Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Nieuw-Zeeland

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Download 'Kaart bij reisadvies Nieuw-Zeeland' (PDF, 3,1 MB)

Reischecklist Nieuw-Zeeland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Nieuw-Zeeland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor sommige landen geldt dat uw reisdocument nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag.
  • Vanaf 1 oktober 2019 moeten Nederlandse reizigers naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NzeTA) voordat ze naar Nieuw-Zeeland reizen. Voor meer informatie kijk op de Engelstalige website van de immigratiedienst.

  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Nieuw-Zeeland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Nieuw-Zeeland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Nieuw-Zeeland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Nieuw-Zeeland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Coronavirus

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

In Nieuw-Zeeland zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Terrorisme

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft een systeem waar men het dreigingsniveau voor terrorisme aangeeft. Meer informatie kunt u vinden op de Engelstalige website van het Department of the Prime Minister and Cabinet.

In de stad Christchurch zijn op 15 maart 2019 terroristische aanslagen gepleegd op twee moskeeën. Hierbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Er zijn extra controles op het internationale vliegveld van Christchurch.

Criminaliteit

Er komen in het hele land zakkenrollerij, diefstal en gewelddadige roofovervallen voor. Bent u op reis met een camper? Of bent u aan het rondtrekken met een tent? Maak dan gebruik van campings en ga niet ‘wild’ kamperen. Laat geen waardevolle bezittingen onbeheerd achter. In Rotorua op het noordereiland, op Coromandel schiereiland en rond Queenstown zijn bendes actief die in campers en auto’s van toeristen inbreken.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Toon geen contant geld of sieraden.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Vulkaanuitbarsting

De Whakaari vulkaan op het Nieuwzeelandse White Island is op 9 december 2019 uitgebarsten. Daarbij zijn 19 personen om het leven gekomen die op het eiland waren tijdens de uitbarsting.  Deze vulkaan is onvoorspelbaar. De lokale autoriteiten raden aan om niet dichtbij het White Island te verblijven en/of naar White Island te reizen.

Tropische stormen en cyclonen

In Nieuw-Zeeland kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen

Nieuw-Zeeland ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er zijn regelmatig (zware) aardbevingen. Als u voor langere tijd in Nieuw-Zeeland verblijft, zorg dat uw verblijf aardbeving-proof is gebouwd. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wilt u weten wat u moet doen bij een aardbeving, tsunami of andere calamiteit in Nieuw-Zeeland? Kijk op de website Get ready, get thru van de Nieuw-Zeelandse overheid.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Er zijn maatregelen genomen door de lokale overheid om verspreiding van het virus te voorkomen. Die maatregelen kunnen beperkingen opleveren voor het in-en uitreizen van Nieuw-Zeeland.

Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China naar Nieuw-Zeeland te verkleinen, voeren de lokale autoriteiten immigratiebeperkingen uit.

Alle buitenlandse reizigers mogen niet meer van of via het vasteland van China naar Nieuw-Zeeland reizen.

Reizigers met de Nieuwzeelandse of Australische nationaliteit of reizigers met een Nieuwzeelandse of Australische permanente verblijfsvergunning mogen nog wel van of via China, naar Nieuw-Zeeland reizen.

Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Meer informatie over tijdelijke maatregelen en toegang tot Nieuw-Zeeland voor reizigers kunt u lezen op de Engelstalige website van Immigratie Nieuw Zeeland.

Wegverkeer

Bereid u goed voor op de verkeersveiligheid. De wegen in Nieuw-Zeeland zijn smaller dan de wegen in Nederland. Houd hier rekening mee als u rondreist per auto of camper. Houd u aan de verkeersregels.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Nieuw-Zeeland op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Vanaf zondag 15 maart 2020 om middernacht moeten alle reizigers die Nieuw Zeeland binnenkomen 14 dagen in zelf isolatie. 

Sinds december 2019 is er een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus geeft luchtwegklachten. Het coronavirus verspreidt zich verder in China en ook in de naburige landen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Raadpleeg een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Voor meer informatie zie https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Nieuw-Zeeland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Nieuw-Zeeland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Nieuw-Zeeland.

Drugs

In Nieuw-Zeeland is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Nieuw-Zeeland veel zwaarder is dan in Nederland.

New Zealand Electronic Travel Authority

Vanaf 1 oktober 2019 moeten Nederlandse reizigers naar Nieuw-Zeeland in het bezit zijn van een New Zealand Electronic Travel Authority (NzeTA) voordat ze naar Nieuw-Zeeland reizen. Daarnaast is het vanaf dat moment ook verplicht om een International Visitor Conservation Levy te betalen bij aanvraag van de NzeTA. Kijk voor meer informatie op de Engelstalige website van de immigratiedienst.

Werken in Nieuw-Zeeland

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Nieuw-Zeeland? Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Wellington.

Geen mobiel bereik

In grote delen van Nieuw-Zeeland is geen mobiel bereik. In de natuurparken zijn geen zendmasten. Houd hier rekening mee als u voor langere tijd wandelingen maakt. Informeer familie of vrienden over uw reisplannen, zodat zij niet onnodig ongerust zijn.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Nieuw-Zeeland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 111.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Wellington

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Wellington.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen