Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Tsjaad

Laatst gewijzigd op: 18-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De landsgrenzen van Tsjaad met Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Libië zijn gesloten. Reis niet naar het grensgebied met de buurlanden van Tsjaad en reis niet naar het Tsjaadmeer. In het noorden van Tsjaad, richting de grens met Libië, vinden regelmatig gevechten plaats tussen het Tsjadische leger en rebellen. In dit gebied geldt de noodtoestand. Het gebied is tot militaire zone benoemd. Ook in de regio Ouaddai met de deelstaat Sila geldt de noodtoestand. Zie verder rubriek ‘Veiligheidsrisico’s / Onveilige gebieden’.

Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Kaart bij reisadvies Tsjaad
Download 'Kaart bij reisadvies Tsjaad' (PDF, 340 kB)

Reischecklist Tsjaad

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar Tsjaad te reizen als dat echt noodzakelijk is. U kunt wel naar de hoofdstad N’djamena reizen. Er zijn in deze stad risico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Voor de grensgebieden met de buurlanden, het gebied rond het Tsjaadmeer en het noorden van het land is het advies: niet reizen.

Reist u toch naar Tsjaad? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Tsjaad favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Tsjaad reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Tsjaad in Brussel.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Tsjaad een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Tsjaad een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tsjaad. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen 

 • Neem geen drugs mee naar Tsjaad. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar de grensgebieden met de buurlanden van Tsjaad:

 • Sudan;
 • Centraal-Afrikaanse Republiek;
 • Kameroen;
 • Nigeria (incl. het gebied rondom het Tsjaadmeer);
 • Niger;
 • Het noorden van het land en het grensgebied met Libië;
 • De regio Ouddai met de deelstaat Sila.

Grens met Sudan

In het grensgebied met Sudan is een verhoogd risico op gewelddadige criminaliteit. Dat komt door de aanwezigheid van rebellen. Het gaat vooral om de grens met de Sudanese regio Darfur. In de regio’s Ouddai en Sila geldt sinds 20 augustus 2019 de noodtoestand.

Grens met Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek is de situatie erg gespannen en niet stabiel. Daarom is dit grensgebied onveilig. Veel burgers en rebellen vluchten vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Tsjaad.

Grens met Kameroen en Nigeria

Sinds 9 november 2015 geldt in de regio van het Tsjaadmeer de noodtoestand. Door de dreiging van de terroristische groepering Boko Haram vluchten mensen vanuit Nigeria, soms via Kameroen, naar Tsjaad. Het is daarom niet veilig in dit grensgebied en in het gebied rondom het Tsjaadmeer. Sinds mei 2019 heeft Boko Haram meerdere grote aanslagen gepleegd rond het Tsjaadmeer in Tsjaad.

Grens met Niger en Libië

Er is een verhoogd risico op terrorisme, ontvoering en kidnapping in het grensgebied met Niger.

In de noordelijke provincies Tibesti, Ennedi Ouest en Ennedi Est en het grensgebied met Libië wordt regelmatig gevochten tussen het Tsjadische leger en rebellen. De Tsjadische overheid heeft deze gebieden daarom gesloten en tot militaire zone benoemd. Daarnaast geldt sinds 20 augustus 2019 in dit gebied de noodtoestand. Het betreden van deze gebieden is verboden. In dit gebied is er een risico op ontvoering en terrorisme. Ook liggen er in dit grensgebied landmijnen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van het land. De veiligheidssituatie is er niet stabiel. Dit komt doordat er gewapende en terroristische groeperingen actief zijn in Tsjaad. Ook zijn er veel vluchtelingen uit Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek in het land.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

U kunt naar de hoofdstad Ndjamena reizen. Wel zijn er in deze stad risico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Neem voor uw veiligheid overal in het land de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag gebeuren namelijk de meeste overvallen.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Terrorisme

Sinds begin 2015 draagt het Tsjadische leger bij aan de (regionale) strijd tegen Boko Haram. Boko Haram opereert vooral op Nigeriaans grondgebied. Maar de beweging voert ook in de buurlanden Kameroen en Tsjaad aanvallen uit.

Boko Haram heeft een aantal zelfmoordaanslagen uitgevoerd in de hoofdstad Ndjamena en elders. Daarbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Criminaliteit

Er komt zware criminaliteit voor in Tsjaad, zoals berovingen en ontvoeringen. Wees op uw hoede voor overvallers die uw voertuig willen stelen (‘carjacking’). Verzet u in dat geval niet. Dit leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In de hoofdstad N’djamena kunnen gewelddadige demonstraties voorkomen. Vermijd daarom demonstraties. Ga direct naar een andere plaats als u in een demonstratie terechtkomt.

Naar boven

Verkeersveiligheid

De verkeerssituatie in de hoofdstad N’Djamena is chaotisch. Door een gebrek aan regels zijn er veel ongelukken. Daarnaast hebben veel auto’s en motoren geen verlichting. Hierdoor vinden na zonsondergang veel ongelukken plaats. Rijd als het kan niet zelf. Maak gebruik van een huurauto met chauffeur. Maak geen gebruik van andere vervoersmiddelen zoals motoren of fietsen. Ga niet te voet over straat.

Naar boven

Gezondheid

Medische zorg

In de hoofdstad N’Djamena is een lokaal ziekenhuis. De beschikbare medische zorg is minimaal.

Er is een kliniek van SOS International. U heeft een contract nodig om hier binnen te komen. Informatie vindt u op de Engelstalige website van SOS International.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tsjaad te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of op Twitter via @247BZ. Bent u in Tsjaad en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Tsjaad

Er is geen Nederlandse ambassade in Tsjaad. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Khartoum, Sudan.

In geval van nood kunt u ook contact opnemen met de ambassade van Frankrijk in N’djamena. Telefoon: +235 66779066 of +235 99201344.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade in Sudan.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen