Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Tanzania

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies Tanzania
Download 'Kaart bij reisadvies Tanzania' (PDF, 644 kB)

Reischecklist Tanzania

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de streken langs de grens met Mozambique en Burundi te reizen als dat echt noodzakelijk is.

Reist u naar Tanzania? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Tanzania favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Tanzania reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Tanzania in Den Haag.
  • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Tanzania een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Tanzania een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Tanzania. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Vraag uw bank of uw bankpas geschikt is voor geld opnemen in Tanzania.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Tanzania. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Grensgebied met Mozambique

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Mozambique in de provincie Mtwara (zie de kaart). In het noordoosten van Mozambique dichtbij de grens met Tanzania, voeren extremistische groepen aanvallen uit op burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Deze aanvallen kunnen ook over de grens plaatsvinden in Tanzania. Bekijk ook het reisadvies van Mozambique.

Grensgebied met Burundi

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Burundi. In dit gebied hebben in het verleden gewapende overvallen plaatsgevonden. Hoewel de veiligheidssituatie het afgelopen jaar is verbeterd, blijven er risico’s bestaan. Reist u toch naar dit grensgebied? Wees dan alert en reis alleen bij daglicht. Reis bij voorkeur niet alleen.

Voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Tanzania. Hier bestaat het risico op kapingen van commerciële en particuliere schepen. Informeer u goed voordat u het water op gaat.

Tanzania is één van de meer stabiele en rustige landen in de regio Oost-Afrika. Jaarlijks bezoeken veel toeristen het land. De meeste van deze reizen verlopen zonder problemen. Toch kunnen er veiligheidsproblemen zijn. Wees voorzichtig op plaatsen waar veel mensen/toeristen komen, zoals in Dar es Salaam, Stone Town (Zanzibar) en Arusha. Op dit soort plaatsen is de kans op aanslagen en berovingen groter.

Terrorisme

Er geldt een verhoogde terroristische dreiging in de landen in de hoorn en aan de oostkust van Afrika. Dit geldt dus ook voor Tanzania, zowel op het vasteland als op Zanzibar. Strategische of symbolische plaatsen kunnen doelwit zijn van aanslagen. Ook op plekken waar veel mensen komen. Dit zijn bijvoorbeeld bekende attracties, overheids- en militaire gebouwen, commerciële en toeristische centra, hotels, markten, religieuze ontmoetingsplaatsen en het openbaar vervoer.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Wees alert op openbare plaatsen en volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Criminaliteit

Gewelddadige berovingen

In heel Tanzania bestaat een risico op gewelddadige berovingen en overvallen. Vooral in Dar es Salaam en in de Arusha-regio, maar ook op andere plekken in het land. Buitenlanders zijn regelmatig slachtoffer van gewapende overvallen en berovingen. Beroving van hand- en schoudertassen vindt regelmatig plaats, onder andere vanuit rijdende auto’s en motoren. Bij dit soort berovingen kunt u ernstig gewond raken. Bied geen verzet bij een beroving.

Wees extra alert in de gebieden waar veel toeristen zijn zoals in Dar es Salaam. Ook in Arusha en het eiland Zanzibar worden incidenten gemeld.

Ontvoeringen

Korte ontvoeringen komen voor in de grote steden. Criminelen lokken buitenlandse toeristen in een taxi of in een gewone auto. Soms wordt er voorgesteld een lift te delen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij (of op weg naar) vliegvelden en bus- of treinstations. Maar ook bij aanlegplaatsen voor veerboten, taxistandplaatsen, en toeristische trekpleisters als Coco Beach en Kariakoo in Dar es Salaam. Eenmaal in de taxi of auto wordt de toerist bedreigd en dwingt de crimineel de toerist om op verschillende plaatsen geld op te nemen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees voorzichtig als u op stille, verlaten stranden of in afgelegen gebieden loopt.
  • Pas op voor (uber) chauffeurs die u laten plaatsnemen in een andere taxi (bv. van een vriend) met vage excuses.
  • Reis niet mee met onbekende personen die u een lift aanbieden waar u niet om heeft gevraagd.
  • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen in het zicht.
  • Zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft, verdeel zowel uw pasjes als contant geld over meerdere plaatsen.
  • Houd (digitale) kopieën van uw paspoort en/of identiteitskaart bij u en bewaar het paspoort, het vliegticket en contant geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Als u op straat loopt, draag uw tas dan niet aan de straatkant. Loop zover mogelijk van de weg af en aan de kant van het tegemoetkomend verkeer.
  • Houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op;
  • Neem geen waardevolle spullen mee tijdens vervoer in een ‘bajaj’ (klein driewielig vervoersmiddel). Vermijd ’s avonds en ’s nachts het gebruik van dit vervoersmiddel.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties en politieke onrust

Tanzania heeft een geschiedenis van politieke onrust. In oktober 2020 vinden in Tanzania presidentsverkiezingen plaats. In aanloop naar deze verkiezingen kunnen de politieke spanningen oplopen. Dit kan leiden tot onrust en demonstraties. Vermijd demonstraties.

Ook op het eiland Zanzibar is er sprake van politieke onrust. De verkiezingen in 2016 hebben geleid tot lokale politieke en religieuze conflicten. Er is een grote kans op ongeregeldheden op het eiland Zanzibar. Het is niet uitgesloten dat spanningen terugkeren, met kans op nieuwe ongeregeldheden. Hierbij kan geweld worden gebruikt.

Vermijd demonstraties en politieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel of reisorganisatie om informatie.

Natuurgeweld

Tropische orkanen

Rond vrijdag 26 april 2019 komt tropische orkaan Kenneth waarschijnlijk aan land in de regio’s Mtwara en Lindi in het zuiden van Tanzania. Reis de komende dagen alleen als het noodzakelijk is naar dit gebied. De Nederlandse ambassade in Dar es Salaam volgt de situatie.

Aardbevingen

In Tanzania kunnen aardbevingen voorkomen. De laatste grote aardbeving was in september 2016 in de Kagera regio. Een lichte aardbeving vond plaats in maart 2018 in de regio Geita. Soms zijn deze aardbevingen voortekens van een uitbarsting van de vulkaan Lengai. Wilt u meer informatie over aardbevingen in Tanzania? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Overstromingen en tropische stormen

In het korte regenseizoen, van half november en december, en het lange regenseizoen, in maart, april en mei, kunnen overstromingen voorkomen. Dit heeft vooral gevolgen in dichtbevolkte gebieden zoals Dar es Salaam. Ook kunnen in deze periode tropische stormen voorkomen. Reist u in deze periode naar Tanzania? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Tanzania en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grensovergangen en vliegvelden

Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te gaan. Komt u uit Nederland? Dan kan u worden verplicht om minimaal 14 dagen in zelf-quarantaine te gaan. Ook als u geen symptomen van het virus vertoont. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Tanzania is slecht. De rij-omstandigheden in het land zijn onvoorspelbaar. Straat- en wegverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting. De grote verkeerswegen zijn in redelijke staat. Maar er zijn wel kuilen in de weg. Niet geasfalteerde wegen zijn in het algemeen van slechte kwaliteit. Als het veel regent, kunnen ze gevaarlijk en slecht begaanbaar worden.

Reist u over de weg? Reis dan beter niet na zonsondergang. Dit is belangrijk als u zelf rijdt, maar ook als u met het openbaar vervoer reist. Reist u toch na zonsondergang, wees dan alert.

Rijdt u zelf? Houd dan uw autodeuren altijd op slot. Houd vooral in steden de ramen dicht en berg waardevolle spullen op uit het zicht. Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Tanzania op de website van de ANWB.

Openbaar vervoer

Er komen in Tanzania jaarlijks veel mensen om bij verkeersongelukken. Bij dit soort ongelukken zijn vaak langeafstandsbussen betrokken. Reis niet met een bus als u twijfelt over de veiligheid van de bus en/of de vaardigheid van de bestuurder.

Vliegverkeer

In Tanzania vliegt men vaak met kleine vliegtuigen om grote afstanden te overbruggen. Wilt u met een klein vliegtuig reizen? Zoek dan vooraf uit welke luchtvaartmaatschappijen betrouwbaar zijn. U kunt het beste vliegen met vliegtuigen van bekende, grotere luchtvaartmaatschappijen.

Veerboten

Wilt u met een veerboot reizen? Zoek dan vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is. Betrouwbare maatschappijen herkent u doordat ze passagiers elektronisch registreren. Het is verstandig vooraf uw kaartje te kopen en niet op het laatste moment. Bij de vertrekpier van de veerboten zijn veel opdringerige kaartverkopers die proberen toeristen te verleiden om een kaartje te kopen bij een specifiek loket.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Tanzania.

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten strenge maatregelen. Houd rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven door binnen te blijven en zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Reizigers, afkomstig uit landen waar het coronavirus is vastgesteld, worden nauwgezet gecheckt. Bij het constateren van symptomen van het coronavirus wordt de reiziger (ongeacht nationaliteit) verplicht opgenomen voor een quarantaineperiode van 14 dagen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Vaccinaties

Zorg dat uw vaccinaties voor Tanzania op orde zijn. Neem uw vaccinatieboekje mee en draag deze bij u, zodat u het kunt laten zien. Zowel bij inchecken voor uw vlucht als bij aankomst in Tanzania. Een vaccinatie tegen gele koorts is voor binnenkomst in Tanzania verplicht als u aankomt uit een land waar gele koorts voorkomt. Ga ook na of u medicijnen tegen malaria nodig heeft.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tanzania te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Tanzania.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Tanzania. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Illegale souvenirs

Niet alle souvenirs mogen worden meegenomen uit Tanzania. De douane op de internationale vliegvelden controleert voor vertrek of reizigers illegale ‘wildlife-souvenirs’ bij zich hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ivoor, koraal, schelpen, tanden, souvenirs van tropisch hardhout en huiden van dieren. Het in bezit hebben hiervan kan in Tanzania leiden tot zeer hoge geldboetes of gevangenisstraffen.

Werken zonder werkvergunning is strafbaar

Werken (ook als zelfstandig gevestigde, als vrijwilliger of stagiair) zonder werkvergunning is strafbaar in Tanzania. De controle op de naleving hiervan is aangescherpt. Overtreding kan leiden tot vervolging. Het betalen van een geldboete, een gevangenisstraf of uitzetting zijn mogelijke straffen.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Verbod op plastic tasjes

Plastic tasjes zijn sinds 1 juni 2019 strikt verboden in Tanzania. Er is sprake van een overtreding als u in bezit bent van een plastic tasje. Neem geen plastic  tassen Tanzania in. Na een eerste waarschuwing kan bij een tweede overtreding een hoge boete of een gevangenisstraf worden opgelegd.

Geld opnemen

Wilt u geld opnemen met een Nederlandse bankpas? Dat is alleen mogelijk bij een beperkt aantal geldautomaten. Die moeten het Maestro/Mastercard-logo hebben. Deze banken vindt u vooral in de grote steden. Houd hiermee rekening wanneer u reist naar afgelegen gebieden.

Natuurparken

Een goede voorbereiding is belangrijk als u een van Tanzania’s natuurparken bezoekt. Regel uw reis bij een betrouwbare organisatie. Sommige parken zijn afgelegen waardoor hulp moeilijk ter plekke kan komen. Zorg dat u de juiste uitrusting bij u heeft en vraag lokaal om advies als u naar afgelegen gebieden reist. Maak alleen gebruik van officiële overnachtingskampen als u gaat kamperen. Het advies is om niet alleen te kamperen.

Kilimanjaro

Wilt u de Kilimanjaro beklimmen? Onderschat deze beklimming niet en bereid u fysiek goed voor.

Belangrijke documenten

Bewaar kopieën van belangrijke documenten (paspoort, verzekering, vaccinatieboekje) online.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Tanzania en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Dar es Salaam

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'oranje' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen