Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Kenia

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

Reis alleen naar Kenia als het noodzakelijk is. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Reis niet naar de rode gebieden in het land. Zie voor meer informatie de rubriek 'Coronavirus'.

Kaart bij reisadvies Kenia
Download 'Kaart bij reisadvies Kenia' (PDF, 449 kB)

Reischecklist Kenia

Let op: reis niet naar de rode gebieden in Kenia. Reis alleen als het echt noodzakelijk is naar de oranje gebieden in het land. Zie de rubriek 'Veiligheidsrisico's' voor meer informatie.

Reist u naar Kenia? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Kenia favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Kenia reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. 
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Kenia in Den Haag.
 • Voor Kenia heeft u ook een visum nodig. In 2015 heeft de Keniaanse overheid een online systeem ingevoerd voor het aanvragen van een (toeristen)visum. Dit visum kunt u formeel alleen nog aanvragen via de Engelstalige website e-Citizen, voordat u op reis gaat.
 • Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Kenia in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.
 • In 2018 heeft de Keniaanse overheid besloten dat toeristen standaard maximaal 1 maand mogen verblijven op het toeristenvisum. De verblijfsduur staat vermeld boven het inreisstempel in uw paspoort. Wilt u uw visum verlengen? Neem dan contact op met een immigratiekantoor in de hoofdstad Nairobi of Mombasa.
 • Het oversteken van de Keniaanse grens bij onbemande grensovergangen wordt afgeraden. Zorg dat uw visum bij het inreizen van Kenia wordt afgestempeld. Is er geen immigratiemedewerker bij de grensovergang? Ga dan naar een andere grensovergang die wel bemand is. Het inreizen zonder afgestempeld visum kan tot problemen leiden.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Kenia een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Kenia een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Kenia heeft in juni 2019 nieuwe bankbiljetten uitgebracht. De oude biljetten van KES 1.000 kunnen niet meer worden gebruikt.
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kenia. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kenia. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Neem geen ivoor mee naar Kenia. Ook niet als u enkel in transit bent via de luchthaven. Het bezitten van en/of handelen in ivoor is verboden in Kenia. Er staan hoge straffen op het overtreden van deze wet. Zelfs het dragen van een (oud) sieraad dat ivoor bevat kan leiden tot aanhouding. De minimale boete is een geldbedrag van KES 1 miljoen of 5 jaar gevangenisstraf.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Coronavirus

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

 • de districten Mandera, Garissa en Wajir. Uitzondering is het vliegveld van Wajir;
 • het vasteland van het district Lamu, inclusief het eiland Kiwayu;
 • grensgebieden met Somalië.

De grensgebieden met Somalië (Mandera, Wajir, Garissa en Lamu) zijn onveilig. Dit komt door de grote instroom van vluchtelingen en aanwezigheid van terroristische groeperingen. In de grensgebieden vinden veel overvallen en aanslagen plaats. Zelfs auto’s die onder politiebegeleiding door het gebied rijden kunnen doelwit zijn.

In deze gebieden komen ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer geworden. 

Verblijft u in deze gebieden? Verlaat deze dan.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende districten:

 • de eilanden Lamu en Manda van het district Lamu;
 • Marsabit;
 • Moyale;
 • het Tana-deltagebied inclusief de kuststrook ten noorden van Malindi.

Reis in Mombasa alleen als het noodzakelijk is naar:

 • de wijken Changamwe, Majengo, Kisauni;
 • de (overige) sloppenwijken van Mombasa;
 • het ten zuiden van Mombasa-eiland gelegen Likoni.

Reis in Nairobi alleen als het noodzakelijk is naar:

 • de wijken Eastleigh en Pangani;
 • de sloppenwijken Kibera, Kawangware, Kangemi en Mathare Valley.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Kenia. Dit geldt in ieder geval voor de regio’s Turkana en West Pokot. Ook in de aangrenzende gebieden Baringo en de natuurparken in de regio Laikipia zijn veiligheidsincidenten mogelijk in verband met gewelddadige conflicten tussen herders en landbouwers. Wilt u deze gebieden bezoeken? Informeer goed naar de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Reis bij voorkeur met het vliegtuig. Moet u over de weg? Reis dan met meerdere mensen of met een goede lokale gids.

Etnisch geweld

In veel gebieden in Kenia komt etnisch geweld regelmatig voor. Dit geldt ook voor de grensstreek met Zuid-Sudan.

Kustregio

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Kenia. Het komt hier voor dat boten worden gekaapt. Het risico van kaping geldt zowel voor de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten. Informeer u goed voordat u het water op gaat. Zorg dat u in het zicht van de kust blijft als u vaart. Een website met meer informatie over risico’s op kaping is: Maritime Security Centre Horn of Africa.

Terrorisme

In Kenia zijn verschillende terroristische organisaties actief. Houd in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa en langs de kust rekening met het risico op aanslagen. De terroristische dreiging in Kenia is ook gericht op westerse doelen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Terreurdaden

In oktober 2011 zijn Keniaanse militairen Zuid-Somalië binnengetrokken. De Somalische terroristische organisatie Al-Shabaab heeft daarna vergeldingsmaatregelen in Kenia aangekondigd. Vanaf dat moment zijn er aanslagen geweest, ook in de steden Nairobi en Mombasa

Al Shabaab is vooral actief in het noordoosten van het land aan de grens met Somalië, maar ook in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa, aan de kust en op andere plekken in het land is de kans op aanslagen aanwezig. Ditzelfde geldt voor ontvoering.

Op 5 januari werd een militair vliegveld aangevallen op het vasteland van Lamu waarbij ook Amerikaanse slachtoffers vielen. Op 15 januari 2019 is er een aanslag gepleegd op het Dusit D2 hotel/kantoren complex aan Riverside Drive in de hoofdstad Nairobi.

Andere grote aanslagen vonden plaats in 2013 op het Westgate-winkelcentrum in Nairobi en in 2015 op de universiteit van Garissa. Bij deze aanslagen zijn vele doden en gewonden gevallen.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan:

 • grote winkelcentra;
 • markten;
 • kerken;
 • sportevenementen en concerten;
 • hotels en andere toeristische plekken;
 • restaurants en cafés;
 • bussen en busstations;
 • vliegvelden;
 • overheidsgebouwen.

Ook buitenlandse instellingen kunnen doelwit zijn, hoewel de beveiliging daar over het algemeen goed is. Denk hierbij aan VN-gebouwen, (westerse) ambassades en internationale instellingen.

Criminaliteit

Houd rekening met gewelddadige criminaliteit als u naar Kenia reist. In de grote steden komen overvallen voor. Overvallers gebruiken geweld. Pas vooral op bij busstations en in de 'matatu’s' (kleine busjes). Pas ook op met motortaxi’s (boda boda). Berovingen komen daar regelmatig voor.

Adviezen voor reizen door Kenia

Op de weg van het internationale vliegveld Jomo Kenyatta naar het centrum van Nairobi, hebben gewapende overvallen op auto’s plaatsgevonden. Ook op auto’s waarin buitenlanders zaten. Reist u met de auto of motorfiets? Wees dan op uw hoede voor ‘carjacking’. Hierbij beroven overvallers u van uw voertuig. Verzet u in dat geval niet. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Informeer naar de lokale situatie en de voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen. U kunt daarvoor terecht bij reisagenten en instanties zoals Kenya Tourist Federation of politiebureaus. Zie ook de voorzorgsmaatregelen verderop in deze rubriek. Reist u in afgelegen gebieden met een slechte veiligheidssituatie? Vraag dan naar de mogelijkheden voor politie begeleiding of om in konvooi te reizen.

In het gebied bij de Ngong Hills (vlakbij de stad Nairobi) is de veiligheidssituatie wisselend. Gaat u wandelen in dit gebied? Huur dan een veiligheidsagent van Kenya Wildlife Services bij het toegangshek.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga na zonsondergang niet te voet over straat;
 • wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat;
 • vermijd sloppenwijken;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
 • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen;
 • gebruik geen stads- of streekbussen;
 • gebruik alleen taxi’s van betrouwbare taxibedrijven. Die kunt u bijvoorbeeld via de betere hotels boeken;
 • gebruik alleen safarivoertuigen van goed bekendstaande reisbureaus;
 • reis alleen overdag. Na zonsondergang zijn de risico’s op een overval en verkeersongevallen groter. Ook kunt u beter met 2 of meer auto’s reizen;
 • neem voldoende geld, water, voedsel, brandstof en communicatiemiddelen mee;
 • neem geen lifters mee;
 • bied geen weerstand bij een gewapende overval. Als u slachtoffer bent van een beroving, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Overvallers gebruiken vaak vuurwapens. Soms verkleden overvallers zich als politieagent;
 • houd bij bezoeken aan de kust rekening met het islamitische karakter van het kustgebied;
 • let op dat er geen verdovende of bedwelmende middelen in uw drankje worden gedaan bij bezoeken aan bars en cafés.

Veiligheid en politieke situatie

Rond de verkiezingen zijn in 2017 op verschillende plaatsen in het land gewelddadige confrontaties geweest tussen demonstranten en politie. De veiligheidssituatie is nu verbeterd. De kans op onrust en ongeregeldheden is wel aanwezig. Vermijd demonstraties, politieke bijeenkomsten en protesten. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.

Wees voorzichtig in Central Business Districts (CBD) van de grote steden en gebieden waar de oppositie sterker vertegenwoordigd is. Bijvoorbeeld in west Kenia in de stad Kisumu en de sloppenwijken van de steden.

In de stad Mombasa kan het na het vrijdagmiddaggebed in de moskeeën onrustig zijn. Zorg dat u uit de buurt blijft van samenscholingen rond moskeeën in het centrum en daarbuiten.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grensovergangen en vliegvelden

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit bepaalde landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Veel wegen in Kenia zijn slecht. Na flinke regenbuien kunnen wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn. Houd daarnaast rekening met onverantwoord rijgedrag van andere weggebruikers. Een groot probleem in Kenia is het rijden onder invloed van alcohol. Met name in het weekend. Vermijd zoveel mogelijk rijden in het donker op wegen buiten de steden. In Kenia wordt er aan de linkerkant van de weg gereden, met het stuur rechts.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Kenia op de website van de ANWB.

Grenzen

Zorg dat uw visum bij het inreizen van Kenia wordt afgestempeld. Is er geen immigratiemedewerker bij de grensovergang? Ga dan naar een andere grensovergang die wel bemand is. Steek de Keniaanse grens niet over bij onbemande grensovergangen. Het inreizen zonder afgestempeld visum kan tot problemen leiden.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Kenia.

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten maatregelen. Houd rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles kunnen uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven door binnen te blijven en zo min mogelijk contact te hebben met anderen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

U kunt ook informatie vinden op de Engelstalige website van het Keniaanse ministerie van Gezondheid.

Vaccinaties

Zorg dat uw vaccinaties voor Kenia op orde zijn. Neem uw vaccinatieboekje mee en draag deze bij u, zodat u het kunt laten zien. Zowel bij inchecken voor uw vlucht als bij aankomst in Kenia. Een vaccinatie tegen gele koorts is voor binnenkomst in Kenia verplicht als u aankomt uit een land waar gele koorts voorkomt. Ga ook na of u medicijnen tegen malaria nodig heeft. Neem daarnaast in Kenia de gebruikelijke hygiënemaatregelen zoals regelmatig uw handen wassen.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kenia te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

De meeste medicijnen, waaronder malariaprofylaxe, zijn goed te krijgen in ieder geval in de grote steden als Nairobi en Mombassa.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kenia.

Werken zonder werkvergunning is strafbaar in Kenia

Werken (ook als zelfstandig gevestigde, als vrijwilliger of stagiair) zonder werkvergunning is strafbaar in Kenia. De controle op de naleving hiervan is aangescherpt. Overtreding wordt bestraft. Het betalen van een geldboete, een gevangenisstraf of uitzetting zijn mogelijke straffen. Er zijn tussenpersonen actief die aanbieden een werkvergunning te kunnen regelen. Sommige van deze tussenpersonen nemen het niet al te nauw met de regels. Dit kan leiden tot vervalste werkvergunningen die u later in de problemen kunnen brengen. Er is aangekondigd dat een wet zal worden aangenomen die bepaalt dat een werkvergunning moet worden aangevraagd voordat u Kenia mag inreizen met als doel werkzaamheden te verrichten (of dat nu in loondienst/vrijwillig/stage is, als consultant of als zelfstandige). U kunt een werkvergunning aanvragen via de website van de immigratiedienst.

Verbod op plastic tasjes

Plastic tasjes zijn sinds 28 augustus 2017 verboden in Kenia. Er is al sprake van een overtreding als u betrapt wordt met een plastic tasje in de auto. Na een eerste waarschuwing kan bij een tweede overtreding een hoge boete of een gevangenisstraf worden opgelegd.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s in Kenia van luchthavens, overheidsgebouwen en functionarissen in uniform. Dit is ten strengste verboden. 

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is bij wet verboden in Kenia. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd hier rekening mee.

Vakantiehuisjes huren

Gaat u een vakantiehuisje aan de kust huren? Let er dan op dat uw vakantiehuisje goed is beveiligd. Vermijd logeergelegenheden op afgelegen stranden. De kans dat u hier beroofd wordt is groter.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kenia en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 999

Andere belangrijke telefoonnummers:

 • Police Headquarters: +254 20 334 1411
 • Fire brigade (KKfire): +254 728 999 911/2
 • Ambulance (Red Cross): +254 738 395 395 of +254 700 395 395
 • Kenya Tourism Federation: +25420801000

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Nairobi

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Nairobi.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'rode' en 'oranje' gebieden kan het ministerie van  Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen