Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar oranje gebieden te reizen als dat echt noodzakelijk is.
Reist u naar Tadzjikistan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensgebieden met Afghanistan, Kirgizië en Oezbekistan. Er is in deze gebieden een hoger risico op (terroristische) aanslagen dan in andere gebieden in Tadzjikistan.
Ook liggen er mijnen en zijn er gewapende groepen actief. Deze groepen staan bij checkpoints en voeren daar controles uit. Het grensgebied met Afghanistan is bovendien onveilig omdat er drugs en andere zaken worden gesmokkeld.
De grenzen met Oezbekistan en Kirgizië zijn niet duidelijk afgebakend. De grensovergangen kunnen plotseling worden gesloten.
Reis alleen als dat noodzakelijk is in de zelfstandige regio Gorno Badakhshan. Daar zijn gevechten geweest. Het kan er weer onrustig worden.
Wilt u toch naar de hierboven genoemde gebieden reizen? Dan heeft u vooraf toestemming nodig.
Militaire posten controleren het verkeer naar en van deze gebieden. Wees in deze gebieden altijd alert.
De kans op aanslagen blijft aanwezig. Wees alert in het hele land.
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Wilt u naar de Tadzjiekse enclaves in Kirgizië reizen? Informeer dan vooraf naar de veiligheidssituatie.
Er kunnen in deze enclaves plotseling politieke spanningen ontstaan, en spanningen tussen bevolkingsgroepen.
Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Tadzjikistan is dit risico aanwezig. Bereid u goed voor op deze risico’s en wees alert in het hele land.
In Tadzjikistan is het risico om slachtoffer te worden van criminaliteit hoger dan in Nederland. De criminaliteit is niet speciaal gericht tegen buitenlanders of reizigers. Er is regelmatig geweld tussen politie, ordediensten en criminele groepen. Dat heeft te maken met de smokkel van verdovende middelen vanuit Afghanistan. Hierbij vallen regelmatig doden.
Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Uw reis kan hierdoor grote vertraging oplopen. Houd hier rekening mee. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten.
In Tadzjikistan kunnen ook overstromingen, aardverschuivingen en aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Meer weten over aardbevingen? Kijk op Earthquake Hazards Program.
Bent u in Tadzjikistan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter @24/7BZ.
Naar bovenDe wegen zijn slecht in Tadzjikistan en vaak niet verlicht. Ook zijn de voertuigen meestal slecht onderhouden en houden chauffeurs zich vaak niet aan de verkeersregels. Reis daarom na zonsondergang niet over de weg.
Bij ongevallen kan het lang duren voordat de politie en/of hulpdiensten ter plaatse zijn. Corruptie onder verkeerspolitie komt voor. De verkeerspolitie spreekt vaak geen andere taal dan Tadzjieks of Russisch. De afhandeling van verkeersongevallen en aanrijdingen gaat vaak via de rechter. Dit proces duurt vaak langer dan de verblijfsduur van de geldigheid van het visum. Hou hier rekening mee en zorg tijdig voor visum verlenging.
De landsgrenzen tussen Tadzjikistan en de buurlanden staan vaak slecht aangegeven. Gebruik alleen officiële grensovergangen. Door het nieuwe coronavirus uit China is de grensovergang tussen China en Tadzjikistan tijdelijk gesloten. Ook zijn er minder vluchten tussen beide landen en vinden gezondheidscontroles plaats. Er kunnen nieuwe maatregelen genomen worden. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Tadzjikistan.
Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
De medische voorzieningen in Tadzjikistan zijn slecht. Vooral buiten de hoofdstad Dushanbe is medische hulp moeilijk te krijgen.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Tadzjikistan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Tadzjikistan.
Openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als u dit via internet en sociale media doet.
Homoseksualiteit (LHBTI) wordt niet algemeen geaccepteerd in Tadzjikistan. Agressie en verbaal of fysiek geweld komt voor. Houd daar rekening mee.
Naar bovenBent u in Tadzjikistan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Er is geen Nederlandse ambassade in Tadzjikistan. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Nur-Sultan, Kazachstan.
U kunt ook contact opnemen met de ambassade van Duitsland in Dushanbe (kies bovenin de website voor Duits). Ook kunt u terecht bij de ambassade van een andere land dat lid is van de Europese Unie.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.