Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Jemen

Laatst gewijzigd op: 17-02-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De veiligheidssituatie is zeer slecht. Reis niet naar en in Jemen. Bent u in Jemen? Verlaat het land dan direct.

Kaart bij reisadvies Jemen
Download 'Kaart bij reisadvies Jemen' (PDF, 154 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

De veiligheidssituatie is zeer slecht. Reis niet naar Jemen. Verblijft u in Jemen? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. De Nederlandse overheid kan Nederlanders die nog in Jemen verblijven geen consulaire bijstand geven en niet evacueren.

In heel het land is een burgeroorlog. Er zijn zware vuurgevechten tussen partijen. De veiligheidssituatie is zeer slecht. Op dit moment is er geen werkende overheid. Het is onzeker wie verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. Onvrede en protesten nemen toe. Er is een hoog risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen.

Aanvallen en gewapende incidenten in heel het land

In heel het land komen (lucht)aanvallen en gewapende incidenten voor. Daarbij vallen doden en gewonden. De aanvallen zijn gericht tegen de rebellengroepen, terroristische organisaties en de overheid van Jemen. Maar soms zijn ze ook gericht op westerse doelen. De aanvallen hebben te maken met conflicten in het noorden (Sa’ada) en het zuiden (de gouvernementen Abyan, Dhale, Aden, Tiaz en Lahj). De strijdende partijen zijn onder  andere de Arabische coalitie, het leger, de militante organisaties Ansar Allah (Houthi’s) en Al-Hirak al-Janubi (Southern Movement), Al-Qaeda en strijders van verschillende bevolkingsgroepen.

In een aantal gebieden liggen mijnen

Sinds de burgeroorlog van 1994 liggen in sommige gebieden mijnen. Deze mijnen zijn niet allemaal opgeruimd en niet in kaart gebracht. Ook worden er nieuwe mijnen gelegd.

Piraten in de zee rond Jemen

In de zeegebieden rond Jemen zijn piraten actief. Bijvoorbeeld in de Golf van Aden en delen van de Rode zee. Vaar dus niet met een plezierboot, zeilschip of vrachtschip in deze gebieden. Een website met informatie over risico's op kaping is: Maritime Security Centre Horn of Africa.

Terrorisme

Nederlanders in Jemen lopen een hoog risico slachtoffer te worden van ontvoeringen, geweld en terroristische aanslagen. Vrijwel dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Daarbij vallen doden en gewonden. De aanvallen worden uitgevoerd door verschillende strijdende partijen, waaronder Al Qaeda.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ.

Gezondheid

Medische zorg

De medische voorzieningen zijn zeer slecht in Jemen Dit komt door de burgeroorlog.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Jemen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 199

Brandweer: 191

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796, of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Jemen

De Nederlandse ambassade is tijdelijk gesloten. Dat is vanwege de slechte veiligheidssituatie. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Riyadh of de Nederlandse ambassade in Caïro.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen