Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Er is criminaliteit in Roemenië. Laat geen waardevolle spullen achter in uw auto. Auto’s worden regelmatig opengebroken. Parkeer uw auto in een drukke omgeving of op een bewaakte parkeerplaats. Kijk ook uit voor zakkenrollers op drukke plaatsen zoals markten en in het openbaar vervoer. Neem niet te veel contant geld mee.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
In Roemenië komen regelmatig demonstraties voor. Vooral in de hoofdstad Boekarest en in andere grote steden. Deze demonstraties zijn meestal gericht tegen de regering. Demonstraties vinden vaak plaats op de pleinen van een stad en in de avond. Vermijd deze demonstraties. Er raken mensen gewond bij deze demonstraties.
In de Roemeense wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan vertraagd worden. Houd hier rekening mee. Meer informatie over lawinegevaar kunt u vinden op de Engelstalige website van European Avalanche Warning Service.
Naar bovenHet verkeer in Roemenië is chaotisch en gevaarlijk. Pas op voor reizen over de weg na zonsondergang. De wegen zijn vaak slecht en niet alle automobilisten gebruiken hun verlichting. Ook rijden er karren zonder licht en loopt er vee op de weg.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Roemenië op de website van de ANWB.
Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. U kunt uw rijbewijs terugvragen als u het land verlaat. Dit moet u zelf schriftelijk aanvragen. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend en moet u daarna zelf indienen bij de overheid.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Roemenië.
De gezondheidszorg in Roemenië is minder goed dan in Nederland. Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen beperkt.
De autoriteiten hebben sinds 2010 hun inentingsprogramma voor onder andere de mazelen verbeterd. Veel mensen zijn nog niet of niet helemaal gevaccineerd. Vooral jonge personen en personen met een lage weerstand kunnen besmet worden.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Roemenië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Roemenië.
In Roemenië is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Er kunnen hoge boetes en gevangenisstraffen worden opgelegd.
Prostitutie is verboden in Roemenië.
Bij een verkeersovertreding kan de Roemeense politie uw rijbewijs invorderen. U kunt het rijbewijs terugvragen als u het land verlaat. Dit moet u zelf schriftelijk aanvragen. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend en moet u daarna zelf indienen bij de autoriteiten.
Naar bovenBent u in Roemenië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten: Algemene alarmnummer: 112
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Boekarest.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.