Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Kirgizië

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

Reis alleen naar Kirgizië als het noodzakelijk is. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek 'Coronavirus'.

Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

kaart bij Kirgizië
Download 'Kaart bij reisadvies Kirgizië' (PDF, 254 kB)

Reischecklist Kirgizië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Kirgizië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kirgizië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kirgizië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen.

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Er zijn in Kirgizië veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Wees alert in de provincies (oblasts) Osh, Jalal-Abad, Batken en in de grensgebieden. Vooral in de Fergana-vallei. Hier kunnen (spontaan) demonstraties, onlusten en ernstige ongeregeldheden plaatsvinden. Dit kan ook gebeuren in de stedelijke gebieden, vooral de hoofdstad Bishkek. Informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist.

Grensgebieden met Tadzjikistan, Oezbekistan en Kazachstan

In de grensgebieden tussen Kirgizië en Tadzjikistan en Kirgizië en Oezbekistan vinden regelmatig geweldadige incidenten plaats. Wees alert en informeer voor u vertrekt naar de situatie als u naar deze gebieden reist. Grenzen zijn niet duidelijke afgebakend. De grensovergangen, ook die tussen Kirgizië en Kazachstan, kunnen plotseling worden gesloten. Gebruik alleen officiële grensovergangen.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Kirgizië is dit risico aanwezig. Het land kan weinig weerstand bieden tegen de dreiging van terroristische groepen. Daarom kan Kirgizië doelwit worden van een terroristische aanslag.

Criminaliteit

In Kirgizië is het risico om slachtoffer te worden van criminaliteit hoger dan in Nederland. De criminaliteit is niet speciaal gericht tegen buitenlanders of reizigers. In Kirgizië komt (zware) criminaliteit tegen buitenlanders voor. Vooral in stedelijke gebieden en meestal na zonsondergang. Reis daarom niet na zonsondergang.

Demonstraties

In Kirgizië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld kunnen leiden. Wees alert en vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

In Kirgizië kunnen zware aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Uw reis kan hierdoor grote vertraging oplopen. Houd hier rekening mee. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Kirgizië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

De grensovergang tussen China en Kirgizië is tijdelijk gesloten. Ook zijn er minder vluchten tussen beide landen en vinden gezondheidscontroles plaats. Houd rekening met nieuwe maatregelen.

Kirgizië heeft slecht begaanbare en onverlichte wegen, vooral in de gebieden waar weinig mensen wonen. Chauffeurs houden zich vaak niet aan de verkeersregels en rijden ook vaak zonder rijbewijs. Bij ongevallen duurt het lang voordat de politie en/of hulpdiensten ter plaatse zijn. Corruptie onder verkeerspolitie komt voor. De verkeerspolitie spreekt meestal geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. De afhandeling van verkeersongevallen en aanrijdingen gaat vaak via de rechter. Dit proces duurt vaak langer dan de verblijfsduur van de geldigheid van uw visum. Zorg in zo’n geval op tijd voor verlenging van de geldigheid van uw visum. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Coronavirus

Sinds december 2019 is er een uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het virus is ontstaan ​​in Wuhan City, provincie Hubei, China. De lokale autoriteiten in Kirgizië hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China te verkleinen. Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Raadpleeg een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Meer informatie: https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

De lokale autoriteiten kunnen medische controles uitvoeren op de luchthaven. Houd hier rekening mee.

Medische zorg

In het grootste deel van Kirgizië zijn zeer beperkte medische voorzieningen. Vooral buiten de hoofdstad Bishkek. Het medisch personeel, zoals dokters, spreekt vaak geen andere taal dan Kirgizisch of Russisch. Houd hier rekening mee.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kirgizië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kirgizië.

Identificeren

De politie mag uw paspoort en visum controleren bij persoonscontrole. Als u geen geldig paspoort kunt overleggen, kan de politie u arresteren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u. De politie doet bij persoonscontroles soms extra onderzoek. Bijvoorbeeld door het controleren van de inhoud van uw tas. Houd hier rekening mee.

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als u dit via internet en sociale media doet.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Kirgizië. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kirgizië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 161.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Kirgizië

Er is geen Nederlandse ambassade in Kirgizië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Nur-Sultan, Kazachstan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen