Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Zie ook de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen.
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in Iran te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.
Reist u naar Iran? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Drones zijn verboden in Iran. Gebruik of zelfs bezit kan leiden tot een gevangenisstraf.
Let op: Er is politieke spanning tussen Iran en landen in de regio.
Grensgebied met Afghanistan en Pakistan
Reis niet naar het grensgebied met Afghanistan en Pakistan, tot 50 kilometer vanaf de grens. Reis dus niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas. Ook niet naar de provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn drugsbendes en de radicale islamitische beweging Jundallah actief. De situatie ter plaatse is bijzonder onveilig. In het verleden zijn er aanslagen gepleegd. De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in deze grensgebieden verhoogd.
Wilt u toch over land van Iran naar Pakistan reizen? Reis dan alleen overdag en in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de hoofdweg Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan.
Grensgebied met Irak
Reis niet naar het grensgebied met Irak, tot 10 kilometer vanaf de grens. In dit gebied liggen mijnen. De Iraanse autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in dit grensgebied verhoogd.
Let op: In ’rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Coronavirus (COVID-2019)
De provincies Gilan en Fars zijn door de overheid afgesloten. Ook de steden Qom, Isfahan, Mashad en Shiraz hebben een intern reisverbod aangekondigd. Daarvoor geldt nu de kwalificatie ‘rood’
Let op: In ’rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Let op: In ’rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar Iran. Zie het in oranje aangegeven gebied op de kaart.
Let op: In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. Voor Nederlanders die naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit hebben geldt dit in het bijzonder.
Coronavirus (COVID-19)
Iraanse autoriteiten hebben landelijke maatregelen genomen om verspreiding virus te beperken:
Vanwege spanningen in de regio en met de Verenigde Staten, is de veiligheidssituatie onzeker.
Bent u in Iran? Bedenk dan of uw verblijf echt noodzakelijk is. Door de toegenomen spanningen en de COVID-19 ontwikkelingen hebben vliegmaatschappijen vluchten van en naar Iran verminderd of stopgezet.
Aanslagen op militaire parades of andere militaire doelen kunnen voorkomen voor in Iran. Vermijd daarom deze parades en gelijksoortige militaire evenementen. Wees ook alert voor aanslagen rondom gebouwen van de overheid.
Wees in de hoofdstad Teheran (en in andere grote steden) alert op mededelingen over dreigingen. Volg de aanwijzingen van de politie op. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen. Volg de informatie in de media.
Wees op uw hoede voor diefstal. Vooral in de grotere steden. In Iran komt tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt, probeert dan uw tas af te pakken. Wees hier alert op. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam.
In de hoofdstad Teheran kunnen toeristen ook het slachtoffer worden van diefstal door nepagenten. Dit gebeurt vooral in en om de populaire hotels. Doet iemand zich voor als een politieagent?
In de oostelijke provincies zijn zwaarbewapende drugssmokkelaars actief. Er zijn regelmatig (vuur)gevechten tussen de drugssmokkelaars en grenstroepen.
Vermijd bijeenkomsten en demonstraties. Deze kunnen gewelddadig verlopen. Maak geen foto’s en video-opnamen van bijeenkomsten en demonstraties.
In grote delen van het land is de toegang tot internet ernstig beperkt. Mobiel telefoonverkeer is mogelijk. Sms-berichten bereiken niet altijd hun bestemming. Bent u in Iran? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Bent u in Iran met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.
Door hevige regenval kunnen in Iran overstromingen en wateroverlast voorkomen.
In heel Iran komen regelmatig aardbevingen voor. Ook zware aardbevingen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd
dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter @247BZ.
Naar bovenEen groot aantal vliegtuigmaatschappijen is gestopt zijn met vliegen van en naar Iran. Het aantal vertrekmogelijkheden door de lucht neemt af. Maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten. Neem contact op met uw vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie als u een reis heeft geboekt of gepland.
Als de verblijfsperiode van uw visum voor Iran is verlopen omdat u door het aantal minder vluchten niet kunt vertrekken, meld u dan bij de Nederlandse ambassade in hoofdstad Teheran. Zij zullen proberen voor u te bemiddelen bij de Iraanse autoriteiten.
De landsgrenzen tussen Iran en verschillende buurlanden zijn gesloten. Houd hier rekening mee als u over de weg Iran wilt verlaten.
Het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is in Iran erg hoog. Het verkeer is chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.
Wees ook als voetganger alert in het verkeer. Vooral bij het oversteken van wegen en straten. Er zijn wel zebrapaden, maar automobilisten, bus- en vrachtwagenchauffeurs stoppen bijna nooit voor een zebrapad.
Reizigers worden aangeraden om voor vertrek naar een volgende bestemming eerst bij het logeeradres na te (laten) vragen of de weg er naartoe veilig is.
In en buiten steden zijn er soms controleposten van de Iraanse autoriteiten. Laat bij een controle uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Ga niet in discussie met de politieagent(en).
Het aantal ongelukken op binnenlandse vluchten in Iran is hoog. Dat komt doordat de vliegtuigen oud zijn en slecht onderhouden. Wees u hiervan bewust als u een binnenlandse vlucht boekt.
Naar bovenDe besmetting en verspreiding van coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s.
Er zijn beperkte medische voorzieningen; door het toenemend aantal gevallen staan die onder druk.
Iraanse autoriteiten hebben landelijke maatregelen genomen om verspreiding virus te beperken:
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Iran te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade in Iran.
Door sancties is Iran afgesloten van het internationaal bankverkeer. Dit betekent onder andere dat u in Iran geen geld kunt opnemen met uw Nederlandse bankpas. U kunt er ook niet betalen met uw creditcard. Het is ook niet mogelijk om geld over te maken naar Iran.
Zorg daarom dat u voldoende contante euro’s bij u heeft voor de kosten tijdens uw verblijf in Iran. Houd daarbij rekening met onvoorziene kosten. Euro’s zijn om te wisselen in Iraanse Rial (IRR). Buitenlandse valuta zijn schaars en de wisselkoersen schommelen sterk, daarom sluiten wisselkantoren regelmatig. Op het vliegveld is wisselen meestal mogelijk. U kunt ook vragen of u geld kunt wisselen in de internationale hotels.
Toeristen en reizigers moeten in officiële hotels, guest houses of Bed & Breakfasts verblijven. 'Couch surfing' is verboden in Iran. U kunt bij uw visumaanvraag aangeven dat u bij familie of bekenden zal logeren.
Ga voor uw eigen veiligheid niet wildkamperen, ook niet als u in de buurt van dorpjes verblijft. Vermijd afgelegen plaatsen na zonsondergang. Vooral als u alleen reist.
In Nederland is het mogelijk dat iemand naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit bezit. Volgens de wet in Iran is dit andersom niet mogelijk. Een Iraniër die de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, heeft voor de Iraanse wet alleen de Iraanse nationaliteit.
Het gevolg voor de Nederlandse reizigers met Iraanse nationaliteit is dat:
Wees u hier bewust van als u naar Iran reist.
Bent u als Nederlandse vrouw met een Iraanse man getrouwd? Houd er dan rekening mee dat uw kinderen uit dit huwelijk vanaf de geboorte de Iraanse nationaliteit bezitten. Bij onenigheid of een ongeval in Iran kan dit tot problemen leiden. Zo legt de Iraanse wet het ouderlijk gezag vanaf zevenjarige leeftijd exclusief neer bij de vader. Als de vader komt te overlijden, komt dit gezag bij de grootvader enzovoort. Tot zeven jaar kunnen de kinderen bij de moeder blijven, als de moeder met hen in Iran verblijft.
Heeft u als man met de Iraanse nationaliteit uw dienstplicht niet vervuld? Een bezoek aan Iran kan betekenen dat u dan een oproep krijgt u hiervoor te melden bij de autoriteiten. Dit kan betekenen dat u alsnog uw dienstplicht moet vervullen of dat u deze moet afkopen.
Het rechtssysteem in Iran is gebaseerd op de islamitische wetgeving. De regels zijn niet altijd helemaal duidelijk. Voor westerse begrippen zijn de vonnissen van de rechter bijzonder streng. In het land komt de doodstraf regelmatig voor. Bijvoorbeeld voor moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel en geloofsafval. Ook voor andere daden die tegen de Islam ingaan.
Voor vrouwen en meisjes vanaf 9 jaar gelden dwingende kledingvoorschriften. Zij moeten hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Ook moet de kleding de lichaamsvormen verhullen. Draag bij voorkeur broeken met daar overheen een jas of mantel die ruim valt. Die moet zeker tot over de billen vallen. Blote armen en benen zijn niet toegestaan. Draag daarom geen rokken en jurken die kort zijn en ook geen kleding met korte mouwen. Draag geen open schoenen. Voor mannen en jongens zijn korte broeken niet toegestaan. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen.
De Iraanse autoriteiten treden soms op tegen vrouwen die zich in hun ogen te ‘lichtzinnig’ kleden. Niet voldoen aan de kledingvoorschriften kan leiden tot een waarschuwing. Dit kan ook tot (korte) gevangenisstraffen leiden. In het noordelijke deel van de hoofdstad Teheran is wat minder controle op kledingvoorschriften.
Politie of andere autoriteiten kunnen op straat het paspoort of visa controleren bij buitenlanders. Ook kunnen zij om inzage in de foto’s op het fototoestel vragen. Dat kan leiden tot het in beslag nemen van het fototoestel. Controle van een tablet of telefoon is mogelijk.
Het maken van foto’s is op veel plaatsen verboden. Bij toeristische trekpleisters mag het vaak wel. Het fotograferen van militaire objecten of overheidsgebouwen is ten strengste verboden. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert arrestatie. Mogelijk ook een aanklacht voor spionage. Daar staat een lange gevangenisstraf op. Het maken van foto’s van Iraanse burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde. Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Maak alleen foto’s als u zeker weet dat dit mag. Maak geen video-opnames. Gebruik geen drones. Dit is om veiligheidsredenen op veel plaatsen verboden. Gebruik of zelfs bezit van een drone kan leiden tot een gevangenisstraf.
De vrijheid van meningsuiting in Iran is beperkt. Er is censuur op het internet. De rechtbankvonnissen zijn streng. Sociale media als Twitter, Facebook en YouTube zijn geblokkeerd. U heeft in Iran alleen toegang tot deze sociale media via VPN (Virtual Private Network). Dit geldt niet voor WhatsApp, Viber en Telegram.
De Iraanse overheid controleert e-mailverkeer en publicaties op internet. Ook controleren zij de berichten (posts, filmpjes, tweets) over Iran op sociale media. Deze controle is actief en nauwkeurig.
Bij een bezoek aan Iran is het mogelijk dat de autoriteiten u:
Wees daarom voorzichtig met wat u schrijft en denk na of u risico loopt. Dit geldt ook voor journalisten en wetenschappers die het land willen bezoeken.
U mag geen ervaringen en/of foto’s over Iran publiceren. Bijvoorbeeld op een weblog. Dit kan namelijk worden gezien als het werken als journalist zonder vergunning. Hiervoor kunt u worden gearresteerd. Ook is het verboden om verslag te doen van demonstraties.
Homoseksuele handelingen zijn strafbaar in Iran. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.
Naar bovenBent u in Iran en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Teheran.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.