Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Er zijn in Uganda veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Uganda is dit risico aanwezig.
Wees alert in heel Uganda op drukbezochte plekken zoals winkelcentra, het vliegveld, hotels en op plaatsen waar veel mensen komen.
Vermijd demonstraties en grote menigten. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf op de hoogte. Volg bijvoorbeeld ook het nieuws in de (lokale) media.
Inbraken en berovingen komen voor in Uganda. Regelmatig stelen criminelen iets uit een auto. Het gaat dan vooral om tassen, laptops en telefoons. Dit gebeurt meestal bij geparkeerde auto’s of als een auto voor een stoplicht of in de file staat. Houd de deuren van de auto altijd op slot en de ramen dicht als u rijdt.
In Uganda komt het voor dat in cafés en bars verdovende middelen in drankjes van bezoekers gestopt worden. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
In het Queen Elisabeth National Park aan de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC) werden op 2 april 2019 een buitenlandse toerist en een Ugandese chauffeur ontvoerd. Zij zijn op 7 april 2019 weer vrijgekomen. Wees waakzaam en alert in dit gebied. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Kenia kunnen gewelddadige conflicten ontstaan tussen veehouders. Blijf hier op de doorgaande wegen.
Blijf ook alert in de grensgebieden met Zuid-Sudan en de DRC. Er is een risico op overvallen. Afgelopen jaren hebben hier verschillende incidenten plaatsgevonden. In de regio Bundibugyo, met name in de stad Kasese, zijn in november 2016 meer dan 100 dodelijke slachtoffers gevallen.
Het geweld is tot nu toe niet gericht tegen toeristen en/of Nederlanders. Het gaat om lokale conflicten. Die vinden ver van de doorgaande wegen plaats. Wees waakzaam en alert in de stad Kasese en in het Rwenzori gebergte. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.
Uganda vangt op dit moment meer dan 1.1 miljoen vluchtelingen op, vooral uit Zuid-Sudan en de DRC. Dit komt door de strijd in Zuid-Sudan en de onrust in de DRC. De meeste vluchtelingen zijn in de grensgebieden met Zuid-Sudan en de DRC. Hierdoor zijn de wegen daar soms beperkt bruikbaar. Ook is er niet altijd voldoende eten en water in de grensgebieden. Er kan ook onrust ontstaan door de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen.
Politieke spanningen tussen de regeringspartij en de oppositie kunnen leiden tot protesten en demonstraties in de hoofdstad Kampala en in andere steden in het land. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. De politie gebruikt soms traangas en rubberkogels om demonstraties te beëindigen. De lokale media kondigen demonstraties meestal van tevoren aan. Vermijd demonstraties.
Uganda ligt op een breuklijn. Af en toe vinden kleine aardbevingen plaats. In het regenseizoen kunnen ook in berggebieden en heuvelgebieden aardverschuivingen voorkomen. Het regenseizoen in Uganda is van september tot november en van maart tot en met mei.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter @247BZ.
Naar bovenDe lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens.
Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.
Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).
De kwaliteit van de wegen is erg wisselend. De straatverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang buiten de grote steden. In de regentijd zijn de wegen buiten de grote steden slecht begaanbaar. Als u zelf wilt rijden, heeft u een internationaal rijbewijs nodig.
Het reizen met bussen, minibustaxi’s (matatu’s) en motortaxi’s (boda-boda’s) kan gevaarlijk zijn. De staat van voertuigen en het gedrag van weggebruikers maken dat deelnemen aan het verkeer in Uganda een zeker risico inhoudt.
Regelmatig zijn er zware ongelukken met langeafstandsbussen. Dit komt meestal door (combinatie van) te hard rijden, roekeloze inhaalmanoeuvres, slecht onderhouden voertuigen en slechte wegen.
In de steden is het nemen van een minibusje (matatu’s) niet zonder risico. Omdat het verkeer in Kampala regelmatig vaststaat, reizen veel mensen met motortaxi’s (boda-boda’s). Dit vervoer is goedkoop, maar de voertuigen zijn vaak slecht onderhouden. Veel chauffeurs van boda-boda’s rijden roekeloos. Draag altijd een helm als u op deze manier reist. Informeer welke boda-boda betrouwbaar is om in te huren.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Uganda.
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten strenge maatregelen. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens. Reizigers afkomstig uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, worden nauwgezet gecheckt. Bij het constateren van symptonen van het coronavirus wordt de reiziger (ongeacht nationaliteit) verplicht opgenomen voor een quarantaineperiode van minimaal 14 dagen. Komt u uit Nederland? Dan wordt u verplicht om minimaal 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. Ook als u geen symptomen van het virus vertoont. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.
Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
U kunt ook informatie vinden op de Engelstalige website van het Ugandese Ministerie van Gezondheid.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Uganda te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Zorg dat u in het bezit bent van uw vaccinatieboekje als u naar Uganda reist.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Uganda.
Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Uganda. Houd daar rekening mee.
Maak geen foto’s van militaire gebouwen, overheidsgebouwen en bruggen. Dit is verboden.
Bezit en gebruik van drugs is strafbaar. Neem geen koffer of pakketjes aan om tegen betaling mee te nemen naar Nederland.
Roken is verboden in alle openbare ruimtes, op het werk en in het openbaar vervoer. Dit verbod geldt tot 50 meter van publieke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen. Dit geldt ook voor elektronische sigaretten en shisha (waterpijp). Bij een overtreding kan een hoge geldboete of een gevangenisstraf worden gegeven. De politie kan hardhandig optreden.
Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en wordt vaak in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.
Naar bovenBent u in Uganda en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via algemene alarmnummers 999 en 112 (werken niet altijd).
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kampala.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.