersveiligheid’ en ‘Gezondheidsrisico’s’.

Kaart bij reisadvies voor Venezuela
Download 'Kaart bij reisadvies Venezuela' (PDF, 794 kB)

Reischecklist Venezuela

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet naar Venezuela te reizen

Reist u toch naar Venezuela? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Venezuela favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Venezuela reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Venezuela in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Venezuela een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Venezuela een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Op 20 augustus 2018 is de Bolivar Soberano ingevoerd. De waarde van deze nieuwe munt is gelijk aan 100.000 Bolivar Fuerte. Oude bankbiljetten zijn uit de roulatie gehaald en nieuwe worden ingevoerd. Het is heel moeilijk om aan voldoende contant geld in Bolivares te komen. Neem daarom voldoende Amerikaanse dollars in contanten mee.
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Venezuela. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Venezuela. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Coronavirus (COVID-19)

Reis niet naar Venezuela. Er zijn inreisbeperkingen en quarantaine maatregelen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Zie de rubrieken ‘Verkeersveiligheid’ en Gezondheid’. 

Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas

Reis niet naar de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas. De veiligheidssituatie in vooral Zulia en regionale hoofdstad Maracaibo is al lange tijd slecht. Door de nieuwe stroomstoringen is de veiligheidssituatie nog slechter geworden. Er komen op grote schaal plunderingen voor.

Grensgebieden met Colombia en Brazilië

Reis niet naar de grensgebieden met Colombia en Brazilië. De landsgrenzen met Colombia zijn gesloten. Het is er gevaarlijk door de spanningen in het gebied. Er zijn zwaarbewapende Colombiaanse guerrillastrijders en criminele bendes actief. Deze gebieden staan ook bekend om drugshandel. Hierdoor komt er veel zware criminaliteit voor, zoals ontvoeringen, overvallen en onderlinge afrekeningen. In een aantal grensgemeenten met Colombia is de noodtoestand van kracht.

Meer van Maracaibo

Ook de zuid(west)kant van het meer van Maracaibo is bijzonder onveilig. Dit komt door de aanwezigheid van gewapende bendes. Reis niet naar dit gebied.

Bent u in Venezuela? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op.
 • Bezoek geen volkswijken (zogenoemde barrios of ranchos) in en rond de grotere steden. Vaak zijn in deze wijken georganiseerde bendes actief.
 • Rijd niet in het donker en ga niet liften.
 • Ga niet kamperen.
 • Ga niet na zonsondergang het strand op.

Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen zijn ook vaak het doelwit van overvallen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Politieke en economische spanningen

Er zijn al geruime tijd serieuze binnenlandse spanningen in Venezuela.

In delen van het land is regelmatig geen stroom. Deze onderbrekingen kunnen soms dagen duren. Houd hier rekening mee. De veiligheidssituatie is hierdoor nog slechter geworden.

Verder is het steeds moeilijker om aan eerste levensbehoeften zoals water, voedsel en medicijnen te komen. In het hele land zijn er problemen met de drinkwatervoorziening. Er zijn daardoor steeds meer watertekorten. Om eten en medicijnen te kunnen kopen, staan er vaak lange rijen voor supermarkten, bakkers en drogisterijen. De tekorten hebben al geleid tot spontane protesten, plunderingen en overvallen op voedseltransporten. Wees alert bij menigten.

Ook is er bijna geen brandstof meer te krijgen in Venezuela. Vooral buiten de hoofdstad Caracas is dat erg moeilijk. Het tekort aan benzine, gas en diesel wordt steeds groter. Het openbaar vervoer (metro, bussen) functioneert daardoor slecht en is ook erg onveilig. Houd hier rekening mee.

Tot slot is het heel moeilijk om aan contant geld te komen. Er staan altijd lange rijen voor banken en geldautomaten. Daar kunnen maar hele kleine bedragen worden opgenomen. Door de hyperinflatie verliest de lokale munt in steeds hoger tempo zijn waarde, waardoor ook het leven van de lokale bevolking steeds moeilijker wordt. Hierdoor verslechtert ook de veiligheidssituatie.

Criminaliteit

In Venezuela is zeer veel gewelddadige criminaliteit. Veel Venezolanen dragen wapens en schromen niet om die te gebruiken. Er zijn veel gewelddadige overvallen, berovingen en ontvoeringen. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de grote steden zijn veel overvallers actief vanaf motoren. Ook komt het voor dat criminelen zich voordoen als politieagenten.

Het vliegveld en onderweg naar de stad

Op het vliegveld loopt u gevaar. Ook de weg tussen het vliegveld en de hoofdstad Caracas is erg gevaarlijk. Als u in Venezuela aankomt, laat u dan ophalen door een taxi of busje van het hotel waar u gaat verblijven. Of door bekenden. Negeer opdringerige personen die u vervoer naar de stad aanbieden. Deze personen leiden reizigers vaak naar auto’s van handlangers. Die bedreigen en beroven soms hun passagiers.

Criminaliteit in het openbaar vervoer

In het openbaar vervoer lopen reizigers extra kans om beroofd te worden. Criminelen doen zich regelmatig voor als taxichauffeur om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren. Liften en fietsen is zeer onveilig.

Ontvoeringen

Mensen worden vaak ontvoerd voor geld. Dit type ontvoeringen wordt ’express kidnapping’ genoemd. Criminelen kiezen hun slachtoffers vaak van tevoren uit. Ook als toerist of bezoekend zakenman kunt u het slachtoffer worden van een ontvoering.

Carjacking

In Venezuela komt veel carjacking voor. Daarbij wordt een automobilist onder bedreiging van vuurwapens gedwongen de auto af te staan. De overvallers nemen dan uw persoonlijke bezittingen mee. Rijd daarom niet na zonsondergang.

Neem voor uw veiligheid verder de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Gebruik mobiele telefoons en tablets niet in het openbaar.
 • Wissel alleen geld bij officiële wisselkantoren. Ergens anders geld wisselen en niet tegen de officiële wisselkoersen is verboden en strafbaar.
 • Wees voorzichtig met het gebruik van een creditcard. Creditcardfraude komt veel voor in Venezuela. U loopt grote risico’s door gebruik van een onofficiële wisselkoers.
 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. 
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

Sinds 2017 zijn in het hele land veel protestacties en demonstraties gehouden. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Ook dit jaar worden er  demonstraties verwacht. Deze kunnen tot confrontaties en geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Demonstraties en acties van de politie leiden vaak tot wegblokkades. Hierdoor ontstaan grote verkeersopstoppingen. Houd daar rekening mee. Vertrek bijvoorbeeld ruim op tijd naar de luchthaven als u per vliegtuig het land uitreist. Het medisch personeel in de gezondheidszorg kampt met capaciteitsproblemen. Dit betekent dat het risico dat u niet goed geholpen kunt worden bij een medisch probleem, nog groter is dan voorheen.

Natuurgeweld

Tropische stormen

Venezuela ligt net buiten het Caraïbisch gebied waar tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. De kusten van Venezuela, Isla Margarita en de eilandengroep van Los Roques, liggen net aan de rand van het tropisch stormgebied. Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met oktober) kan het in die gebieden ook stormen. Wilt u van mei tot en met oktober naar Venezuela reizen? Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg naar mogelijkheid het plaatselijke nieuws via de (social) media.

Aardbevingen en aardverschuivingen

In Venezuela komen aardbevingen voor. Tijdens het regenseizoen veroorzaken tropische regenbuien soms aardverschuivingen. Wegen kunnen hierdoor wegspoelen. Houd hier rekening mee als u tijdens het regenseizoen (mei tot en met oktober) in de heuvels en bergen reist.

Meer weten over de weersomstandigheden in Venezuela? Ga naar de Engelstalige websites van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Venezuela en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

De weg tussen het vliegveld en de hoofdstad Caracas is heel gevaarlijk. Dit is vooral ’s nachts het geval. Reis daarom alleen overdag over deze weg. Vooral buiten hoofdstad Caracas is er niet genoeg benzine. Ook is deze vaak van minder goede kwaliteit. Kijk voor informatie over het verkeer in Venezuela op de website van de ANWB.

Openbaar vervoer

Wilt u met een taxi reizen? Zorg dat u een betrouwbare taxi neemt:

 • In de aankomsthal van de luchthaven Simon Bolivar (Maiquetía, bij de hoofdstad Caracas) staat een taxistand waar u een betrouwbare taxi kunt boeken. Het tarief staat vast en is duidelijk aangegeven.
 • Deze taxi’s staan buiten de aankomsthal. De taxi’s zijn zwart van kleur, type 4-wheel drive en herkenbaar aan de gele ovale stickers op de zijkant.
 • U kunt u ook laten afhalen door een taxi of busje van het hotel of bekenden waar u gaat verblijven.
 • In de grotere steden zijn witte taxi’s met geel-zwarte blokband veiliger.
 • De taxidiensten bij de grotere winkelcentra zijn meer betrouwbaar.

Taxi’s in Venezuela hebben geen meter. Spreek dus van tevoren een prijs af.

Luchtvaart en Coronavirus (COVID-19)

De autoriteiten hebben vele beperkende reismaatregelen opgelegd. De kans is groot dat reizigers bij binnenkomst in quarantaine worden geplaatst. Steeds meer vliegverbindingen met de VS, Europa en de buurlanden komen te vervallen. Het wordt steeds moeilijker het land te verlaten.

Internationale luchthavens in Venezuela hebben last van de regelmatige stroomuitval. Hierdoor worden er vaak vluchten geannuleerd. Vertrekt u binnenkort per vliegtuig uit Venezuela? Neem dan contact op met uw vliegmaatschappij om te controleren of uw vlucht wel vertrekt. Houd er ook rekening mee dat de controles op de Venezolaanse luchthavens erg streng en zorgvuldig zijn. U moet daarom 3 uur van tevoren op de luchthaven aanwezig zijn.

Het internationale vliegverkeer naar Venezuela is de afgelopen periode verminderd. Het is daardoor lastig om vliegtickets te boeken naar het land. Ook in Venezuela zelf is het moeilijk om een ticket te boeken. Houd hier rekening mee als u in Venezuela bent of er naartoe reist.

Scheepvaart

Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen zijn vaak het doelwit van overvallen.

Grenzen

De landsgrens met  Colombia is dicht. De landsgrens met Brazilie is officieel nog open. Er zijn maar een paar grensovergangen open. Het grensgebied is gevaarlijk. Zie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’.

De zee- en luchtgrenzen met Aruba, Curaçao en Bonaire zijn gesloten. U kunt daardoor vanuit Venezuela niet met de boot of het vliegtuig naar de eilanden reizen. Omgekeerd is reizen vanuit de eilanden naar Venezuela ook niet mogelijk. Neem bij vragen contact op met uw reisorganisatie of uw  vliegmaatschappij.

Naar boven

Gezondheid

Coronavirus (COVID-19) en medische zorg

In Venezuela zijn besmettingen met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. De kans op  verspreiding is groot. Personen kunnen verplicht in quarantaine worden geplaatst.In Venezuela is de medische zorg erg slecht. Er is een groot gebrek aan (zelfs eenvoudige) medicijnen, noodzakelijke medische apparatuur en goed opgeleid medisch personeel. Verder zijn de hygiënische omstandigheden erg slecht.

De gezondheidszorg kampt met grote capaciteitsproblemen.  Dit betekent dat het risico dat u bij een medisch probleem niet goed kunt worden geholpen, nog groter is dan voorheen.

Toenemend risico op ziektes

In Venezuela neemt het risico op ziektes zoals malaria, dengue, difterie, Hepatitis A, tuberculose en HIV/aids snel toe.

Vaccinaties

Vaccinatie tegen de gele koorts zijn vrijwel niet te verkrijgen.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Venezuela te voorkomen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Venezuela.

Drugs

Straffen voor drugsbezit zijn erg hoog in Venezuela. Het leven in gevangenissen in Venezuela is erg zwaar en gevaarlijk. Er komen vaak opstanden en gijzelingen met dodelijke afloop voor.

Corruptie

De waarden en normen van Venezolaanse politieagenten zijn anders dan u in Nederland gewend bent. Een politieagent in Venezuela is niet per definitie betrouwbaar. Corruptie komt vaak voor, ook bij de politie.

Belangrijke documenten

Maak kopieën van uw reisdocumenten. Bewaar deze ook digitaal. Geef die af als bijvoorbeeld de politie daar om vraagt en houd het origineel bij u.

Reizen met minderjarigen

Minderjarigen die alleen of met 1 ouder reizen, hebben een notariële akte met toestemming van de andere ouder nodig.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Venezuela en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Caracas

Meer informatie over de Nederlandse in ambassade in Caracas.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in rode gebieden kan het ministerie van  Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen