Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Eritrea

Laatst gewijzigd op: 18-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg altijd voor een goede reisverzekering.

Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Kaart bij reisadvies Eritrea
Download 'Kaart bij reisadvies Eritrea' (PDF, 147 kB)

Reischecklist Eritrea

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in Eritrea te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.

Reist u naar Eritrea? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Eritrea favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Eritrea reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij het ambassadekantoor van Eritrea in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Eritrea een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Eritrea een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u voldoende contant geld (USD/EUR) meeneemt naar Eritrea. Het is niet mogelijk om uw pinpas en/of credit card te gebruiken in Eritrea.
 • De nakfa is de munteenheid van Eritrea. Als u Eritrea verlaat, kunt u niet meer dan 500 nakfa meenemen.Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Buitenlandse providers werken niet in Eritrea. Een lokale SIM-kaart kunt u alleen kopen als u in Eritrea woont. Voor internet kunt u gebruikmaken van WiFi. Let wel: WiFi is niet overal en altijd beschikbaar. Daarnaast kunt u gebruikmaken van een internetcafé.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Eritrea. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Grensgebieden met buurlanden

Reis niet naar de grensgebieden van Eritrea met de buurlanden. Vooral in deze grensgebieden liggen landmijnen. Ga ook niet naar deze gebieden als u toestemming krijgt van de autoriteiten om er naartoe te reizen. Het gehele grensgebied is onveilig.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar de rest van Eritrea alleen als het noodzakelijk is. Er liggen landmijnen in het hele land. Vooral in de grensgebieden met Sudan, Ethiopië en Djibouti. Reis daarom alleen over geasfalteerde wegen. Blijf altijd op de hoofdweg.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Criminaliteit

Piraterij en berovingen in zuiden Rode Zee

In het meest zuidelijke deel van de Rode Zee komen piraterij en gewapende berovingen voor. Voor de vrachtvaart en particuliere (zeil)jachten bestaat er een groot risico op kaping.

Berovingen en zakkenrollerij

Berovingen en zakkenrollerij komen voor in Eritrea. Ook in de hoofdstad Asmara komt criminaliteit voor. Soms worden westerlingen daarvan het slachtoffer.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam.
 • Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
Naar boven

Verkeersveiligheid

Na zonsondergang is het gevaarlijk op de weg. Andere weggebruikers rijden vaak in slecht verlichte auto’s. Er lopen veel mensen langs de kant van de weg. Ook kan er vee op de weg lopen. De (bochtige) wegen zijn soms in slechte staat. Daarom is het verstandig alleen overdag te rijden. Reis alleen over wegen of langs routes die in uw reisvergunning staan. Uw reisvergunning verbiedt reizen langs andere routes.

Naar boven

Gezondheid

Medische zorg / evacuaties

In Asmara en andere grote plaatsen zijn ziekenhuizen, maar met weinig voorzieningen. Bij een ernstig medisch probleem kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Eritrea te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Eritrea.

Kopieën belangrijke documenten

Maak altijd kopieën van uw identiteitsbewijs en andere reisdocumenten. Als deze documenten gestolen of kwijt zijn kunnen deze kopieën u van pas komen.

Reisbeperkingen

In heel Eritrea zijn er reisbeperkingen. Volgens de autoriteiten is deze maatregel belangrijk voor de veiligheid van buitenlanders.

Wilt u buiten de hoofdstad Asmara reizen? Dan is een reisvergunning verplicht. Deze kunt u aanvragen bij het ministerie van Toerisme. Of bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. U kunt maar voor een beperkt aantal bestemmingen een reisvergunning krijgen. Bijvoorbeeld voor reizen tussen Asmara, Keren en Massawa. U moet uw reisvergunning op tijd aanvragen.

Fotograferen

Het fotograferen van overheidsgebouwen en militaire installaties is verboden.

Naar boven

In geval van nood

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682387796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade

Er is geen Nederlandse ambassade in Eritrea. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Khartoum, Sudan.

In geval van nood kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Asmara.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in 'rode' en 'oranje' (heel Eritrea) kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen