Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Italië

Laatst gewijzigd op: 22-05-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De Italiaanse regering heeft een versoepeling van de noodmaatregelen aangekondigd vanaf 18 mei. Nieuwe stappen worden wekelijks geëvalueerd en zijn afhankelijk van de ontwikkelingen van de verspreiding van het virus. Tussen regio’s reizen is op dit moment nog niet toegestaan met uitzondering van noodzakelijke werkzaamheden, absolute urgentie of om gezondheidsredenen. Voor een aantal gebieden en gemeenten gelden op last van regionale en lokale autoriteiten nog in- en uitreisrestricties. Dit verandert regelmatig. Informeer voor vertrek over de situatie in de plaats waar u naartoe reist. Zie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’ voor het meest recente Italiaanse formulier dat nodig is om binnen het land te reizen en het land te verlaten.

Kaart bij reisadvies Italië
Download 'Kaart bij reisadvies Italië' (PDF, 2,8 MB)

Reischecklist Italië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Italië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Italie is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Italië heeft u geen visum nodig.
 • Voor reizigers die terug willen naar Nederland, Italië binnenkomen of zich moeten verplaatsen in Italië is een ingevulde Italiaanse verklaring verplicht. Het formulier is tot nu toe alleen beschikbaar in het Italiaans. Een vertaling van het formulier door de Nederlandse ambassade in Rome kunt u hier downloaden.

 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Italië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Italië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Italië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: Alleen noodzakelijke reizen

Voor heel Italië geldt alleen noodzakelijke reizen.

Op regionaal en lokaal niveau geldt voor een aantal gebieden en gemeentes in- en uitreisbeperkingen. Dit verandert regelmatig. Informeer daarom voor vertrek over de lokale maatregelen op uw eindbestemming of neem bij twijfel contact op met de Nederlandse ambassade in Rome. Het Istituto Superiore di Sanità, ISS (Italiaanse RIVM) publiceert wekelijks een kaart met ‘rode gebieden’. Deze kunt u  vinden op de website van het ISS.

Vertrek uit deze provincies is mogelijk voor buitenlandse toeristen

Reizigers die zich in deze gebieden bevinden, worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Verkeer ondervindt mogelijk oponthoud.

Voor reizigers die terug willen naar Nederland of zich moeten verplaatsen in Italië is een ingevulde Italiaanse verklaring verplicht. Het formulier is tot nu toe alleen beschikbaar in het Italiaans. Een vertaling van het formulier kunt u hier downloaden.

Inkomende reizigers zijn verplicht bij aankomst contact op te nemen met de lokale gezondheidsdienst en moeten twee weken in quarantaine. Dit geldt niet als u kunt aantonen minder dan 72 uur in Italië te moeten zijn om redenen van werk. Deze termijn kan met 48 uur verlengd worden. Bij aankomst/vertrek en op straat kunnen burgers gevraagd worden naar de noodzaak voor hun reisbeweging. Meer informatie over aankomst in Italië kunt u vinden op de Engelstalige website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking.

Het laatste decreet van 17 mei geeft versoepeling van de beperkende maatregelen die gelden in Italië, vanaf 18 mei. Er zijn geen beperkingen meer voor reizen binnen regio’s. Winkels, musea, restaurants en bars maar ook kappers en schoonheidsspecialisten zijn weer open. Grote delen van de productie-economie gaan weer aan het werk en bezoek aan familie en vrienden is toegestaan zolang afstand van minstens 1 meter wordt gehouden. Reizen met openbaar vervoer is mogelijk, zolang afstand wordt gehouden. In besloten ruimtes (winkels, kantoren, publieke instellingen, OV) is het dragen van een mondkapje verplicht, in winkels zijn vaak ook handschoenen nodig. Samenscholingen van personen op openbare of voor het publiek toegankelijke plaatsen zijn verboden. Godsdienstige ceremonies worden hervat onder inachtneming van de protocollen. Sportscholen en zwembaden gaan 25 mei weer open. Theaters en concertzalen openen onder voorbehoud vanaf 15 juni. De specifieke maatregelen kunnen per regio verschillen.

Vanaf 3 juni 2020 hoeven burgers uit het Schengengebied bij aankomst in Italië zich niet meer te melden bij de lokale GGD/regio en twee weken in verplichte quarantaine te gaan. Voor burgers buiten het Schengengebied geldt dit niet. Voor hen geldt een inreisverbod tot en met 15 juni.

Criminaliteit

Wees alert op zakkenrollers/berovingen. Zeker in het toeristische hoogseizoen worden veel mensen hier het slachtoffer van. Let hier extra op in het openbaar vervoer, op luchthavens en bij populaire attracties. Vaak worden portemonnees leeggehaald en daarna weggegooid.

Er is een website met een gedetailleerde lijst van gevonden voorwerpen. Deze site is alleen in het Italiaans beschikbaar.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Natuurgeweld

In Italië kunnen aardbevingen voorkomen. Bent u in het land en is er een aardbeving? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

In Italië komen bijna elk jaar bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en lange droge periodes. Deze kunnen veel schade aanrichten.

In de Italiaanse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Meer informatie over lawinegevaar vindt u op de Engelstalige website van Europeaan Avalanche Warning Service. 

Er zijn actieve vulkanen in Italië. De vulkanen Etna, Vesuvius en Stromboli zijn actief. Zo is op 3 juli 2019 de vulkaan Stromboli uitgebarsten. Hierbij zijn één dode en enkele gewonden gevallen. Meer informatie en advies vindt u op de website Protezionecivile van de Italiaanse overheid.

Is er een crisissituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit bepaalde landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld.

Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.

Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus. Houd rekening met gesloten wegen en met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn.

Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus voeren de lokale autoriteiten extra medische controles uit bij de grensovergangen en luchthavens.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Italië bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Italië.

Coronavirus (COVID-19)

De Italiaanse overheid treft maatregelen voor verdere verspreiding van het coronavirus en volgt de situatie op de voet.

De Italiaanse regering heeft een geleidelijke versoepeling van de noodmaatregelen aangekondigd vanaf 18 mei. Nieuwe stappen worden wekelijks geëvalueerd en zijn afhankelijk van de ontwikkelingen over de verspreiding van het virus.

Tussen regio’s reizen is op dit moment nog niet toegestaan behalve wanneer er sprake is van noodzakelijke werkzaamheden, absolute urgentie of om gezondheidsredenen. In een aantal gebieden en gemeenten zijn door regionale en lokale overheid nog in- en uitreisrestricties ingesteld. Dit verandert regelmatig. Informeer u voor vertrek over de situatie in de plaats waar u naartoe reist. Als er naar gevraagd wordt, moeten burgers die zich willen verplaatsen bij aankomst in/vertrek uit Italië of op straat kunnen aantonen dat er een noodzaak is voor hun reisbeweging.

In de rubriek veiligheidsrisico’s vindt u het meest recente Italiaanse formulier dat nodig is om binnen het land te reizen en het land te verlaten.

De Italiaanse overheid heeft een noodnummer geopend waar ook Engels wordt gesproken: 8000 840840.

Volg de adviezen op van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Informatie van de Italiaanse overheid kunt u vinden op de website van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid (Ministero della Salute) of via telefoonnummer 1500 van het Ministerie van Volksgezondheid. Verdere informatie kunt u ook vinden op het Engelstalige deel van de website Protezione Civiele op: http://www.protezionecivile.gov.it/home.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Italië vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Italië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Toeristen zijn op dit moment niet welkom in Italië, er heerst een noodsituatie en het land inreizen is alleen toegestaan als dat strikt noodzakelijk is. Het openbare en culturele leven ligt stil. Openbaar vervoer is minder frequent.

De politie van hoofdstad Rome controleert streng op gedragsregels voor burgers en toeristen. Zij delen boetes uit als toeristen zich niet fatsoenlijk gedragen. Het gaat daarbij onder andere om het lopen met ontbloot bovenlijf, het baden in historische fonteinen en het drinken van alcoholische dranken op straat.

Zwemmen in open water en meren

Zwemmen in binnenwater en meren kan gevaarlijk zijn. Meren kunnen honderden meters diep zijn en er kan (onder)stroming zijn. Het water is vaak koud. Hierdoor kan onderkoeling ontstaan en dat kan het zwemmen onmogelijk maken. Let op de waarschuwingen van de autoriteiten: vaak is zwemmen in binnenwateren of meren verboden.    

Wandelen in bergachtige gebieden

Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de moeilijkheidsgraad van het gebied waar u naartoe gaat en dat u goed voorbereid bent met de juiste uitrusting. Het is belangrijk op de hoogte te blijven van de weersvoorspellingen voor het betreffende berggebied.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Italië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Rome

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Rome.

Meer informatie over het Nederlands consulaat-generaal in Milaan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen