Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Laos

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek 'Coronavirus'.

Kaart bij reisadvies Laos
Download 'Kaart bij reisadvies Laos' (PDF, 747 kB)

Reischecklist Laos

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Laos favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Laos reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Laos in Brussel (België).
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Laos een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Laos een internationaal rijbewijs nodig heeft.
  • Zet een kopie van uw paspoort in uw telefoon.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Laos. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Laos. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico's

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:

Provincie Xaysomboune

In december 2015 zijn in de provincie Xaysomboune doden gevallen bij gevechten tussen rebellerende groeperingen en het leger. Doelwit van de aanvallen waren soldaten en overheidsambtenaren. Hierbij waren ook burgers slachtoffer van de gewelddadigheden. Als u door Xaysomboune reist, blijf dan op de hoofdwegen.

Let op: in oranje gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Landmijnen in Laos

In de provincies Xiang Khoang en Luang Prabang liggen landmijnen. Er liggen ook nog landmijnen in de grensgebieden met Vietnam (de Ho Chi Minh route) in de volgende provincies: Attapu, Xekong, Saravan, Savannakhet en het zuidelijke gedeelte van de provincie Khammouan. Wees voorzichtig en wijk niet af van de (hoofd)snelweg.

Watersportactiviteiten in Vang-Vieng

In Vang-Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens watersportactiviteiten. Dit is vooral gevaarlijk tijdens het regenseizoen van mei tot en met november. Dan staan de rivieren hoog en stromen snel.

Criminaliteit

In Laos is veel (kleine) criminaliteit in de toeristische gebieden. Denk aan overvallen en berovingen op straat (zakkenrollen en tasjesroof). Ook komen er gewapende overvallen voor. Toeristen worden soms gedrogeerd en daarna beroofd of seksueel misbruikt. Wees alert als onbekenden u benaderen. De politie kan vaak de daders niet aanhouden en slachtoffers niet altijd helpen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd onverlichte plaatsen na zonsondergang.
  • Wees voorzichtig in het uitgaansleven. Neem bijvoorbeeld geen drankjes aan van vreemden en laat uw drankje niet onbeheerd achter.
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen en kostbare spullen uit het zicht.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Laos loopt van mei tot oktober. Houd tijdens deze periode rekening met verhoogde risico's op overstromingen en aardverschuivingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het reisadvies en informeer u ter plaatse over de situatie. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Laos, zie de volgende websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Laos en is er een noodsituatie?  Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Maatregelen coronavirus

Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten onverwachts reisbeperkingen kan invoeren zoals:

  • medische controles;
  • aanvullende grenscontroles.

Neem voor u vertrekt contact op met uw reisorganisatie, uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hiermee rekening bij het plannen van uw reis.

Wegverkeer

Het wegverkeer in Laos is chaotisch. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. In Laos houdt men geen rekening met (brom)fietsers en wandelaars. Er vallen veel doden in het verkeer. U kunt beter na zonsondergang niet over de weg reizen. Draag altijd een helm als u een brommer huurt.

Scheepvaart

Reizen met een speedboot over de rivier de Mekong kan gevaarlijk zijn bij een lage waterstand van de rivier. Door de lage waterstand kunnen zandbanken ontstaan en kunnen botsingen voorkomen.

Grensovergangen en vliegvelden

Om de verspreiding van het coronavirus uit China naar Laos te voorkomen kunnen er restricties zijn. Komt u uit, of vliegt u via China? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Ook kunnen grensovergangen met China tijdelijk gesloten zijn. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Laos.

Coronavirus

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in (land)  te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) .

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten.

Medische verzekering

Controleer uw reis- en/of ziektekostenverzekering dat u goede medische dekking heeft in geval u eventuele kosten van medische controles zelf (vooruit) moet betalen.

Medische zorg

Medische voorzieningen in Laos zijn zeer beperkt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Laos.

Seksuele relaties

De Laotiaanse overheid verbiedt seksuele relaties tussen buitenlanders en Laotianen als zij niet getrouwd zijn. Toestemming voor een huwelijk met een Laotiaan moet officieel worden aangevraagd bij de Laotiaanse autoriteiten. Overtreding kan bestraft worden met een boete of een gevangenisstraf.

Kleding

Draag gepaste kleding bij het bezoeken van tempels en religieuze plekken. Denk hierbij aan rokken en broeken tot over de knie, vermijd t-shirts en blouses zonder mouwen. Vrouwen moeten altijd hun schouders bedekken, ook bij het zwemmen in de rivieren.

Houd rekening met de lokale omgangsvormen en toon geen affectie in het openbaar. Dit kan als aanstootgevend worden ervaren.

Foto’s en filmopnamen

Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties. U riskeert arrestatie of zelfs detentie. Respecteer de Laotiaanse cultuur bij het fotograferen van monniken bij de tempels. Vraag toestemming voordat een foto van een monnik maakt.

Legitimeren

Draag altijd een geldig legitimatiebewijs bij u. De lokale autoriteiten kunnen hierom vragen. Als u dit niet kunt overleggen, riskeert u een zware boete. Als geldig legitimatiebewijs worden een Nederlands paspoort, identiteitskaart en rijbewijs geaccepteerd. Zet een kopie van uw paspoort in uw telefoon.

Drugs

In Laos is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Laos, veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt zelfs de doodstraf krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat drugs op straat worden aangeboden door derden die ‘samenwerken’ met de politie met financieel gewin als reden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Laos en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemene alarmnummers: 1191, 241162, 241163, 241164
  • Politie: 212703
  • Ambulance: 1195
  • Toeristenpolitie: 251128 (alleen in Vientiane).
  • Brandweer: 1190

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Laos

Er is geen Nederlandse ambassade in Laos. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Nederlands honorair consulaat in Vientiane.

U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'oranje' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen