Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Reist u naar Peru? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Af en toe is er sociale onrust, die kan leiden tot demonstraties of wegblokkades. Dit geldt vooral in de regio Puno die grenst aan Bolivia. Neem voor uw reis contact op met uw reisbureau voor actuele reisinformatie over dit gebied. Bekijk ook het reisadvies voor Bolivia.
Noodtoestand in verschillende provincies
In verschillende provincies van Peru is om verschillende redenen de noodtoestand uitgeroepen. Het is mogelijk om in deze gebieden te reizen, maar er zijn veiligheidsrisico’s. In de volgende provincies is de noodtoestand van kracht:
De ‘fuerzas armadas’ (strijdkrachten) zijn verantwoordelijk voor de binnenlandse controle in deze gebieden. Houd er rekening mee dat tijdens een noodtoestand de regering bepaalde rechten kan beperken, zoals:
In het hele land komen straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen voor. Vooral in de hoofdstad Lima en andere grote steden. Reis daarom zoveel mogelijk in groepen en niet na zonsondergang.
De volgende wijken in de hoofdstad Lima staan bekend als onveilig. Bezoek deze wijken niet.
Neem voor uw veiligheid de volgende veiligheidsmaatregelen:
De afgelopen jaren zijn er een aantal vrouwelijke toeristen verkracht in Peru. Dit kwam vooral voor in de steden Cusco en Arequipa. Neem de volgende veiligheidsmaatregelen:
Neem nooit thee of een ander kruidenbrouwsel aan van onbekenden. Dit kan een poging zijn om u te overvallen. Vooral bij spirituele reizen zijn er meldingen geweest van ernstige misdrijven. Overvallers bieden reizigers een mix van kruiden in thee met een sterk hallucinerende werking aan, zoals Ayahuasca. Ayahuasca kan ernstige gezondheidseffecten hebben, u kunt bijvoorbeeld een psychose krijgen. Daarna beroven zij de reizigers of gebruiken (seksueel) geweld tegen hen. Boek uw (spirituele) reis alleen bij een betrouwbare reisorganisatie.
In Peru komen demonstraties en stakingen voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Houd rekening met blokkades van toegangswegen, spoorwegen en vliegveld. Komt u per ongeluk toch in een demonstratie of blokkade terecht? Blijf alert en probeer niet langs of door de blokkade te gaan.
Klimaat
Het klimaat verschilt per regio. Langs de kust is het meestal droog en mild. De Andes-regio is gematigd tot koud en het Amazonegebied is tropisch warm en vochtig. Het regenseizoen in de bergen (Andes) en het Amazonegebied loopt van december tot april. Tijdens die periode kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Hierdoor kunnen sommige doorgaande wegen en treinverbindingen (bijvoorbeeld naar Machu Picchu, Cusco, Arequipa en Puno) worden afgesloten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. .
Aardbevingen
Peru ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Daarom kunnen er aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.
El Niño
El Niño is een periode, waarin warm water zich ter hoogte van de evenaar langs de kust en over een groot deel van de Stille Oceaan verspreid. Het komt vooral in de maanden december tot en met maart voor en het regent dan veel en hard. Door de regen is het risico op overstromingen en landverschuivingen groot.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Spaanstallige website: https://senamhi.gob.pe/
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ
Naar bovenIn Peru vinden veel busongelukken en roofovervallen plaats. Reist u met de bus? Zorg er dan voor dat u met een betrouwbare busmaatschappij reist. Cruz del Sur, Ormeño en Oltursa bussen rijden met twee chauffeurs. En ga na of de bus geen tussenstops maakt op de route. Vermijd het reizen ’s nachts want dan vinden de meeste ongelukken plaats.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Peru op de website van de ANWB.
Bij binnenlandse vluchten over de Nazca-lijnen zijn een aantal ernstige vliegtuigongelukken gebeurd. Wilt u toch een vlucht boeken, maak dan alleen gebruik van lokaal goed bekendstaande vliegtuigmaatschappijen. Vlieg alleen in 2 of meer motorige vliegtuigen met een piloot en een copiloot.
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Peru.
De besmetting en verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID 19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. Er zijn beperkte medische voorzieningen, door het toenemend aantal gevallen van COVID 19 en een grote toename van gevallen van dengue.
De Peruaanse overheid heeft maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID 19) tegen te gaan. Vanaf 12 maart 2020 zijn alle scholen in Peru gesloten en worden alle evenementen en (grotere) bijeenkomsten afgelast. Vanaf maandag 16 maart 2020 worden vluchten vanuit Europa en Azië niet meer toegelaten.
Bij aankomst op de luchthaven moeten alle passagiers een gezondheidsverklaring invullen en wordt de temperatuur gecontroleerd. Hoesten/niezen kan aanleiding zijn om passagiers over te brengen naar een quarantaine ruimte op het vliegveld, voor nader onderzoek en/of quarantaine gedurende 14 dagen.
Volg ook de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
De ijle lucht in het Andesgebergte kan voor sommige mensen gezondheidsproblemen opleveren. Reizigers die door het Andesgebergte willen trekken, moeten een goede conditie hebben om activiteiten op hoogte mogelijk maken. In het hooggebergte zijn er risico’s, ook voor mensen in goede gezondheid. Wij adviseren u om niet rechtstreeks naar de Andes te vliegen. Neem een route via lager gelegen gebieden om aan de hoogte te wennen.
Vaak eisen ziekenhuizen in Peru dat de rekening contant betaald wordt. Soms wordt gevraagd om een garantstelling via een creditcard, ondanks dat u een (reis)verzekering heeft. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Peru te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Peru.
Homoseksualiteit is niet strafbaar, maar wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Peru. Houd daar rekening mee.
Maak geen foto’s van mensen zonder hun toestemming. Dit wordt meestal niet gewaardeerd. Ook het fotograferen van ministeries, ambassades, officiële gebouwen, vliegvelden en vliegtuigen leidt soms tot een ondervraging of zelfs een veroordeling.
Seksuele contacten met minderjarigen worden beschouwd als een ernstig strafbaar feit. U kunt dan gearresteerd en vervolgd worden met kans op zware straffen.
Bij enkele Peruaanse banken kunt u per keer maximaal 700 soles opnemen. Bij de meeste banken is dit maar maximaal 400 soles per keer. In de grotere steden is het op veel plaatsen mogelijk met een creditcard te betalen.
Zorg dat u een autoverzekering met een goede dekking afsluit. Peruanen zijn meestal niet goed verzekerd bij ongelukken.
Houd uw rugzak of handtas goed in de gaten wanneer u met de bus reist. Houd uw paspoort en waardevolle spullen bij de hand en leg deze niet in de bagagedrager boven uw hoofd of onder uw stoel.
Naar bovenBent u in Peru en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer (politie): 105
Ambulance: 117
Brandweer: 116
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Peru.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'oranje' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.