Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Libanon

Laatst gewijzigd op: 11-05-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het levert beperkingen op voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Libanon
Download 'Kaart bij reisadvies Libanon' (PDF, 296 kB)

Reischecklist Libanon

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar de rode gebieden op de kaart. Reis alleen naar de oranje gebieden als dat noodzakelijk is. Zie voor details de rubriek 'Veiligheidsrisico's'.

Reist u naar Libanon? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Libanon favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Libanon reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor de landen op deze lijst is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit  nagaan bij de ambassade van Libanon in Den Haag.
  • Door de lokale autoriteiten worden aan de grens controles uitgevoerd. Eerder verblijf in Israël kan een reden zijn om u toegang tot Libanon te weigeren. Komt uw naam voor op een lijst van in Libanon gezochte personen? Dan wordt u aangehouden. Ook wordt uw paspoort ingenomen. U moet zelf aantonen dat u niet de persoon op deze lijst bent. Vooral personen met een Arabische achtergrond wordt geadviseerd een internationale geboorteakte bij zich te hebben. Hierin staan de (familie) namen van de vader vermeld. Als het mogelijk is vertaald in de Arabische taal. Zo kunt u een mogelijke persoonsverwisseling voor zijn.
  • U kunt uw visum verlengen bij het hoofdkantoor van de Libanese immigratiedienst. Bij uw aanvraag moet u een bewijs tonen van uw verblijfsadres en de reden waarom u langer in Libanon wilt blijven. De Libanese immigratiedienst (General Security) is gevestigd in de wijk Adlieh in de hoofdstad Beiroet.
  • Bezoekt u Libanon op een visum en is uw paspoort vervangen door een nooddocument of een nieuw paspoort? Dan is het noodzakelijk dat u uw visum enkele dagen voor vertrek bij de Libanese immigratiedienst laat overplaatsen op uw nooddocument of nieuwe paspoort. Het is niet voldoende om bij uitreis aan de grens (een kopie van) het oude paspoort te tonen waarmee u bent ingereisd.
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Libanon een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Libanon een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Libanon. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Libanon. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten)

Veiligheidsrisico’s

Coronavirus (COVID-19)

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De Libanese overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

In Libanon kan de veiligheidssituatie plotseling verslechteren. Dit gebeurt als plaatselijke voorvallen zich snel uitbreiden naar andere gebieden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Oplopende binnenlandse politieke spaningen;
  • Ontwikkelingen in Syrië. De grensgebieden, maar ook Zuid-Beiroet en delen van de stad Tripoli kunnen hier last van hebben;
  • Gespannen verhoudingen met Israël;
  • Slechte leefomstandigheden en interne spanningen binnen de Palestijnse kampen en tentenkampen voor Syrische vluchtelingen in Libanon.

Demonstraties en blokkades

Het is onrustig in Libanon. Door de economische situatie in het land bestaat in heel Libanon een risico op spanningen en onrust. Vanwege deze spanningen en onrust komen in het gehele land regelmatig protesten en wegblokkades voor. Hierbij kan vernieling plaatsvinden aan gebouwen en banken. De politie en het leger treden hard op tegen vandalisme en ordeverstoring en daarbij vallen gewonden of soms dodelijke slachtoffers.

De veiligheidssituatie kan plotseling verslechteren door demonstraties en wegblokkades. Vermijd demonstraties. Volg de instructie op van de lokale autoriteiten.

Een deel van de bevolking is ontevreden over de verslechterde economische situatie en aangekondigde belastingmaatregelen. Banken, winkels en kantoren kunnen gesloten zijn. Het openbaar vervoer kan door de wegblokkades worden ontregeld. Pinautomaten werken maar kunnen geen of minder geld geven doordat deze niet op tijd kunnen worden gevuld.

Veiligheid en reizen

Als de veiligheidssituatie in Libanon verslechtert, heeft dit gevolgen voor de veiligheid en reizen in het land. Wegen, grenzen, de luchthaven en zeehavens kunnen bijvoorbeeld plotseling geblokkeerd worden. Demonstraties kunnen de toegangswegen tot de stad en het vliegveld afsluiten. Als reiziger loopt u het risico dat u:

  • in aanraking komt met geweld;
  • op uw verblijfplaats vast komt te zitten;
  • het land niet kunt verlaten.

De overheid en ordediensten (politie en leger) zijn alert op mogelijke bedreigingen voor de openbare orde en veiligheid. Ook bij reizigers of bezoekers. Verdacht gedrag kan aanleiding kan zijn om u aan te houden. Bijvoorbeeld als u foto's maakt van overheidsgebouwen, politieagenten, militairen en/of milities. Doe dit niet en respecteer het verbod om foto’s te maken. Vraag toestemming als u iets anders wilt fotograferen dan toeristische plaatsen en bezienswaardigheden.

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet in de grensgebieden, in het noorden van Libanon, in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet en in de Palestijnse vluchtelingenkampen:

  • Het gehele Libanees-Syrische grensgebied, inclusief de stad Arsal (ten noorden van Halba-Qoubaiyat Road), de stad Hermel en Shebaa Farms (in het zuiden).
  • De zuidelijke buitenwijken zoals Haret Hreik, Ghobeiri, Chiah en Tariq El Jdida van de hoofdstad Beiroet. Met uitzondering van de snelweg vanaf Hazmieh naar het vliegveld (en de snelweg langs de Cité Sportive) en het vliegveld.
  • De Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen zijn slecht. De Libanese overheid heeft geen zeggenschap in deze kampen. De situatie in en rond de kampen is niet veilig.

Door de Syrische burgeroorlog loopt u grote risico’s in de grensgebieden met Syrië en het noorden van Libanon en in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet. Gewapende bevolkingsgroepen zijn in de grensgebieden met elkaar in gevecht. Houd er rekening mee dat grenzen niet altijd duidelijk zijn aangegeven. In de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad Beiroet is een verhoogd risico op aanslagen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is in de Bekaa-vallei, ten zuiden van Litani-rivier en de stad Tripoli:

  • De Bekaa-vallei. Met uitzondering van het gebied tussen de stad Zahle, het meer van Qaraoun en de Litani-rivier, en de hoofdweg van en naar de stad Zahle. Het leger controleert de verbindingswegen tussen de steden Zahle naar Baalbek, van Anjar naar Marjaayoon.
  • Het gebied tussen de Litani-rivier en de grens met Israël in verband met spanningen tussen Israël en Hezbollah. In dit gebied liggen ook clusterbommen en mijnen die nog niet zijn geëxplodeerd. U heeft toestemming nodig van de Libanese militaire autoriteiten om in dit gebied te mogen reizen. Dit geldt niet voor de stad Tyrus.
  • De stad Tripoli met uitzondering van de wijken ten zuiden van Riad el Sohl street, de oude markt (soek) en de haven. In de stad Tripoli kunnen spanningen hoog oplopen tussen soennitische en sjiitische gemeenschappen. Vooral rond het vrijdaggebed. Pas op in en dichtbij de wijken Bab al Tabbaneh en Jabal Mohsen. In deze wijken is het meeste risico op gewelddadigheden.

Terrorisme

In Libanon bestaat een risico op aanslagen. Dit komt door de politieke instabiliteit in het land en in de regio. In gebieden met een grote sjiitische bevolking, hebben in voorgaande jaren bomaanslagen plaats gevonden. Zoals bijvoorbeeld in het zuiden van de hoofdstad Beiroet.

Aanslagen kunnen gericht zijn tegen Libanese politici, veiligheidsinstanties en sjiitische plaatsen. Maar ook op openbare ruimtes, westerse doelen of op westerlingen. Vermijd onbeveiligde drukke plaatsen, waar veel westerlingen komen.

Luchtruim boven Syrië is onveilig

Vliegverkeer met als bestemming Libanon maakt soms gebruik van het luchtruim boven Syrië. Het luchtruim boven Syrië is niet veilig vanwege het conflict in Syrië. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Criminaliteit

Er komt criminaliteit voor in Libanon. Buitenlanders zijn regelmatig het slachtoffer van tasjesroof en zakkenrollers.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
  • Vermijd sloppenwijken.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

In de Bekaa-vallei zijn lokaal bendes actief. De lokale autoriteiten treden op tegen deze bendes.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Libanon en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtvaart

Vliegverkeer met als bestemming Libanon maakt soms gebruik van het luchtruim boven Syrië. Het luchtruim boven Syrië is niet veilig vanwege het conflict in Syrië. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Wegverkeer

De verkeersveiligheid in Libanon is slecht. Wees voorzichtig als u zelf in Libanon gaat rijden, vooral ’s avonds en ’s nachts. De wegen zijn vaak slecht en onvoldoende voorzien van verkeerssignalen. Het rijgedrag van de Libanese bevolking kan agressief zijn. Ook als voetganger moet u goed opletten bij het oversteken van de straat.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten maatregelen. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens. Reizigers met een verblijfsvergunning voor Libanon die uit die landen aankomen waar het coronavirus is vastgesteld moeten 14 dagen in thuisquarantaine verblijven en contact onderhouden met het Libanese ministerie van Gezondheid.

Door de economische crisis is de medische capaciteit in Libanon teruggelopen tot een kritisch niveau. Sinds de uitbraak van het coronavirus COVID-19 zijn de medische instellingen in Libanon overbelast. Als u als reiziger in Libanon besmet raakt met het coronavirus COVID-19 bent u aangewezen op de lokale medische zorg.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Libanon te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Libanon.

Contact met Israël is verboden

Libanon is formeel nog in oorlog met Israël. Israëlische stempels in reisdocumenten, telefoonverkeer en andere communicatie (Skype, Facebook, Twitter) met Israël is niet toegestaan. De grens met Israël is gesloten. Het is niet mogelijk om over land van en naar Israël te reizen.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto's van overheidsgebouwen, politieagenten, militairen en/of milities. Vraag toestemming als u iets anders wilt fotograferen dan toeristische plaatsen en bezienswaardigheden. Respecteer het fotografeerverbod.

Vreugde(geweer)vuur

In Libanon wordt bij feestelijke gelegenheden of bij politieke gebeurtenissen soms in de lucht geschoten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkiezingen of speeches van politici voor de televisie. Dit brengt lichte veiligheidsrisico’s met zich mee (neerkomende kogels). Zoek in dat geval tijdelijk een overdekte ruimte.

Geld en pinautomaten

In Libanon is een tekort aan contant geld, vooral aan buitenlandse valuta (Euro’s of Amerikaanse dollars). Het is niet langer mogelijk Euro’s of Amerikaanse dollars uit pinautomaten te halen. Ook niet met een buitenlandse pinpas of creditcard.

Euro’s en Amerikaanse dollars kunt u omwisselen in Libanese ponden. Meestal is het mogelijk om te betalen in Euro’s en Amerikaanse dollars. U krijgt dan wisselgeld terug in Libanese ponden. 

Bij de meeste hotels, restaurants en grotere winkels kunt u betalen met een buitenlandse (credit) kaart.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Libanon en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie: 112
  • Ambulance: 140
  • Brandweer: 175
  • Call Centre Ministerie van Gezondheid: 76 592699
  • Hotline Ministerie van Gezondheid: 1214

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796, of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Beiroet

Meer over de Nederlandse ambassade in Beiroet.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.  Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen