Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Mali

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus. In de regio’s Koulikoro, Segou en Mopti waaronder de grensstreek met Burkina Faso is het rode gebied met het advies ‘niet reizen’ groter geworden. In de hoofdstad Bamako maar ook in andere grote steden vinden regelmatig demonstraties plaats. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

Kaart bij reisadvies Mali
Download 'Kaart bij reisadvies Mali' (PDF, 506 kB)

Reischecklist Mali

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in Mali te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.

Reist u naar Mali? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Mali favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Mali reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Mali in Brussel (België).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Mali een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mali. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Mali. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • De hele grensstrook met Mauritanië.
 • Het noordoosten van de regio Kayes, inclusief de steden Nioro, Sandaré en Diéma.
 • Het gebied ten noorden van de lijn Bafoulabé-Banamba-Ségou-Markala-Si-Téné-Benena (op de grens met Burkina Faso).

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden in Mali.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Voor Nederlanders een verhoogd risico op geweld en aanslagen

In Mali bestaat een risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico. Er zijn in Mali Nederlandse militairen aanwezig. De militairen maken deel uit van de vredesmacht van de Verenigde Naties (MINUSMA) en militaire trainingsmissie van de Europese Unie.

in Mali geldt sinds 2016 de noodtoestand. Veiligheidsdiensten en leger hebben meer bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Bij een aanslag in de stad Bamako zijn op 18 juni 2017 doden en gewonden gevallen. Op 29 juni 2018 vond een aanslag plaats op het internationale militaire hoofdkwartier van de G5 in Sevaré. Hierbij zijn doden gevallen. In de regio Mopti is etnisch geweld. In de eerste helft van 2019 zijn meer dan 600 slachtoffers gevallen.

Verblijf tijdens reizen in beveiligde hotels met zichtbare bewaking en toegangscontrole.

Mijd veel bezochte publieke plaatsen. Bijvoorbeeld overheidsgebouwen, locaties waar veel buitenlanders komen, westerse uitgaansgelegenheden en andere plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Vooral als deze plaatsen direct te bereiken zijn vanaf de openbare weg. Volg de instructies van de autoriteiten strikt op. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, bijvoorbeeld via de media.

Terrorisme

In Mali zijn terroristische aanslagen en ontvoeringen gericht op buitenlanders, westerse doelen, en op Malinese militaire kampen, politieposten en grensposten.

 • Bij  aanslagen in de stad Bamako op 20 november 2015 en 18 juni 2017 zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 29 juni 2018 vond een aanslag plaats op het internationale militaire hoofdkwartier van de G5 in Sevaré. Hierbij zijn doden gevallen. In het noorden van het land en de regio’s Koulikoro, Segou en Mopti vinden regelmatig terroristische aanslagen plaats. Daar zijn verschillende terreurorganisaties waaronder Al Qaida in de Maghreb (AQIM) actief. Het risico van bermbommen is in deze gebieden sterk toegenomen.

Het risico op aanslagen is hoog in de volgende gebieden:

 • Ten noorden van en in de stad Timboektoe.
 • Rond en in de steden Gao, Menaka en Kidal.
 • Het grensgebied met Algerije.
 • In de hoofdstad Bamako.

Criminaliteit

In Mali is criminaliteit. Dat komt door de slechte veiligheidssituatie in het noorden en centrum van het land. Maar ook door de slechte grensbewaking, terroristische groepen en criminele netwerken. Criminaliteit komt vooral voor in de gebieden:

 • Het grensgebied met Mauritanië.
 • Ten zuiden van de stad Timboektoe.
 • Ten noorden van de stad Gao.
 • Op de routes door de woestijn naar Algerije (mensensmokkel en drugstransporten).

In het zuiden van het land is er relatief weinig criminaliteit.

Demonstraties

In de hoofdstad Bamako maar ook in andere grote steden vinden regelmatig demonstraties plaats. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen. Blijf alert.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Gaat u (tijdelijk of blijvend) naar Mali? Bereid uw reis dan goed voor. Als u in Mali reist, gebruik dan alleen de grote doorgaande wegen. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Neem geschikte communicatiemiddelen mee.
 • Informeer u over veiligheidsrisico’s, eventueel direct bij de ambassade.
 • Informeer u over de (politieke) ontwikkelingen.
 • Registreer u via het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Overnacht in hotels met zichtbare bewaking en een toegangscontrole.
 • Zorg ervoor dat uw verblijfplaats steeds bekend is.
 • Blijf op de grote, doorgaande verharde wegen.
 • Reis niet alleen en reis niet na zonsondergang.
Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Mali.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Mali te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Mali.

 • U kunt niet overal in Mali met creditcards betalen. Met Mastercard kunt u bijna nergens betalen. Visacards worden wat vaker geaccepteerd.
 • Neem contant geld mee.
 • Omdat veel gebieden in Mali onveilig zijn, dekken niet alle verzekeringsmaatschappijen schade. Ga na of schade die wordt veroorzaakt in Mali verzekerd is. 

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Mali. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Mali en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten.

 • Politie:17
 • Ambulance: 15
 • Brandweer: 18

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in Mali en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Mali

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Mali.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen