Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het grensgebied met Honduras en de Región Autónoma de la Costa Caribe Norte (RACCN) te reizen als dat echt noodzakelijk is.
Reist u naar Nicaragua? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Als u voor niet toeristische doeleinden naar het land reist, bijv. voor vrijwilligerswerk, kan dit soms problemen opleveren bij Migratie.
De veiligheidssituatie In Nicaragua is verbeterd.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Honduras en de Región Autónoma de la Costa Caribe Norte (RACCN). Hier komt veel criminaliteit en drugshandel voor. Neem uitgebreide voorzorgsmaatregelen en wees alert tijdens uw reis in de andere delen van het land (incl. de hoofdstad Managua).
Let op: in oranje gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Er zijn in de rest van het land veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.
Door de crisis en de armoede kan het overal in Nicaragua onveilig zijn. Gewelddadige criminaliteit komt regelmatig voor. Ook kleine criminaliteit, zoals berovingen en inbraken, komt steeds meer voor. Wees alert.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
Sinds april 2018 hebben in het hele land demonstraties plaatsgevonden tegen de regering. Er zijn honderden dodelijke slachtoffers gevallen. Dit kwam vooral door gewelddadig politieoptreden. Veel jongeren en boerenleiders zitten gevangen. Politieke activiteit door buitenlanders is wettelijk verboden. Meedoen aan protesten of het op andere manier steunen van de oppositie kan leiden tot arrestatie. Ook bieden van hulp aan demonstranten is wettelijk verboden. Tijdens demonstraties kunnen wegen worden geblokkeerd. Dit geldt ook voor de wegen van en naar de luchthaven van de hoofdstad Managua.
Reis nooit alleen en reis alleen overdag. Maak gebruik van een reisorganisatie en verblijf alleen in goed aangeschreven hotels. Vermijd samenscholingen, demonstraties en andere plekken waar er kans op confrontatie is. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de (sociale) media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie. Neem voorzorgsmaatregelen als u in Nicaragua reist.
In Nicaragua kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:
Nicaragua ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.
Ook heeft het land een aantal actieve vulkanen. Voor meer informatie, ga naar de Spaanstalige website van SINAPRED.
Naar bovenVeel wegen en auto’s in Nicaragua zijn slecht verlicht. Ook andere weggebruikers zijn moeilijk te zien. Raakt u betrokken bij een verkeersongeval? Verplaats dan nooit uw (huur)auto. U wordt dan automatisch schuldig bevonden.
Het aantal luchtvaartmaatschappijen dat vliegt op Nicaragua is beperkt. Houd daar rekening mee als u een reis plant of als u uit Nicaragua wilt vertrekken.
Naar bovenOp de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Nicaragua te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Nicaragua.
Het bezit en gebruik van drugs (ook soft drugs) is strafbaar in Nicaragua en gevangenisstraffen zijn hoog. De omstandigheden in de gevangenissen zijn vaak slecht.
Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten in Nicaragua.
Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Nicaragua. Houd daar rekening mee.
Naar bovenBent u in Nicaragua en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Er is geen Nederlandse ambassade in Nicaragua. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in San José, Costa Rica. In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlandse consulaat in Managua.
U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'oranje' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.