Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Kameroen

Laatst gewijzigd op: 19-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Kaart bij reisadvies Kameroen
Download 'Kaart bij reisadvies Kameroen' (PDF, 534 kB)

Reischecklist Kameroen

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar rode gebieden. Voor oranje gebieden is het advies: alleen reizen oranje als dat echt noodzakelijk is.

Reist u naar Kameroen? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Kameroen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Kameroen reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Kameroen in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Kameroen een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Kameroen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Kameroen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

De onderstaande veiligheidsrisico’s zijn ongewijzigd.

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • Het uiterste noorden van Kameroen, waaronder het wildpark Wasa. Hier is het risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen groot. Vooral langs de grens met Nigeria en met de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Westerlingen lopen een verhoogd risico om doelwit te worden van ontvoeringen in dit gebied.
 • Gebieden binnen een straal van 30 km met de grens van Nigeria. In deze grensgebieden komen terroristische en criminele activiteiten voor.
 • Gebieden binnen een straal van 30 km met de grens van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR).
 • Hier zijn gewapende bendes actief (stropers, bandieten, smokkelaars). Dit komt omdat grens met de CAR niet duidelijk is aangegeven. Ook beïnvloedt de onveilige situatie in de CAR de veiligheidssituatie in deze gebieden.
 • De provincies Noord (hoofdstad Garoua) en Adamnaoua (Hoofdstad NGaoundéré). In deze provincies is het risico op terroristische activiteiten groot. Er zijn ook wapenopslagplaatsen gelokaliseerd. Verder zijn er overvallers en rebellen actief.
 • Het traject van de stad Garoua-MBoulaï naar de stad NGaoundéré en de trajecten van de steden Garoua en NGaoundéré naar de stad Moundou (Tsjaad) via de stad Touboro.
 • De regio Nord-Ouest. In deze regio zijn er gewelddadige confrontaties tussen separatisten en veiligheidstroepen. Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanvallen en ontvoeringen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de regio Sud-Ouest. Er is een verhoogd risico op militaire operaties, terroristische aanvallen en ontvoeringen. Maak als het mogelijk is, gebruik van een escorte. Respecteer altijd de avondklok als die is ingesteld. Neem contact op met de politie voor meer informatie over de actuele veiligheidssituatie in deze regio.

Let op: ook in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

In de rest van het land zijn er veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Deze risico’s volgen hieronder. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Terrorisme

De terroristische organisatie Boko Haram is vooral actief in het noorden van Kameroen. De organisatie voert daar regelmatig aanslagen en ontvoeringen uit. Dit komt omdat Kameroen deel uitmaakt van de regionale interventiemacht die Boko Haram bestrijdt.

Criminaliteit

In Kameroen komen regelmatig gewapende overvallen op auto’s voor. Het doel van deze overvallen is de auto stelen. Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • reis alleen overdag per auto of met het openbaar vervoer (taxi’s en bussen). Na zonsondergang is het risico op een overval groter;
 • reis zoveel mogelijk in konvooi;
 • wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor;
 • vermijd grote menigten.

Demonstraties

Op 7 oktober 2018 vonden in Kameroen presidentsverkiezingen plaats. Rond de verkiezingen zijn op verschillende plaatsen in het land demonstraties geweest. Het is mogelijk dat ook nu nog demonstraties voorkomen. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u er toch in terecht? Ga dan direct naar een andere plaats. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf alert.

Naar boven

Verkeersveiligheid

In Kameroen komen regelmatig gewapende overvallen op auto’s voor. Het doel van deze overvallen is de auto stelen. Wilt u door Kameroen reizen? Neem dan voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • reis alleen overdag per auto of met het openbaar vervoer (taxi’s en bussen). Na zonsondergang is het risico op een overval groter;
 • reis zoveel mogelijk in konvooi;
 • wees alert op diefstal en beroving in het openbaar vervoer en gedeelde taxi’s. Vooral in taxi’s komt dit vaak voor;
 • vermijd grote menigten.
Naar boven

Gezondheid

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Kameroen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in

Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Kameroen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Kameroen. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Kameroen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Alarmnummer 17 voor de politie (117 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de steden Yaoundé, Douala en Garoua),
 • Alarmnummer 13 voor de gendarmerie (113 vanaf mobiele telefoon, telefoonnummer geldt alleen voor de provincies Centre, Littoral, l’Ouest en Nord-Ouest)
 • Alarmnummer 18 voor de ambulance en brandweer (118 vanaf mobiele telefoon).

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in Kameroen en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Kameroen

Er is geen Nederlandse ambassade in Kameroen. Neem bij vragen contact op de ambassade in Cotonou, Benin.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Yaoundé.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen