Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Op Cuba komt diefstal en beroving voor. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. De meeste reizen naar Cuba verlopen zonder problemen. Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Latijns Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn ook in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:
In Cuba is regelmatig brandstoftekort, er is dan een paar dagen geen benzine of diesel bij tankstations te koop. Dit brandstoftekort kan ook gevolgen hebben voor de verkrijgbaarheid van levensmiddelen in het land.
In Cuba kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u in deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Dat kan ook bij een hotel.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ.
Naar bovenDe wegen in Cuba zijn slecht verlicht en op sommige plekken slecht onderhouden. Let ook op paarden met koetsen op de weg.
In Cuba is regelmatig brandstofstekort, er is dan een paar dagen geen benzine of diesel bij tankstations te koop. Ook kunnen er dan lange rijen staan bij het tankstation. Houd hier rekening mee als u een auto of camper wilt huren.
Autoverhuur: als u betrokken bent bij een ongeluk en u zelf de auto bestuurt, dan moet u in Cuba blijven totdat de zaak is opgelost. Houd hier rekening mee als u een auto huurt. Het is mogelijk dat u hierdoor langer dan gepland in het land moet blijven. Er zijn gevallen dat de kwaliteit van huurauto’s slecht is. Check de huurauto goed voordat u vertrekt en maak zo nodig foto’s.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Cuba.
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Medicijnen zijn moeilijk te krijgen in Cuba. Neem daarom uw eigen medicijnen mee. In ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders kunt u deze meestal wel krijgen. Neemt u veel medicijnen mee? Geef deze dan aan bij de douane als u Cuba binnenkomt.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Cuba te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenReizen naar Cuba vanuit of via de VS kan problemen opleveren voor burgers uit de EU, dus ook Nederland. Het maakt niet uit of u een tussenlanding maakt (transit) of (tijdelijk) in de VS verblijft. U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de door de VS opgestelde voorwaarden voor reizen naar Cuba. Informeer u vooraf bij de US Department of the Treasury.
Maak een scan van uw paspoort en visum en sla deze digitaal op.
Internet: sinds december 2018 is er 3G in Cuba. De grote hotels hebben Wifi, vaak met een systeem waarbij een kaart gekocht moet worden van beperkte duur. Het is lastig om in Cuba een lokaal mobiel nummer te kopen voor de tijd van een bezoek. Sommige ETECSA-telefoonwinkels van de staat bieden internet en verkopen lokale telefoonkaarten.
Overnacht u in een Bed&Breakfast (Casa Particulares), ga dan na of dit legale B&B’s zijn. Deze zijn te herkennen aan een bord met een blauw anker op het huis en registratie van de gasten.
Kom niet in de buurt en maak geen foto’s van politieagenten en/of militaire objecten. In de oude stad van Havana, verwachten mensen geld te ontvangen als u een foto maakt.
LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseks personen) is niet strafbaar en wordt in het algemeen geaccepteerd op Cuba. Wel is de sociale acceptatie in Havana groter dan daarbuiten. Houd daar rekening mee.
Op Cuba staan hoge straffen op het bezoeken van een prostitué. Ga niet in op verzoeken. Veroordelingen van 20 tot 25 jaar komen voor.
Neem geen drugs mee naar Cuba. Er worden hoge straffen gegeven voor het bezit, smokkel en het gebruik ervan. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in de gevangenissen zijn matig.
Op Cuba levert pinnen met bankpas en creditcard vaak problemen op. ING bankpassen en bankpassen van Amerikaanse banken werken niet. Met creditcards (Mastercard of Visa) kunt u in principe in de grote staatshotels en bij pinautomaten geld opnemen. Maar het online banksysteem valt regelmatig uit. Daarom is het verstandig voldoende contant (EUR) geld mee te nemen voor uw verblijf op Cuba. U kunt bij aankomst op het vliegveld en bij wisselkantoren (CADECA) geld wisselen naar Cubaanse Convertibele pesos (CUC). Op USD-wissels wordt 10% extra commissie in rekening gebracht. American Express of Diners Club creditcard worden niet geaccepteerd. Naast de CUC, kent Cuba ook de nationale peso (CUP), een geldig betaalmiddel voor iedereen. Deze is minder waard dan de CUC en wordt bijna niet gebruikt door toeristen.
Naar bovenBent u op Cuba en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Havana.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.