Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar de rode gebieden in Tunesië.
Reis alleen naar de oranje gebieden als dat echt noodzakelijk is.
Reist u naar Tunesië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
De onderstaande veiligheidsrisico’s zijn ongewijzigd.
Let op: In Tunesië geldt de noodtoestand.
Reis niet naar:
In het Chaambi gebergte zijn regelmatig confrontaties tussen Tunesische veiligheidstroepen en gewapende groepen. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Tunesië vlakbij de Algerijnse grens. In de grensgebieden met Algerije en Libië is de situatie onveilig. Dit is vooral bij de grensplaats Ben Gardane (bij Libië). Dit is een verzamelplaats van antiregeringsgroepen. Ook de militaire zone in het zuiden van Tunesië is niet veilig.
De zuidelijke gebieden zijn onherbergzaam en dunbevolkt. In deze gebieden zijn criminelen en/of terroristische groepen actief. Bij problemen kunt u hier moeilijk hulp krijgen van bijvoorbeeld de politie.
Reis alleen als het noodzakelijk is in het gebied ten zuiden van de steden Nefta, Douz, Medenine en Zarzis (zie voor meer duidelijkheid de kaart van Tunesië in dit reisadvies). Door confrontaties tussen veiligheidsdiensten en gewelddadig extremistische groeperingen in dit woestijngebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan.
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
Voor de toeristische kustgebieden (de hotelresorts aan de kust van de Middellandse Zee vanaf de stad Tabarka tot aan de stad Zarzis) en overige delen van Tunesië geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Wees alert als u deze bestemmingen bezoekt.
Op 27 juni 2019 zijn er twee aanslagen gepleegd in het centrum van de hoofdstad Tunis. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Als u in Tunesië bent, moet u er rekening mee houden dat nieuwe terreuraanslagen kunnen worden gepleegd. Toeristen en toeristische plaatsen kunnen doelwit zijn. Dit geldt voor heel Tunesië.
Reizen naar grensgebieden met Libië en Algerije wordt sterk afgeraden.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
Criminaliteit en overvallen komen in heel Tunesië voor. Houd daar rekening mee, ook op openbare plaatsen, in woonwijken en op plaatsen waar veel toeristen komen, zoals de markt, medina, hotel of het strand. Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
In Tunesië kunnen demonstraties voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld gedemonstreerd, omdat er veel werkloosheid is en mensen daardoor weinig geld hebben. Ontwikkelingen in het buitenland en internationale gebeurtenissen kunnen ook aanleiding zijn voor anti-westerse demonstraties. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.
Naar bovenDe lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).
Kijk voor meerinformatie over het verkeer in Tunesië op de website van de ANWB.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Tunesië.
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tunesië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Tunesië.
De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en softdrugs. De gevangenisstraffen zijn hoog.
Maak geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties in Tunesië. Dit is
verboden.
Homoseksualiteit is strafbaar in Tunesië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Sommige jonge Tunesiërs proberen Europese (vaak oudere) vrouwen te verleiden. Vooral in clubs en toeristische hotels. Deze mannen zijn vaak van eenvoudige afkomst. Door liefdesverklaringen proberen ze soms een financieel voordeel te krijgen. In andere gevallen proberen ze de vrouwen tot een huwelijk te overtuigen. Zij hopen op die manier een verblijfsvergunning voor Nederland te krijgen.
Het is volgens Tunesische traditie absoluut niet de gewoonte te huwen met een vrouw die ouder is dan de man. Wees daarom voorzichtig en denk goed na wanneer u een liefdesrelatie aanknoopt.
Naar bovenBent u in Tunesië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer (politie): 197
Ambulance: 190
Brandweer: 198
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tunis op deze website.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.