Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Niger

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus. De veiligheidssituatie in het hele grensgebied van Niger en Burkina Faso is verslechterd. Reis niet naar het grensgebied tussen Niger en Burkina Faso.

Kaart bij reisadvies Niger
Download 'Kaart bij reisadvies Niger' (PDF, 389 kB)

Reischecklist Niger

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in Niger te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.

Reist u naar Niger? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Niger favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Niger reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Niger in Brussel (België).
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Niger een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Niger een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Niger. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Niger. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

  • Het noordelijke deel van de provincies Tillaberi, Tahoua en Zinder. Reis ook niet naar de provincies Agadez en Diffa (zie kaart).
  • Het grensgebied met Mali, Burkina Faso, en Benin.

  • Het grensgebied met Nigeria in de provincies Zinder en Maradi. De islamitische terreurgroep Boko Haram pleegt vanuit Nigeria aanvallen in Niger.
  • Reis niet over de weg van Zinder naar Agadez. Hier is het risico op berovingen en ontvoeringen hoog.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de overige gebieden in Niger (zie kaart).

In de provincies Tillaberi, Tahoua en Diffa geldt de noodtoestand. De noodtoestand houdt in dat bepaalde vrijheden worden ingetrokken. Er kan bijvoorbeeld een avondklok worden ingesteld. Sommige markten kunnen gesloten zijn. Ook is rijden met motor of bromfiets verboden. Deze voertuigen worden vaak door terroristen gebruikt. In deze provincies bestaat ook een risico op ontvoering.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Terrorisme

Door de slechte veiligheidssituatie in het noordoosten en oosten van buurland Mali, het oosten van Burkina Faso en in het zuiden van Libië is er een risico op terroristische aanslagen in Niger. Ook is er een risico op ontvoeringen van westerlingen, vooral in de grensregio’s met Mali, Burkina Faso en Benin. In 2018 werden 2 personen ontvoerd in de regio Tillaberi.
 

Verschillende terroristische groepen zijn actief in Niger. Bijvoorbeeld AQIM (Al Qaeda in de Islamitische Maghreb). Vanuit het noorden van Nigeria is de islamitische terreurgroep Boko Haram actief.

Er zijn aanwijzingen dat gewapende groepen en terroristische bewegingen vanuit de provincie Agadez opereren. De provincie Agadez ligt in de Sahara en is ongeveer even groot als Frankrijk.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan grote winkelcentra, markten, restaurants en hotels.

Criminaliteit

In Niger is gewelddadige criminaliteit. Houd rekening met gewapende berovingen en overvallen. Er is een risico op berovingen en gewapende overvallen op de grote hoofdwegen door het hele land, vooral ’s nachts. In de hoofdstad Niamey komt relatief weinig criminaliteit voor. Houd daar wel rekening met berovingen en zakkenrollerij.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
  • Vermijd sloppenwijken.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

In Niger kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vooral in de hoofdstad Niamey. De demonstraties hebben te maken met de politieke spanningen, de grote werkloosheid in het land en het duurder worden van kosten van levensonderhoud. Vermijd alle demonstraties.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Het verkeer in Niamey is druk, chaotisch en daardoor relatief onveilig. Houd rekening met gevaarlijk rijgedrag van andere weggebruikers. Er is vaak geen straat- en wegverlichting en veel weggebruikers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang.

De verkeerspolitie is over het algemeen correct en vriendelijk. Zorg dat uw (auto)papieren in orde zijn.

In het regenseizoen (mei-september) kunnen niet-geasfalteerde wegen moeilijk begaanbaar zijn. Een auto met vierwielaandrijving is dan noodzakelijk.

Reist u met een auto? Informeer u van tevoren over de veiligheidssituatie ter plaatse. Neem  gidsen, een chauffeur en als het mogelijk is een gewapende escorte mee. Rijd bij voorkeur in konvooi. Zorg dat uw auto in orde is. Neem voldoende brandstof, reserve-onderdelen en GPS/communicatiemiddelen mee. Neem ook voldoende (drink)water mee.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Niger.

Medische zorg

De medische zorg in Niger is slecht.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Niger te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Niger.

Cultuurverschillen

In Niger is de bevolking voor het grootste deel islamitisch. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich kleedt. Voor vrouwen betekent dit:

  • Draag losse kleding die de lichaamsvormen verhullen.
  • Bedek armen en benen. Draag dus geen korte rokken en jurken of korte mouwen.
  • Draag geen open schoenen.

Voor mannen zijn korte broeken niet toegestaan. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Niger. Houd daar rekening mee.

Pinnen en creditcard

In grote hotels wordt de Visa creditcard geaccepteerd. Met uw Visacard kunt u ook geld pinnen. In de hoofdstad Niamey kan ook met de gewone Nederlandse bankpas worden gepind bij bepaalde banken, bijvoorbeeld Ecobank. Op het platteland in Niger zijn geen pinautomaten. Zorg daarom dat u een redelijke voorraad cash geld meeneemt. Geldtransacties via Western Union werken over het  algemeen goed.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Niger en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie: 17
  • Brandweer: 18

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Niger

Er is geen Nederlandse ambassade in Niger. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako (Mali).

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen