Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Saoedi-Arabië

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies Saoedi-Arabie
Download 'Kaart bij reisadvies Saoedi-Arabië' (PDF, 542 kB)

Reischecklist Saoedi-Arabië

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar het grensgebied met Jemen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak.

Reist u naar Saoedi-Arabië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Saoedi-Arabië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Saoedi-Arabië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag.
 • U kunt een electronisch toeristenvisum (e-visum) aanvragen voor Saoedi-Arabië. Zie voor meer informatie de Engelstalige e-visa website.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Saoedi-Arabië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in of u in Saoedi-Arabië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Saoedi-Arabië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Saoedi-Arabië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar het grensgebied met Jemen, tot 80 kilometer van de grens. Saoedi-Arabië voert sinds maart 2015 luchtaanvallen uit op Jemen. Vanaf het begin van het conflict zijn er meerdere keren raketten vanuit Jemen op Saoedi-Arabië afgevuurd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. De spanningen in het grensgebied met Jemen kunnen daardoor oplopen. Ook zijn bij de grens tussen met Jemen terroristen actief en komt er smokkel van mensen en goederen voor.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Reis alleen als het noodzakelijk is via de internationale luchthaven van Abha, in de Asir Provincie. Zie verder ook hier beneden bij het onderwerp ‘Terrorisme’. 

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak, tot 50 kilometer van de grens. In dit gebied zijn strijders aanwezig die in Irak en Syrië met IS (Islamitische Staat) hebben meegevochten.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Qatif. Hier is het al langere tijd onrustig. Er is geweld tussen sjiitische demonstranten en Saoedische veiligheidstroepen en er zijn aanslagen. Er komen demonstraties voor waarbij geweld wordt gebruikt. Bij acties van veiligheidstroepen tegen militante sjiieten zijn ook aan beide kanten doden en gewonden gevallen.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Terrorisme

In Saoedi-Arabië is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. In de al-Qassim regio in en dichtbij de steden Buraydah en Al-Zulfi, 250 km ten noordwesten van de hoofdstad Riyadh, zijn het afgelopen jaar aanslagen gepleegd op veiligheidstroepen. Hierbij zijn doden gevallen. Al-Qassim is een zeer conservatieve regio. Wees alert en vermijd mensenmassa’s. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie en actuele ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media.

Oproep IS

IS (Islamitische Staat) heeft opgeroepen aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië. Onder meer op westerlingen. Saoedi-Arabië is net als Nederland coalitiepartner in de strijd tegen IS. De Saoedische veiligheidstroepen ondernemen regelmatig acties tegen IS-militanten en sympathisanten.

Raketten vanuit Jemen

Vanuit Jemen vinden aanvallen plaats en worden raketten afgevuurd op Saoedi-Arabië op onder andere infrastructurele doelen als luchthavens en olie-installaties. Sommige raketten worden afgevuurd op de hoofdstad Riyad. Veel raketten worden afgevuurd op de zuidelijke provincies en steden. Deze raketten worden meestal in de lucht onderschept. Resten van deze raketten kunnen op bewoonde delen van steden vallen. Hierbij zijn slachtoffers gevallen.

In de afgelopen jaren zijn er de volgende aanslagen geweest:

 • In de afgelopen jaren waren er regelmatig raketaanvallen vanuit Jemen op Saoedie-Arabië op de hoofdstad Riyad en de steden Najran, Jizan, Abha, Khamis Mushait. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Ook zijn er regelmatig aanvallen vanuit Jemen op doelen in Saoedi-Arabië.
 • Op 12, 14 en 23 juni en 2 juli 2019 zijn er raketaanvallen uitgevoerd, op het vliegveld van de stad Abha. Er is een persoon gedood en er zijn  gewonden gevallen. Regelmatig worden bij de grens met Jemen raketten onderschept.
 • In de Al-Qassim regio, 250 km ten noordwesten van de hoofdstad Riyadh, zijn dit jaar en voorgaande jaren aanslagen geweest op Saoedische veiligheidstroepen. Hierbij zijn mogelijke terroristen gedood.
 • Op 14 september 2019 zijn er aanvallen geweest op een olieveld in Khurais en op een olieraffinaderij te Abqaiq (zuidwestelijk van Dahran en Dammam).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. Vermijd locaties die niet beveiligd zijn.
 • Vermijd routine bij reizen en bezoeken, vooral bij woon-werkverkeer. Wissel uw reistijden af en neem niet elke keer dezelfde reisroute.
 • Reis bij uitstapjes met meerdere personen en meerdere auto’s.
 • Informeer voor uw reis naar de veiligheidssituatie op de plaats van bestemming.
 • Zorg altijd voor goede communicatiemiddelen.

Demonstraties

Vermijd demonstraties en samenscholingen. Wees alert en mijd mensenmassa’s. Demonstraties zijn verboden.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Inreisbeperkingen in verband met het nieuwe coronavirus

De volgende bezoekers worden tijdelijk niet in het land toegelaten:

 • reizigers met als doel Umrah (kleine bedevaart) en/of een bezoek aan de moskee van de profeet in Medina;
 • personen met een toeristenvisum uit landen waar het coronavirus is vastgesteld.

Neem contact op met uw vliegmaatschappij voor u vertrekt.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Grenzen

Begin juni 2017 heeft Saoedi-Arabië de diplomatieke banden met Qatar verbroken. De grensovergangen tussen beide landen zijn daarom gesloten. 

Veiligheidscontroles

De Saoedische autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in Saoedi-Arabië verscherpt. Extra veiligheidscontroles kunnen vertragingen opleveren op wegen, luchthavens en bij de toegang tot compounds waar westerlingen wonen. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Saoedi-Arabië.

Coronavirus

Volg de adviezen op van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Saoedi-Arabië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Saoedi-Arabië.

Strenge islamitische wetten

Neem de plaatselijke gebruiken en gewoonten in acht in Saoedi-Arabië. In het land gelden strenge islamitische wetten. Als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Meer informatie kunt u vinden op de Engelstalige website Laws and Etiquette.

Geen foto’s van militaire objecten, personen

Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Maak ook geen foto’s van Saoedische vrouwen. Zij willen meestal niet dat iemand foto’s van hen maakt.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Saoedi-Arabië. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Alcohol

Bezit, handel of gebruik van alcohol is in Saoedi-Arabië streng verboden. U kunt hiervoor een gevangenisstraf krijgen.

Drugs

Bezit, handel of gebruik van drugs is in Saoedi-Arabië streng verboden. Voor drugssmokkel kunt u de doodstraf krijgen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Saoedi-Arabië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 999
 • Ambulance: 997
 • Brandweer: 998

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Riyadh

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Riyadh.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen