Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Tsjaad te reizen als dat echt noodzakelijk is. U kunt wel naar de hoofdstad N’djamena reizen. Er zijn in deze stad risico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Voor de grensgebieden met de buurlanden, het gebied rond het Tsjaadmeer en het noorden van het land is het advies: niet reizen.
Reist u toch naar Tsjaad? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reis niet naar de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad:
In het grensgebied met Sudan is een verhoogd risico op gewelddadige criminaliteit. Dat komt door de aanwezigheid van rebellen. Het gaat vooral om de grens met de Sudanese regio Darfur. In de regio’s Ouddai en Sila geldt sinds 20 augustus 2019 de noodtoestand.
In de Centraal-Afrikaanse Republiek is de situatie erg gespannen en niet stabiel. Daarom is dit grensgebied onveilig. Veel burgers en rebellen vluchten vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Tsjaad.
Sinds 9 november 2015 geldt in de regio van het Tsjaadmeer de noodtoestand. Door de dreiging van de terroristische groepering Boko Haram vluchten mensen vanuit Nigeria, soms via Kameroen, naar Tsjaad. Het is daarom niet veilig in dit grensgebied en in het gebied rondom het Tsjaadmeer. Sinds mei 2019 heeft Boko Haram meerdere grote aanslagen gepleegd rond het Tsjaadmeer in Tsjaad.
Er is een verhoogd risico op terrorisme, ontvoering en kidnapping in het grensgebied met Niger.
In de noordelijke provincies Tibesti, Ennedi Ouest en Ennedi Est en het grensgebied met Libië wordt regelmatig gevochten tussen het Tsjadische leger en rebellen. De Tsjadische overheid heeft deze gebieden daarom gesloten en tot militaire zone benoemd. Daarnaast geldt sinds 20 augustus 2019 in dit gebied de noodtoestand. Het betreden van deze gebieden is verboden. In dit gebied is er een risico op ontvoering en terrorisme. Ook liggen er in dit grensgebied landmijnen.
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van het land. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Dit komt doordat er gewapende en terroristische groeperingen actief zijn in Tsjaad. Ook zijn er veel vluchtelingen uit Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het land.
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
U kunt naar de hoofdstad Ndjamena reizen. Wel zijn er in deze stad risico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.
Neem voor uw veiligheid overal in het land de volgende voorzorgsmaatregelen:
Sinds begin 2015 draagt het Tsjadische leger bij aan de (regionale) strijd tegen Boko Haram. Boko Haram opereert vooral op Nigeriaans grondgebied. Maar de beweging voert ook in de buurlanden Kameroen en Tsjaad aanvallen uit.
Boko Haram heeft een aantal zelfmoordaanslagen uitgevoerd in de hoofdstad Ndjamena en elders. Daarbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.
Er komt zware criminaliteit voor in Tsjaad, zoals berovingen en ontvoeringen. Wees op uw hoede voor overvallers die uw voertuig willen stelen (‘carjacking’). Verzet u in dat geval niet. Dit leidt vaak tot (meer) geweld.
In de hoofdstad N’djamena kunnen gewelddadige demonstraties voorkomen. Vermijd daarom demonstraties. Ga direct naar een andere plaats als u in een demonstratie terechtkomt.
Naar bovenDe verkeerssituatie in de hoofdstad N’Djamena is chaotisch. Door een gebrek aan regels zijn er veel ongelukken. Daarnaast hebben veel auto’s en motoren geen verlichting. Hierdoor vinden na zonsondergang veel ongelukken plaats. Rijd als het kan niet zelf. Maak gebruik van een huurauto met chauffeur. Maak geen gebruik van andere vervoersmiddelen zoals motoren of fietsen. Ga niet te voet over straat.
Naar bovenIn de hoofdstad N’Djamena is een lokaal ziekenhuis. De beschikbare medische zorg is minimaal.
Er is een kliniek van SOS International. U heeft een contract nodig om hier binnen te komen. Informatie vindt u op de Engelstalige website van SOS International.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tsjaad te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.
Naar bovenNederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of op Twitter via @247BZ. Bent u in Tsjaad en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Er is geen Nederlandse ambassade in Tsjaad. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Khartoum, Sudan.
In geval van nood kunt u ook contact opnemen met de ambassade van Frankrijk in N’djamena. Telefoon: +235 66779066 of +235 99201344.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.