Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Let op:
In verband met het Coronavirus (COVID-19) zijn de grenzen zijn dicht voor buitenlanders.
Reist u naar Israël? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Als u naar Israel reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Israël. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden, op plaatsen waar veel mensen komen en in het openbaar vervoer. Hier kunnen aanslagen plaats vinden.
Informeer naar de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.
Informeer ook naar schuilkelders en ondergrondse parkeergarages. En naar wat u moet doen als er een luchtalarm afgaat. Meer informatie over dit soort veiligheidsmaatregelen vindt u op de website van het Home Front Command. Deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël.
Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied van Israël met Syrië slaan regelmatig granaten en andere explosieven in. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golan. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.
Reis niet langs de Libanese grens ten noorden van autoweg 99. Reis niet in het gebied tussen autoweg 90 en de Libanese grens.
In het grensgebied met Libanon slaan af en toe granaten en andere explosieven in. Dit is het gevolg van acties van verschillende militante groepen die vanuit Libanon opereren.
In verband met het Coronavirus (COVID-19) zin de grenzen zijn dicht voor buitenlanders.
Raadpleeg ook de Israëlische website van het ministerie van Volksgezondheid voor bijgewerkte informatie.
Reis alleen als dat noodzakelijk is in het gebied van 15 kilometer rond de Gazastrook. Er vinden regelmatig raketbeschietingen plaats vanuit Gaza. Deze raketten landen meestal dichtbij de Gazastrook. Ook komen er regelmatig brandende vliegers terecht in de landbouwvelden rondom de Gazastrook. Deze vliegers kunnen branden veroorzaken.
Reis alleen als dat noodzakelijk is in het gebied tussen autoweg 89 en de Libanese grens.
In de regio Sinaï in Egypte zijn militante groepen actief. Er kunnen vanuit de Sinaï raketten worden afgeschoten. Wees alert in het overig deel van het grensgebied met Egypte, inclusief de stad Eilat.
Reist u na zonsondergang tussen de steden Jeruzalem en Tel Aviv? Neem dan autoweg 1 en niet autoweg 443. Daar vinden geregeld incidenten plaats. Bijvoorbeeld het gooien van stenen of molotovcocktails.
Bekijk ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, waar ook de Oude Stad ligt. In de rest van Israël zijn veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.
In Israël worden regelmatig aanslagen en zelfmoordacties gepleegd. De aanslagen zijn vooral in de grote steden. Er vallen vaak slachtoffers. Er bestaat een risico dat u het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Let daarom goed op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen samenkomen.
Er is een terroristische dreiging voor het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de regio Sinaï. Informeer daarom voor uw reis bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of bij de vliegroute rekening wordt gehouden met deze dreiging.
In Israël is vaak geweld en zijn er aanslagen. Er zijn onder andere steekpartijen, schietpartijen en aanslagen waarbij voertuigen worden gebruikt. Wees alert. Vooral in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook alert op plaatsen waar veel mensen komen, in het openbaar vervoer en bij haltes.
In Israël komen demonstraties voor. Deze kunnen tot geweld leiden. Bij demonstraties worden er vaak stenen en molotovcocktails gegooid naar personen en voertuigen. Vermijd daarom demonstraties.
Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter @247BZ.
Naar bovenEr is een inreisverbod voor buitenlanders. De Israelische autoriteiten leggen inreisbeperkingen op in verband met de uitbraak van het coronavirus.
Wilt u Israël verlaten? Neem contact op met uw reisorganisatie of vliegmaatschappij.
Raadpleeg ook de Israëlische website van ministerie van Volksgezondheid voor bijgewerkte informatie.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Israël op de website van de ANWB.
Naar bovenVolg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
U kunt ook meer informatie vinden op de Engelstalige website van het Israelische Ministerie van Gezondheid.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten in Israël. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Israël.
Buitenlanders kan de toegang tot Israël worden verboden. Bijvoorbeeld als iemand openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Of tot een boycot van door Israël gebouwde nederzettingen in de Palestijnse Gebieden. Dit geldt ook voor werknemers van een organisatie die een boycotoproep heeft gedaan. Als dit misschien voor u geldt, neem dan voor u vertrekt naar Israël contact op met de ambassade van Israël in Den Haag.
Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor mensen die een Palestijns identiteitsbewijs en een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze mensen reizen meestal via Jordanië naar Israël. Daarvoor wordt gevlogen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Van daaruit wordt over de weg gereisd naar de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt meestal dezelfde grensovergang gebruikt.
Israëlische Arabieren mogen wel via het vliegveld Ben Gurion reizen. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures bij binnenkomst en vertrek. Bijvoorbeeld ondervragingen.
Heeft u een (gedeeltelijke) niet-Westerse achtergrond? Dan is de kans groot dat u op het vliegveld Ben Gurion lang en grondig wordt ondervraagd. Dit geldt in het bijzonder als u een Palestijnse of Arabische achtergrond heeft. Dat gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Wordt u ondervraagd? Werk hier dan aan mee en raak niet in paniek. Dat voorkomt dat het proces nog moeilijker of trager verloopt.
U kunt voor uw vertrek meer informatie opvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag over eventuele moeilijkheden bij uw binnenkomst of vertrek. Doe dit ruim van tevoren. Bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets doen. Dat komt omdat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet.
Maak geen foto’s of video-opnamen van militairen, militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is streng verboden. Ook als er geen waarschuwingsbord staat.
Naar bovenBent u in Israël en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.