Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Mexico

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies Mexico
Download 'Kaart bij reisadvies Mexico' (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist Mexico

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar oranje gebieden in Mexico te reizen als dat echt noodzakelijk is. Zie de rubriek Veiligheidsrisico’s voor meer informatie.

Reist u naar Mexico? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Mexico favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Mexico reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Mexico in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Mexico een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Mexico een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mexico. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Mexico. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Deelstaat Tamaulipas

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Tamaulipas. Hier is het onveilig door criminaliteit en geweld tussen rivaliserende drugsbendes.

Grensgebied met de Verenigde Staten

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Dat geldt vooral voor het deel van het grensgebied vanaf Ciudad Juárez naar de oostkust (inclusief de steden Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros). Hier zijn veiligheidsrisico’s door criminaliteit en drugsbendes.

Deelstaat Guerrero en de stad Acapulco

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Guerrero en de stad Acapulco. Met uitzondering van het gebied vanaf de grens met de deelstaten Morelos en Estado de Mexico tot de stad Taxco, en de toeristische centra van Zihuatanejo Ixtapa. Reis als het kan per vliegtuig naar deze toeristische bestemmingen.

In de deelstaat Guerrero is meer onrust ontstaan na de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala in september 2014. Er zijn veel demonstraties en regelmatig confrontaties met de politie. Ook er geweld van rivaliserende drugsbendes in deze deelstaat.

Regio Tierra Caliente in Michoacán

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Tierra Caliente in Michoacán. In deze regio zijn confrontaties tussen gewapende burgergroepen (grupos de autodefensa), criminele organisaties, politie en het leger. Daarbij zijn doden gevallen.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de overige gebieden in Mexico. Deze veiligheidsrisico's wijken af van wat u in Nederland gewend bent. Er komt veel geweld voor. Bijvoorbeeld bedreiging, beroving, afpersing, ontvoering, marteling of moord.

Toeristische plaatsen

Over het algemeen zijn de toeristische plaatsen veilig. Maar in het zeer toeristische Cancún en omgeving zijn ook gewelddadige confrontaties tussen drugsbendes. Af en toe worden burgers en toeristen hier ook slachtoffer van. Reis niet na zonsondergang en reis niet alleen. Wees alert, ook bij het uitgaan.

Grensstreek deelstaat Chiapas

In de grensstreek van de deelstaat Chiapas is spanning. Gewapende groepen hebben daar ‘eigen gebieden’. Die gebieden zijn niet te herkennen en er is weinig politie. Wees alert in deze regio.

Oaxaca, Guerrero en Michoacán

In de steden en gebieden Oaxaca, Guerrero en Michoacán neemt de bevolking soms het recht in eigen hand bij orde en veiligheid. De inwoners zijn niet tevreden over het werk van de lokale politie. In de stad Oaxaca leidden demonstraties in het verleden tot geweld tussen demonstranten en de politie. Daarbij vielen doden en gewonden. Vermijd demonstraties en grote groepen mensen.

Criminaliteit

Geweld in drugsoorlog

Er is geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. De bendes staan erom bekend dat zij veel geweld gebruiken. Deze drugsoorlog is meestal niet gericht tegen burgers. Maar burgers kunnen wel getroffen worden. Er zijn hierdoor al veel doden gevallen.

Risico op beroving

In de grote steden loopt u het risico beroofd te worden. Reist u met het openbaar vervoer in (de buurt van) populaire toeristische plaatsen of in Mexico-Stad? Wees dan alert op het vliegveld of op een busstation. Hier vinden berovingen plaats. Vaak net nadat het slachtoffer geld heeft gewisseld of heeft opgenomen bij een geldautomaat.

Er vinden soms ook berovingen plaats in lijnbussen die naar toeristische bestemmingen rijden. Bijvoorbeeld op de route van Mexico-Stad naar Teotihuacan. Reis alleen in eersteklas bussen.

Als u slachtoffer wordt van een beroving, geef dan uw bezittingen af en verzet u niet. Als u zich verzet, leidt dat vaak tot (meer) geweld.

Politieagenten houden soms zonder duidelijke redenen auto’s aan en vragen de passagiers om geld. Houd hier rekening mee.

Risico op ontvoering

In de stedelijke gebieden van Mexico (dus ook in Mexico-Stad) vinden korte ontvoeringen plaats. Het slachtoffer moet dan onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Meestal duurt een ontvoering ongeveer 24 uur. De ontvoerder kan dan meerdere malen geld opnemen. Als het slachtoffer familie of vrienden in de buurt heeft, kan de ontvoerder ook losgeld eisen.

Langere ontvoeringen komen ook voor. Het is mogelijk dat de lokale politie samenwerkt met de ontvoerders. In de meeste gevallen komt het slachtoffer vrij nadat losgeld betaald is.

Deelstaten met veel criminaliteit

Vooral in de volgende deelstaten vormt criminaliteit een probleem:

 • Estado de México
 • Tamaulipas
 • Guerrero
 • Michoacan
 • Morelos
 • Jalisco
 • Veracruz
 • Mexico-Stad (inclusief de stadsdelen die veel toeristen trekken)

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Reis zo min mogelijk alleen.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Vermijd afgelegen plekken, zoals verlaten stranden.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Wees voorzichtig als u in het openbaar over geld en zaken spreekt.
 • Wees alert als vreemden u vragen naar persoonlijke informatie of financiële hulp.
 • Houd uw bagage/bezittingen goed in de gaten, ook in de lobby van een hotel.
 • Wees voozichtig met het aannemen van eten, drinken of een ritje van vreemden.  Verlies uw eten en drinken niet uit het oog in een bar of restaurant.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Vulkanen

In de buurt van Mexico-Stad ligt de vulkaan Popocatépetl. Deze vulkaan is nog steeds actief. Het gebied rond de vulkaan is gesloten voor publiek. Reist u naar Mexico-Stad, Puebla of omgeving? Volg dan de situatie van de Popocatépetl op de Spaanstalige website van de Mexicaanse overheid.

Aardbevingen

In Mexico kunnen aardbevingen voorkomen. Soms ook zware aardbevingen. Vooral de westkust (van Baja California tot en met Chiapas) tot het midden van het land is aardbevingsgevoelig. Dat geldt ook voor de hoofdstad Mexico-Stad. De lokale autoriteiten geven aanwijzingen over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving. Volg deze aanwijzingen op social media (bijvoorbeeld @PcSegob). Ook zijn er apps beschikbaar zoals SkyAlert of Earthquake die waarschuwen voor aardbevingen.

In Mexico-Stad hoort u bij een aardbeving een alarm. Volg daarna de instructies op van de autoriteiten of van het personeel van het hotel.

Tropische stormen en orkanen

Van mei tot en met oktober kunnen tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Deze komen voor aan beide kusten van Mexico. Aan de Golf van Mexico/Caribische Zee van juni tot en met oktober. En aan de kust van de Stille Oceaan van mei tot en met oktober. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden en aardbevingen in het gebied? Ga naar de Engelstalige en Spaanstalige websites van:

Naar boven

Verkeersveiligheid

Reizen over de weg

Reis na zonsondergang niet over de weg, vooral niet in afgelegen gebieden. De meest veilige wegen zijn de tolwegen (‘cuota’). Reist u met de bus? Koop dan een kaartje bij een van de beter bekendstaande busmaatschappijen, zoals ADO, Omnibus de Mexico of Primera Plus.

Controleposten op doorgaande wegen

In Mexico kunt u controleposten tegenkomen op sommige doorgaande wegen. Het leger of de politie kan op deze plekken de auto’s grondig onderzoeken. Let op als u een groep militairen of politiemensen tegenkomt. Volg de aanwijzingen op tijdens een onderzoek.

Neem officiële (luchthaven)taxi’s

Reist u van het vliegveld? Gebruik dan de officiële luchthaventaxi's (‘taxi’s autorizados’). De loketten voor deze taxi’s staan duidelijk aangegeven op het vliegveld. In Mexico-Stad kunt u beter telefonisch een taxi bestellen of taxi’s van een standplaats nemen (‘taxi's de sitio’) dan een taxi op straat aanhouden. Ook de taxidiensten van bedrijven zoals Uber bieden een betrouwbare service.

Kijk voor meerinformatie over de verkeersveiligheid in Mexico op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Mexico.

Om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen neemt de lokale overheid maatregelen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Mexico te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Mexico.

Zogenaamde vergoedingen bij verkeersongevallen

Bij een verkeersongeluk komt het voor dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeluk (ook onschuldige) vasthoudt tot zij een vergoeding betalen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten in Mexico. Dit wordt niet op prijs gesteld.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mexico.

Drugs

Er staan hoge straffen op het in het bezit hebben en/of verhandelen van verdovende middelen in Mexico.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Mexico en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 911
Politie: 066

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Mexico

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Mexico.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in oranje gebieden kan het ministerie van  Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen