Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Nigeria

Laatst gewijzigd op: 19-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Download 'Kaart bij reisadvies Nigeria' (PDF, 792 kB)

Reischecklist Nigeria

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in Nigeria te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.

Reist u naar Nigeria? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Nigeria favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • Ukunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Nigeria reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Nigeria in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Nigeria een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Nigeria een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Nigeria. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Nigeria. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

De onderstaande veiligheidsrisico’s zijn ongewijzigd.

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar de volgende deelstaten:

 • de deelstaat Borno;
 • de deelstaat Yobe;
 • de deelstaat Adamawa;
 • de deelstaat Gombe;
 • de deelstaat Bauchi.

Deze gebieden zijn niet veilig. Er komen regelmatig terroristische aanslagen en veiligheidsincidenten voor. Door de terroristische dreiging is niet alleen het leger, maar ook veel politie aanwezig. Als er iets gebeurt treden die hard op. Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • de noordelijke deelstaten Jigawa, Kano, Kaduna, Katsina, Zamfara, Sokoto en en Kebbi ;
 • de deelstaat Kogi;
 • de zuidelijke deelstaten in de Nigerdelta Akwa Ibom, Abia, Delta, Bayelsa;
 • de regio van het Bakassi schiereiland in het grensgebied met Kameroen.

Gewapende strijd

Er is een gewapende strijd tussen (Fulani) herders en landbouwers in centraal Nigeria (onder andere in de deelstaten Benue en Plateau). Hierdoor is er een verslechtering van de veiligheidssituatie in centraal Nigeria.

Ontvoeringen

Ontvoeringen zijn een risico in Nigeria. Vooral in de Nigerdelta, maar ook in het noorden (vooral in de deelstaat Zamfara) en in de deelstaat Kogi. Ontvoeringen hebben meestal een financieel motief. Reis niet met de boot door de kreken in de Nigerdelta.

Piraterij

In de kustwateren van Nigeria en in de Nigerdelta komt piraterij voor. Dat komt voor tot op honderden kilometers van de kust. Piraten richten zich niet alleen op schepen. Ook olie- en gasinstallaties op zee zijn ook een doelwit.

Reist u toch naar de Nigerdelta, bijvoorbeeld voor uw werk? Neem dan in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Volg de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf waarvoor u werkt strikt op.
 • Blijf op de hoogte van laatste ontwikkelingen. Via personen in uw omgeving die goed op de hoogte zijn en via de lokale media.
 • Wees alert op ongewone situaties in uw directe omgeving.
 • Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie op uw reisroute.
 • Breng anderen op de hoogte van uw reisplannen. 
 • Reis bij voorkeur in een bewaakt konvooi.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. Stel uw familieleden, vrienden en lokale contactpersonen op de hoogte van uw reisplannen en reisroute als u naar deze gebieden reist.

Verschillende deelstaten hebben classificatiecode geel (zie kaart). In deze deelstaten zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Terrorisme

In alle deelstaten van Nigeria bestaat het risico op een terroristische aanslag en gewelddadigheden. Vooral in de noordoostelijke deelstaten. Daar is de terreurgroep Boko Haram actief. Ook grote steden in het noorden van Nigeria kunnen doelwit zijn. Het Nigeriaanse leger heeft een paar successen geboekt in de strijd tegen Boko Haram. Toch blijft het risico op terreuraanslagen hoog.

De aanslagen in Nigeria zijn niet gericht op westerse doelen. Zij worden niet altijd opgeëist. Meestal wordt aangenomen dat de terroristische groepering Boko Haram ervoor verantwoordelijk is. Of een soortgelijke terreurgroep. Het doel van de aanslagen lijkt vooral om grote aantallen burgerslachtoffers te maken. Houd rekening met nieuwe aanslagen. Dat geldt in ieder geval voor het noordoosten van het land. Ook in andere delen van het land zijn aanslagen mogelijk.

Vermijd plaatsen waar veel mensen komen zoveel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan: markten, grote winkelcentra, verkeersknooppunten, kerken, moskeeën, restaurants, plaatsen waar demonstraties zijn of openbare evenementen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Criminaliteit

In heel Nigeria moet u rekening houden met criminaliteit. Ook met zware criminaliteit. Ook in de grote steden. Het gaat dan vooral om autodiefstal, gewelddadige overvallen, berovingen, afpersing en ontvoeringen (ook van westerlingen).

Criminelen richten zich niet tegen westerlingen in het bijzonder. Zij richten zich op mensen die waarschijnlijk over geld beschikken. Zij gaan er van uit dat westerlingen meestal geld hebben. En als westerling valt u op. Criminelen gebruiken vaak vuurwapens. Daardoor zijn er vaak schietpartijen met de politie.

De politie en overheid werken in Nigeria anders dan in Nederland. Lokale wetgeving is niet hun eerste punt van aandacht. Dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop zij de openbare orde handhaven. U moet soms geduld hebben.

Criminaliteit in de Nigerdelta

In de Nigerdelta komt veel gewapende criminaliteit voor. Het gaat vooral om gewelddadige overvallen, schietpartijen en agressie in het openbaar. Dat gebeurt vooral na zonsondergang. Ook komen soms aanvallen voor in omheinde woonwijken.

Voorzorgsmaatregelen Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Plan uw reis zorgvuldig.
 • Zorg voor vervoer met betrouwbare (taxi)chauffeurs.
 • Rijd altijd met gesloten deuren en kofferruimtes.
 • Reis buiten de steden bij voorkeur met minimaal 2 voertuigen. Want bij autopech loopt u het risico op een overval.
 • Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Het risico op een beroving is dan hoog.
 • Neem alleen doorgaande wegen naar vliegvelden.
 • Zorg waar nodig voor vervoer via bewaakte konvooien (politie-escorte).
 • Houd contactpersonen op de hoogte van uw reisplannen en –routes.
 • Bied geen verzet bij een overval, beroving of ontvoering. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In februari en maart 2019 zijn er (gouverneurs) verkiezingen geweest in Nigeria. Rond de verkiezingen zijn op verschillende plaatsen in het land gewelddadige confrontaties geweest tussen demonstranten en politie. De kans op ongeregeldheden en politieke spanningen is aanwezig. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

In Nigeria komen veel verkeersongelukken voor, vaak met dodelijke afloop. Dat komt door:

 • de slechte wegen, vaak zonder verlichting;
 • de slechte staat van veel voertuigen op de weg;
 • het roekeloos rijgedrag, zoals onvoorspelbaar rijgedrag en hoge snelheid;
 • het slechte openbaar vervoer.

Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Neem alleen doorgaande wegen naar vliegvelden. In het donker is het risico op een verkeersongeluk groot.

Openbaar vervoer

Reis niet met het openbaar vervoer. Zeker niet in overvolle (mini)bussen in en tussen de steden.

Luchtvaart

Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Wilt u reizen met een nationale luchtvaartmaatschappij? Onderzoek dan vooraf de betrouwbaarheid van de gekozen maatschappij. Informeer naar mogelijke veiligheidsrisico’s.

Brandstoftekorten komen regelmatig voor in Nigeria. Dit is soms een probleem voor het (vlieg)verkeer. Houd rekening met vertraging en annulering van vluchten.

Naar boven

Gezondheid

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Medische zorg

In Nigeria zijn er vaak geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Nigeria te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Nigeria.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van de politie, het leger of gewapende groeperingen. Ook niet van strategische objecten. Zoals overheidsgebouwen, controleposten, bruggen, fabrieken en ambassades. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren. Maak geen foto’s van mensen zonder uitdrukkelijke toestemming.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Nigeria. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Nigeria en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Abuja

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Abuja.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen