Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Japan

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek 'Coronavirus'.

Kaart bij reisadvies Japan
Download 'Kaart bij reisadvies Japan' (PDF, 521 kB)

Reischecklist Japan

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar het nucleaire rampgebied ten zuidoosten van de stad Fukushima.

Reist u naar Japan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Japan favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Japan reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Japan in Den Haag.
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Japan een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Japan een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Japan. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Japan. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

U kunt niet reizen naar het nucleaire rampgebied ten zuidoosten van de stad Fukushima. In 2011 heeft de Japanse overheid dit gebied afgesloten na de kernramp. Op de website van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie kunt u zien welke gebieden dit precies zijn.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Japan te verkleinen, kunnen reizigers met landelijk beperkende maatregelen in aanraking komen:

  • scholen en universiteiten zijn tijdelijk gesloten vanaf 2 maart 2020 tot eind april 2020. Studenten volgen online hun lessen;
  • publieke instellingen hebben aangepaste openingstijden;
  • meeste publieke musea zijn tijdelijk gesloten;
  • een aantal grote sport- en culturele evenementen zijn de komende weken afgelast.

Criminaliteit

Er is weinig criminaliteit in Japan. Heel soms worden buitenlanders gedrogeerd en daarna beroofd. Dit komt voor in de populaire uitgaanscentra Roppongi en Shinjuku in de hoofdstad Tokio, en in Namba in de stad Osaka. Houd hier rekening mee. Let tijdens het uitgaan bijvoorbeeld goed op uw drankje.

Natuurgeweld

Tyfoons

Van september tot en met november komen er tyfoons voor in Japan. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de Engelstalige nieuwsinformatie NHK World-Japan. Volg ook de Nederlandse ambassade via Facebook/Twitter voor informatie en links over natuurrampen.

Aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen

Van mei tot november, vooral tijdens het regenseizoen, komen aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen voor. De lokale overheid geeft dan waarschuwingen of opdracht tot evacuatie. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws via de sociale media.

 Meer weten over de weersomstandigheden in Japan? Ga naar:

Aardbevingen en zeebevingen

In heel Japan is een risico op aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan.

Op de website van Tokyo Metropolitan Government staat precies wat u moet doen bij een aardbeving (kies bovenaan de website voor Engels). In Japan zijn ook apps beschikbaar die waarschuwen voor aardbevingen en tsunami’s. Bijvoorbeeld Yurekuru Call, Japan Shelter Guide, Safetytips, NHK World-Japan en lokale gemeentelijke apps zoals Tokyo Minato City. Deze zijn beschikbaar voor iOS en vaak ook voor Android telefoons.

Actieve vulkanen

Er is een aantal actieve vulkanen in Japan. Blijf uit de buurt van deze vulkanen en volg de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Maatregelen tegen het nieuwe coronavirus

De lokale overheid heeft nieuwe maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen.

Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers naar Japan. Houd rekening met inreisbeperkingen voor als u vanuit Japan naar of via derde landen reist.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

De lokale autoriteiten voeren strenge controles uit bij de grensovergangen, vliegvelden en havens. Met deze controles wordt gemeten of reizigers symptomen vertonen van het nieuwe coronavirus. Reizigers die symptomen tonen van het nieuwe coronavirus worden onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Voor reizigers die al besmet zijn met het nieuwe coronavirus geldt een inreisverbod voor Japan. Houd hier rekening mee.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Japan op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Japan.

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Japan te verkleinen hebben de autoriteiten van Japan landelijk maatregelen genomen. Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Als u in Japan bent kunt u voor eventuele vragen contact opnemen met de Engelstalige Japan Visitor Hotline via het lokale nummer in Japan 050-3816-2787.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Japan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Japan.

Drugs

In Japan is het in bezit hebben, het gebruiken van en het handelen in drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van of handel in drugs in Japan veel zwaarder is dan in Nederland.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Japan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie: 110
  • Ambulance en brandweer: 119

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Tokio

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tokio.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'rode gebieden kan het ministerie van  Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen