Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Zie ook de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen.
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet naar de rode gebieden te reizen en alleen als dat echt noodzakelijk is naar de oranje gebieden in Pakistan.
Reist u naar Pakistan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reis niet naar de volgende gebieden:
De veiligheidssituatie in deze gebieden is slecht en onvoorspelbaar. Ook vinden er regelmatig aanslagen plaats. Het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan en India is een gemilitariseerde zone waar regelmatig gewapende incidenten voorkomen.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar:
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Voor alle reizen naar en in Pakistan gelden de volgende voorzorgsmaatregelen:
Er is een serieuze dreiging van terroristische aanslagen in Pakistan, ook in de relatief veiligere gebieden. Er komen bijvoorbeeld bomaanslagen en aanvallen met explosieven en vuurwapens voor. De veiligheidssituatie is instabiel en onvoorspelbaar.
Vooral in plaatsen als Quetta en Peshawar komt regelmatig terroristisch geweld voor. Ook in de provincies Baluchistan en Khyber Phakhtunkhwa (KPK) zijn er regelmatig aanslagen. Vaak zijn de aanslagen gericht op politie- en militaire instellingen (inclusief controleposten) of andere overheidsinstellingen. Maar houd er ook rekening mee dat drukbezochte openbare plaatsen een doelwit kunnen zijn. Bijvoorbeeld markten, hotels, clubs, restaurants, gebedshuizen en scholen.
In sommige gebieden komt sektarisch geweld voor. Bijvoorbeeld geweld tussen aanhangers van verschillende Islamitische stromingen. Gebedshuizen en woonwijken van minderheden zijn dan een mogelijk doelwit.
In Pakistan komt zware criminaliteit voor, vooral in delen van de stad Karachi. Houd rekening met:
Ook buitenlanders zijn soms doelwit van ontvoeringen. Soms verkopen de ontvoerders hun gijzelaars door aan politiek georiënteerde of extremistische organisaties. Daardoor kan een ontvoering meer dan een jaar duren.
Demonstraties vinden in Pakistan regelmatig plaats.
Wees alert en probeer niet op te vallen. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
In Pakistan loopt de moessonperiode van maart tot en met augustus. Houd rekening met eventuele overstromingen en/of aardverschuivingen tijdens de moesson. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Vooral het noorden van Pakistan is aardbevingsgevoelig. Bevingen kunnen voor aardverschuivingen zorgen in bergachtig gebied. Deze gebieden zijn slecht bereikbaar voor hulpdiensten.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
Naar bovenEr zijn inreisbeperkingen voor reizigers naar en van Pakistan.
Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor mogelijke gevolgen.
Reis niet per openbaar vervoer in Pakistan. Het openbaar vervoer is onbetrouwbaar en regelmatig doelwit van aanslagen. Hoteltaxi’s van goede hotels in de steden zijn een betere manier om te verplaatsen. Ook zijn lange afstandsbussen tussen de steden Lahore en Islamabad een mogelijkheid. Gebruik dan de bekende, grotere bedrijven zoals het bedrijf Daewoo.
Naar bovenOm verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Pakistan te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Er is maar één overheidsziekenhuis dat behandeling van COVID-19 patiënten voor zijn rekening neemt. Hierdoor neemt de druk op de, toch al beperkte, gezondheidszorg bij verdere verspreiding van COVID-19 alleen maar toe.
Medische privéklinieken hebben geen faciliteiten voor quarantaine. Voor behandeling is men aangewezen op overheidsziekenhuizen. In Islamabad is alleen het Pakistan Institute of Medical Sciences (PIMS) uitgerust om (verdachte) besmette COVID-19 patiënten in quarantaine te plaatsen.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Pakistan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Pakistan.
Er zijn anti-Amerikaanse gevoelens, die ook gevolgen kunnen hebben voor Nederlanders en andere buitenlanders.
Houd rekening met plaatselijke gewoonten, zoals bijvoorbeeld op het gebied van kleding. Gedraag u niet opvallend en vermijd de omgeving van moskeeën na het vrijdaggebed.
Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Pakistan. Er wordt in Pakistan anders gekeken naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar dan in Nederland. Ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit kan tot heftige reacties leiden. Houd daar rekening mee.
Naar bovenBent u in Pakistan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 1112 (vanaf mobiele telefoons)
Politie: 15
Ambulance: 1122
Brandweer: 16
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Islamabad.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.