Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Frankrijk

Laatst gewijzigd op: 20-05-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid heeft maatregelen genomen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Er zijn beperkingen voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven in Frankrijk. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies Frankrijk
Download 'Kaart bij reisadvies Frankrijk' (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist Frankrijk

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Frankrijk favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Frankrijk is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Frankrijk heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Frankrijk een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Frankrijk een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • Door de maatregelen van de lokale overheid in de strijd tegen het Corona virus zijn er beperkingen voor reizen in en door Frankrijk. U moet een geldige reden hebben en deze aangeven via een speciaal formulier (zie de rubriek ‘Verkeersinformatie’).

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Frankrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Frankrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Coronavirus (COVID-19)

De lokale overheid heeft verregaande maatregelen genomen tegen verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Reizen naar en door Frankrijk kan alleen met een geldige reden. Er zijn beperkingen voor mensen die binnen het land reizen en daar hun hoofdverblijf hebben. Er is beperkt openbaar vervoer en vliegverkeer. De buitengrenzen van het Schengen gebied zijn gesloten, behalve voor Europeanen met een vaste verblijfplaats in de EU of terugkerende EU-onderdanen.

Als u zich in Frankrijk bevindt mag u zonder verklaring tot 100 km van uw hoofdverblijf reizen. Als u in de spits met het openbaar vervoer reist moet  u in het bezit zijn van een werkgeversverklaring. Voor verplaatsingen verder dan 100 km hemelsbreed buiten het departement van uw hoofdverblijf moet u een geldige reden hebben en een verklaring meenemen.

Terrorisme

In de afgelopen jaren vonden in Frankrijk terroristische aanslagen plaats. De veiligheidsmaatregelen zijn verscherpt en iedereen wordt opgeroepen alert te zijn.

Er zijn verscherpte grenscontroles en belangrijke plaatsen worden extra bewaakt. Ook zijn er extra identiteitscontroles en bagagecontroles op wegen, stations, vliegvelden en in het openbaar vervoer. De maatregelen kunnen leiden tot vertraging bij het reizen. Volg de aanwijzingen op van de autoriteiten.

Informeer u voordat u op reis gaat over de actuele situatie en de extra veiligheidsmaatregelen waarmee u mogelijk te maken krijgt. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Zie ook het Engelstalige advies van de Franse regering over hoe te handelen in het geval van een terroristische aanslag.

Criminaliteit

Op invalswegen bij grote steden kunnen criminelen actief zijn. Zij bedreigen en beroven automobilisten. Wees alert op personen die zich ophouden bij stoplichten. Vergrendel als u stil staat de autodeuren en houd de ramen dicht.

Natuurgeweld

In het zuiden van Frankrijk en op het eiland Corsica kunnen bosbranden voorkomen. Vooral in de zomermaanden, bij lange droge periodes, kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de (lokale) media en laat u goed informeren over de situatie. Neem contact op met uw reisorganisatie.

Als het ineens veel regent kunnen er overstromingen voorkomen.

In de Franse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In het Frans overzeese Caraïbische gebied kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u op een van de eilanden en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Maakt u een georganiseerde reis, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Coronavirus

Volg de adviezen op van de lokale overheid en houd het (lokale) nieuws goed in de gaten.

Reizen naar en door Frankrijk kan alleen met een geldige reden.

U mag vanuit het buitenland alleen door Frankrijk reizen:

 • om uw in een derde land gelegen hoofdwoning te bereiken;
 • om terug te keren naar uw hoofdverblijf in Frankrijk;
 • of voor een zwaarwegende reden in de familiesfeer.

Voor werk mag u alleen naar Frankrijk reizen als u deel uitmaakt van een van de volgende beroepsgroepen:

 • zorgpersoneel dat in Frankrijk werkt tegen Covid-19;
 • goederenvervoer;
 • personeel van een luchtvaartmaatschappij;
 • personeel van een diplomatieke of consulaire missie;
 • grenswerkers.

Op dit moment is het niet toegestaan naar Frankrijk te reizen om op vakantie te gaan of een tweede huis te bezoeken. Begin juni neemt de Franse regering een beslissing over de regels voor de zomervakantie.

Luchtverkeer

Er is beperkt openbaar vervoer en vliegverkeer. De grenzen met de buurlanden zijn open, maar alleen voor mensen die met een geldige reden reizen. Wilt u naar of door Frankrijk reizen? Vult u dan het formulier in met uw reisdoel. Dit geldt ook voor transitreizigers.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Personenverkeer is alleen toegestaan met een geldige reden en een ingevuld formulier (zie boven). Er wordt streng gecontroleerd.
Vrachtverkeer is toegestaan, maar er gelden aanvullende regels.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Frankrijk bijvoorbeeld op de website van de ANWB of van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Frankrijk.

Kijk voor meer informatie over het coronavirus voor reizigers in Frankrijk op de websites:

Door het coronavirus moet u extra hygiënemaatregelen nemen: regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en direct na gebruik weggooien, begroetingen zonder lichamelijk contact en een meter afstand houden van anderen.

Volg de adviezen op van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Frankrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Frankrijk? Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Frankrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247,  Whatsapp naar nummer +31 682 387 796  of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Parijs

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Parijs.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen