Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Spanje

Laatst gewijzigd op: 13-05-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

Reis alleen naar Spanje als dit noodzakelijk is. Er geldt een inreisverbod voor het hele land, behalve voor Spanjaarden en buitenlandse residenten. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen veranderen regelmatig. Nieuwe stappen worden wekelijks geëvalueerd en zijn afhankelijk van de ontwikkelingen over de verspreiding van het virus. Door versoepeling van de maatregelen is de kleurcode van het ‘rode’ (niet reizen) gebied (de Catalaanse gemeenten Igualada, Vilanova del Cami, Odena en Santa Margarida de Montbui en de gemeente Arroyo de la Luz in de regio Extremadura) aangepast naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Volg de aanwijzingen op van de lokale overheid. Vanaf 15 mei is 14 dagen thuisquarantaine verplicht voor iedereen die in Spanje aankomt. Zie ook de rubriek 'Coronavirus'.

Kaart bij reisadvies Spanje
Download 'Kaart bij reisadvies Spanje' (PDF, 650 kB)

Reischecklist

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Spanje favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook  gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Spanje reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor Spanje is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
  • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
  • Voor Spanje heeft u geen visum nodig.
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Spanje een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Spanje. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Spanje. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Spanje als het strikt noodzakelijk is.

Sinds 14 maart 2020 geldt de noodtoestand en zijn maatregelen getroffen die reizen en het dagelijkse leven beperken. Deze maatregelen veranderen regelmatig.  Zie de rubriek ‘Coronavirus’ voor actuele informatie over geldende maatregelen.

Terrorisme

In augustus 2017 werden in de steden Barcelona en Cambrils terroristische aanslagen gepleegd. Hierbij vielen doden en meer dan honderd gewonden. Sindsdien zijn zowel in de regio Catalonië als in de rest van Spanje anti-terreurmaatregelen aangescherpt. Blijf alert.

Criminaliteit

Pas op voor criminelen die zich voordoen als agent. Ze gebruiken trucjes om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Bijvoorbeeld door tegen de achterkant van de auto aan te rijden of een voorwerp tegen de auto te gooien. Wees alert op autosnelwegen en parkeerplaatsen vooral in Noordoost Spanje. Ook bij de Spaans-Franse grens en op de snelweg van Barcelona naar Valencia.

Wees alert op personen die u gebaren te stoppen, omdat er iets met uw auto niet in orde zou zijn. Blijf doorrijden en:

  • bel meteen de Spaanse verkeerspolitie (Dirección General del Tráfico). Die is bereikbaar via de noodnummers Guardia Civil 062 en Policía 112;
  • laat aan personen buiten de auto duidelijk zien dat u telefoneert;
  • geef aan de politie het kentekennummer van de auto en uw locatie door;
  • maak eventueel ook een foto van de auto met het kenteken;
  • vraag telefonisch om advies.

Wilt u stoppen om eventuele schade aan uw auto te controleren? Rij dan door naar een veilige plaats, waar ook meer mensen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een benzinestation. Wordt u gevolgd door de criminelen of nepagenten? Vergrendel bij stilstand meteen de autodeuren en houd de ramen gesloten. Laat aan eventuele nepagenten uw paspoort of rijbewijs door het raampje zien en houd telefonisch contact met de politie. Volg de aanwijzingen van de politie op. Sluit uw auto goed af en zorg dat er geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto liggen.

Natuurgeweld

Bosbranden
In Spanje komen bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in of naar een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Regenval en overstromingen
Door hevige regenval, vinden de laatste jaren steeds vaker overstromingen plaats, waardoor mensen in acute nood komen. De infrastructuur (bijvoorbeeld wegen en bruggen) kan beschadigd zijn.

De lokale overheid geeft dan waarschuwingen of opdracht om te evacueren. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door actief het lokale nieuws en de sociale media te volgen.

Meer weten over de weersomstandigheden in Spanje?

Ga naar:

Agencia Estatal de Meteorología (AEMET)

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd

dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Maatregelen coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Spanje te beperken heeft de lokale overheid maatregelen getroffen. Deze verschillen per provincie en er wordt streng gecontroleerd en gehandhaafd.

Iedereen die vanaf 15 mei in Spanje aankomt moet 14 dagen lang in thuisquarantaine.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Wees alert op autosnelwegen en parkeerplaatsen met name in Noordoost Spanje. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Spanje op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Spanje.

De Spaanse overheid neemt maatregelen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

Zo geldt er een inreisverbod, behalve voor Spanjaarden en buitenlandse residenten. U valt in deze laatste categorie als u in het bezit bent van het groene A4-document of het groene kaartje, het zogenaamde "Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión". Een NIE-nummer of bewijs van empadronamiento is niet toereikend. Wanneer u resident bent is het toegestaan de grens over te steken of naar Spanje te vliegen, als u direct naar uw hoofdverblijf reist. Het advies is om uw reis uit te stellen. Voor iedereen die met ingang van 15 mei Spanje binnenkomt geldt een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen.

Volg de adviezen op van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Algemeen

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Spanje vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Spanje bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Scan uw reisdocument en zorg dat u op reis toegang heeft tot een digitale kopie. Bij diefstal van uw reisdocument kan deze kopie u van pas komen.

In een aantal grote toeristencentra zijn speciale politiebureau’s voor toeristen, de 'Servicio de Atención al Turista Extranjera' (SATE). Hier kunnen  toeristen in nood gratis bellen. Kijk of er een kantoor in de buurt is.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Spanje en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Madrid

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Madrid.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen