Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Egypte

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies Egypte
Download 'Kaart bij reisadvies Egypte' (PDF, 314 kB)

Reischecklist Egypte

Let op: Sommige delen van Egypte zijn op de kaart rood of oranje gekleurd. Reis niet naar de rode gebieden en reis alleen als het echt noodzakelijk is naar de oranje gebieden. Kijk in de rubriek Veiligheidsrisico’s / Onveilige gebieden voor details.

Reist u naar Egypte? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Egypte favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Egypte. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee naar Egypte. In veel landen, en zeker Egypte, staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

De lokale overheid neemt maatregelen in aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt komen alle vluchten van en naar Egypte voor de periode van 19 tot en met 31 maart 2020 te vervallen. Het advies is om Egypte, nu het nog kan, te verlaten via reguliere lijndiensten. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of met uw touroperator.

De veiligheidssituatie in Egypte is de afgelopen jaren verbeterd maar er is in het hele land een kans op politieke onrust. Ook is er een risico op terroristische aanslagen. De overheid neemt extra veiligheidsmaatregelen. Er is veel politie en militair personeel zichtbaar op openbare plaatsen, bij overheidsgebouwen, kerken en plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert bij overheidsgebouwen. Blijf weg van de gebouwen van de veiligheidsdiensten. Vermijd publieke plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Zuid-Sinaï

De veiligheidssituatie in Zuid-Sinaï is stabiel. De toeristische gebieden, zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het St. Katherine klooster, worden beveiligd door de overheid. U kunt reizen naar de vakantieresorts in de stad Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï in het gebied boven de St Katherine-Nuweiba road.

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Noord-Sinaï

De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sinaï is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez – Taba, inclusief de weg tussen deze steden. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoog risico op terroristische aanslagen. Het leger voert hier regelmatig militaire acties uit tegen terroristen. 

Grensgebied met Libië

Reis niet in het grensgebied met Libië. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Hala’ib-driehoek

Het zuid-oostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Bir Tawil

In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • In de woestijn ten westen van de Nijl. Het leger is hier actief tegen criminele groepen;
  • naar het noordelijke deel van het van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

In de rest van Egypte bestaan veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de hoofdstad Caïro, grotere steden zoals de stad Alexandrië en de Nijldelta. Wees voorzichtig als u over de weg reist en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

De toeristische gebieden, zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het St. Katherine klooster, worden beveiligd door politie en leger. U kunt reizen naar de vakantieresorts in de stad Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met veiligheidsrisico’s. Er zijn meerdere controleposten op deze wegen.

Reizen in toeristische gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de volgende toeristische plaatsen en gebieden:

  • in de hoofdstad Caïro, en de grotere steden zoals de stad Alexandrië en de Nijldelta;
  • de hotelresorts aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Golf van Suez;
  • de hotelresorts in Sharm-el-Sheikh;
  • de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel. Inclusief cruises;
  • excursies over de weg vanuit de hotelresorts aan de kust naar Luxor;
  • de Middellandse zeekust tot en met de stad Matruh.

Wees alert als u deze bestemmingen bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. De weg van Hurghada naar Luxor is overdag open. Om deze weg te gebruiken moeten reisorganisaties vooraf toestemming vragen aan de toeristenpolitie. In de avond is deze weg gesloten voor toeristen. Dit in verband met de veiligheidssituatie en het risico op terroristische aanslagen.

Terrorisme

In Egypte zijn meerdere terroristische groepen actief. Er worden regelmatig aanslagen gepleegd. De Egyptische autoriteiten, het leger en de politie zijn vaak het doelwit.  Wees alert bij overheidsgebouwen. Blijf weg van de gebouwen van de veiligheidsdiensten.

De afgelopen jaren zijn ook aanslagen gepleegd op Koptisch christelijke doelwitten. Wees alert bij het bezoeken  van kerken en kloosters. Volg de instructie van de lokale autoriteiten op.

  • Op 4 augustus 2019 is er in het centrum van de hoofdstad Cairo een auto ontploft waarin explosieven lagen. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
  • Op 19 mei 2019 is er een aanslag gepleegd op een toeristenbus in de buurt van de Giza piramides in de hoofdstad Cairo. Hierbij zijn gewonden gevallen. 
  • Op 28 december 2018 is er een aanslag gepleegd op een toeristenbus in de buurt van de Giza piramides in de hoofdstad Caïro. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.

Kans op onrust en geweld

Door inzet van politie en leger en door wetgeving zijn er minder stakingen en demonstraties. Toch is er nog steeds een risico op sociale onrust.

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Egypte. Dit komt door armoede en een verslechterende economische situatie. Criminaliteit komt vooral voor in grote steden, badplaatsen en bij toeristische trekpleisters. Denk hierbij aan zakkenrollers.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees na zonsondergang alert op straat. Ga niet naar wijken waar geen buitenlanders komen.
  • Reis bij voorkeur niet in de avond.
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
  • Vermijd sloppenwijken.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Egyptenaren zijn vriendelijk. Bezoekers worden wel vaak opdringerig aangesproken door personen die werken in de toeristenindustrie.

Seksueel geweld

Er is seksueel geweld. Ook westerse vrouwen zijn daarvan slachtoffer geworden. Reis zoveel mogelijk samen met iemand die u kent en die u kunt vertrouwen.

Demonstraties

In Egypte kunnen demonstraties gewelddadig verlopen. Daarbij kunnen ook (vuur)wapens worden gebruikt. Veiligheidstroepen (leger en politie) kunnen hard optreden. Soms gebruiken ze traangas. Dat gas kan ook doordringen in metrostations. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg altijd de aanwijzingen van het leger en de politie op. 

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grensovergangen en vliegvelden

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Houd rekening mee dat de lokale autoriteiten medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens en u kunnen verplichten om 14 dagen in quarantaine te blijven.

Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Verkeer in de hoofdstad Caïro en andere grote steden

Het wegverkeer kan chaotisch zijn in de hoofdstad Caïro en andere grote steden. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan extra alert in het verkeer. Ook kunnen de straten de grote hoeveelheid auto’s niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files en kan het erg moeilijk zijn om een bestemming te bereiken. Bijvoorbeeld het vliegveld. Houd daar rekening mee bij aankomende of vertrekkende vluchten.

Het aantal verkeersdoden is erg groot. Ook het treinverkeer in Egypte kent veel ongelukken. Houd hier rekening mee.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Egypte op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Egypte.

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten maatregelen.

Zo is er nu bij aankomst in Egypte sprake van medische controle met in geval van een positieve uitslag de mogelijkheid van verdere maatregelen en beperkingen, zoals verplichte quarantaine in een geisoleerd ziekenhuis gedurende 14 dagen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt naar nationaliteit.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Egypte te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Egypte.

Liefdesfraude

Vrouwen kunnen in de toeristenplaatsen in Egypte het slachtoffer worden van ‘bezness’ (liefdesfraude). Daarbij zijn mannen er op uit een relatie aan te gaan met een buitenlandse vrouw. Het doel is om haar geld afhandig te maken. Ook kan gevraagd worden om een visumaanvraag te ondersteunen. De daders van bezness zijn strafbaar. Hierop ingaan kan ernstige financiële en traumatische gevolgen hebben.

Kritiek op de Egyptische overheid

Uit geen kritische opmerkingen over Egypte, de president of veiligheidsdiensten en religie. Dit geldt ook voor sociale media. Kritische opmerkingen kunnen bestraft worden met gevangenisstraf.

LHBTI wordt niet geaccepteerd

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet geaccepteerd in Egypte. Deze groep krijgt steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen. In het verleden zijn buitenlandse homoseksuelen het land uitgezet. Houd daar rekening mee.

Maak geen foto’s van demonstraties of strategische plekken

Maak geen foto’s of opnames van:

  • demonstraties;
  • gebouwen en terreinen van de overheid;
  • militaire objecten, bijvoorbeeld kazernes;
  • plekken die strategisch belangrijk zijn, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het Suezkanaal.

Maakt u toch opnamen? Dan kunt u gearresteerd worden en/of het land uitgezet worden.

Invoer van drones (onbemande vliegende toestellen)

Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Neem voor meer informatie hierover contact op met de ambassade van Egypte in Den Haag. Gebruik of zelfs bezit van een drone zonder geldige vergunning kan leiden tot een gevangenisstraf.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen worden in Egypte streng bestraft.

Regels voor veiligheid en (sportieve) activiteiten zijn anders dan in Nederland

Regels en voorzieningen voor veiligheid kunnen afwijken van die in Nederland. De voorschriften worden ook niet altijd nageleefd. Houd daar rekening mee. Bijvoorbeeld als u een waterscooter of motorfiets met 4 wielen (quad) huurt. Of als u gaat duiken of een vlucht maakt met een luchtballon. In het verleden zijn daarbij toeristen omgekomen. Gaat u dit soort activiteiten ondernemen? Ga dan eerst na of een bedrijf of organisatie erkend is en als goed bekend staat.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Egypte en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer:

Politie: 122

Ambulance: 123

Brandweer: 180

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Caïro

Meer informatie over de Nederlandse ambassade.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen