Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Wees alert als u specifiek naar het berggebied tussen Kumanovo tot aan de grens met Servië reist. Daar kunnen incidenten voorkomen tussen het leger en gewapende groeperingen. Toeristen zijn geen doelwit.
De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Wees alert in het grensgebied met Albanië, tussen de steden Struga en Tetovo. Blijf in deze gebieden op de hoofdwegen en reis niet na zonsondergang.
Bepaalde gebieden in het grensgebied met Servië (Kumanovo), en Griekenland (Gevgelija) zijn nog officieel crisisgebied. Dit komt door de migranten- en vluchtelingenproblematiek. Door de toestroom van vluchtelingen kunnen vertragingen aan de grenzen ontstaan. Wees alert als u naar deze gebieden reist.
Er komen in Noord-Macedonië af en toe demonstraties voor. Vooral in het centrum van de hoofdstad Skopje en in enkele andere steden in het land. Demonstraties in de hoofdstad Skopje vinden vooral plaats rondom regeringsgebouwen, het parlementsgebouw en de rechtbank. De demonstraties kunnen tot ongeregeldheden en verkeersdrukte leiden. Vermijd politieke bijeenkomsten, demonstraties en mensenmassa’s. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op.
In Noord-Macedonië komen regelmatig kleine aardbevingen voor. In het verleden zijn delen van het land ook getroffen door zware aardbevingen. Zo werd de hoofdstad Skopje in 1963 bijna helemaal verwoest.
Als het hard regent, moet u in de berggebieden rekening houden met plaatselijke overstromingen, aardverschuivingen en vallende stenen.
Bent u in Noord-Macedonië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @24/7BZ.
Naar bovenDe maatregelen die de lokale overheid neemt kunnen beperkingen geven bij het in- en uitreizen en het dagelijks leven.
Er zijn controles bij grensovergangen.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA).
Het verkeer in Noord-Macedonië is niet veilig. De verkeersregels worden niet altijd nageleefd. Veel weggebruikers hebben geen goede verlichting (waaronder fietsers, tractoren). Wees alert als u met de auto rijdt en houd rekening met slecht onderhouden wegen. De hoofdwegen zijn relatief goed onderhouden.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Noord-Macedonië op de website van de ANWB.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het advies Noord-Macedonië
Om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen neemt de lokale overheid maatregelen.
Personen die aankomen in Noord-Macedonië uit een door coronavirus getroffen gebied zijn verplicht 14 dagen lang in zelfquarantaine te gaan. Neem contact op met een huisarts of epidemioloog voor verdere instructies.
Scholen zijn gesloten en grote bijeenkomsten en conferenties gaan niet door. Ook cafés, restaurants, theaters, bioscopen en sportclubs zijn dicht.
Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Noord-Macedonië.
Maak geen foto’s van militaire objecten of verplaatsingen van militair materieel en manschappen. Dat is verboden.
Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Noord-Macedonië. Houd daar rekening mee.
Draag steeds een geldig identiteitsbewijs bij u zodat u zich kunt identificeren.
Naar bovenBent u in Noord-Macedonië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via 192 (politie), 194 (ambulance) en 193 (brandweer). Het crisismanagementcentrum is te bereiken via de algemene alarmnummers 112 en 195.
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Skopje.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.