Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Cuba

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies Cuba
Download 'Kaart bij reisadvies Cuba' (PDF, 985 kB)

Reischecklist Cuba

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Cuba favorriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg contant geld (EUR) heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Cuba. Dat kan in EUR, die u in Cuba kunt omwisselen. U kunt op het vliegveld, in staatshotels en bij officiële wisselkantoren (CADECA) geld wisselen. Pinnen met een bankpas of creditkaart van Mastercard of Visa is ook mogelijk, maar deze geldsytemen hebben soms storing. Gebruik geen American Express of Diners Club creditcard. Wissel niet op de zwarte markt.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee van en naar Cuba. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit, smokkel en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

  Veiligheidsrisico’s

  Onveilige gebieden

  Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

  Criminaliteit

  Op Cuba komt diefstal en beroving voor. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. De meeste reizen naar Cuba verlopen zonder problemen. Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Latijns Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn ook in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld op het strand, op terrassen en in het theater.
  • Pas op in donkere straten en steegjes.
  • Houd dure camera’s, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht.

  Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:

  • Zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ kunnen u hun diensten aanbieden. Via deze chauffeurs kunt u een auto huren en deze door hen laten besturen. Ga niet in op de voorstellen. Wel kunt u gerust in een oude auto in Havana stappen voor toeristen, al hebben deze vaak geen autogordels;
  • Neem geen lifters mee;
  • Reis niet ’s-nachts, ook niet met de bus;
  • Vliegtuigen: de kwaliteit van de lokale vliegmaatschappij is anders dan die in Europa;
  • Berg uw waardevolle eigendommen goed op (zoals contant geld, mobiele telefoon, fotocamera, sieraden etc.) als u aan het reizen bent.

  In Cuba is regelmatig brandstoftekort, er is dan een paar dagen geen benzine of diesel bij tankstations te koop. Dit brandstoftekort kan ook gevolgen hebben voor de verkrijgbaarheid van levensmiddelen in het land.

  Natuurgeweld

  In Cuba kunnen van juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u in deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie. Dat kan ook bij een hotel.

  Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

  Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

  Wat te doen in een noodsituatie

  Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ.

  Naar boven

  Verkeersveiligheid

  Wegverkeer

  De wegen in Cuba zijn slecht verlicht en op sommige plekken slecht onderhouden. Let ook op paarden met koetsen op de weg.

  Brandstof

  In Cuba is regelmatig brandstofstekort, er is dan een paar dagen geen benzine of diesel bij tankstations te koop. Ook kunnen er dan lange rijen staan bij het tankstation. Houd hier rekening mee als u een auto of camper wilt huren.

  Autoverhuur: als u betrokken bent bij een ongeluk en u zelf de auto bestuurt, dan moet u in Cuba blijven totdat de zaak is opgelost. Houd hier rekening mee als u een auto huurt. Het is mogelijk dat u hierdoor langer dan gepland in het land moet blijven. Er zijn gevallen dat de kwaliteit van huurauto’s slecht is. Check de huurauto goed voordat u vertrekt en maak zo nodig foto’s. 

  Naar boven

  Coronavirus

  Coronavirus (COVID-19)

  Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Cuba.

  Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

  Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

  Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

  Medicijnen

  Medicijnen zijn moeilijk te krijgen in Cuba. Neem daarom uw eigen medicijnen mee. In ziekenhuizen of klinieken met een afdeling voor buitenlanders kunt u deze meestal wel krijgen. Neemt u veel medicijnen mee? Geef deze dan aan bij de douane als u Cuba binnenkomt.

  Gezondheidssituatie

  Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op Cuba te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

  Naar boven

  Tips van de ambassade

  Reizen naar Cuba vanuit of via de VS kan problemen opleveren voor burgers uit de EU, dus ook Nederland. Het maakt niet uit of u een tussenlanding maakt (transit) of (tijdelijk) in de VS verblijft. U moet kunnen aantonen dat u voldoet aan de door de VS opgestelde voorwaarden voor reizen naar Cuba. Informeer u vooraf bij de US Department of the Treasury.

  Maak een scan van uw paspoort en visum en sla deze digitaal op.

  Internet: sinds december 2018 is er 3G in Cuba. De grote hotels hebben Wifi, vaak met een systeem waarbij een kaart gekocht moet worden van beperkte duur. Het is lastig om in Cuba een lokaal mobiel nummer te kopen voor de tijd van een bezoek. Sommige ETECSA-telefoonwinkels van de staat bieden internet en verkopen lokale telefoonkaarten.

  Overnacht u in een Bed&Breakfast (Casa Particulares), ga dan na of dit legale B&B’s zijn. Deze zijn te herkennen aan een bord met een blauw anker op het huis en registratie van de gasten.

  Foto’s maken

  Kom niet in de buurt en maak geen foto’s van politieagenten en/of militaire objecten. In de oude stad van Havana, verwachten mensen geld te ontvangen als u een foto maakt.

  LHBTI

  LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseks personen)  is niet strafbaar en wordt in het algemeen geaccepteerd op Cuba. Wel is de sociale acceptatie in Havana groter dan daarbuiten. Houd daar rekening mee.

  Prostitutie

  Op Cuba staan hoge straffen op het bezoeken van een prostitué. Ga niet in op verzoeken. Veroordelingen van 20 tot 25 jaar komen voor.

  Drugs

  Neem geen drugs mee naar Cuba. Er worden  hoge straffen gegeven voor het bezit, smokkel en het gebruik ervan. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in de gevangenissen zijn matig.

  Geld pinnen

  Op Cuba levert pinnen met bankpas en creditcard vaak problemen op. ING bankpassen en bankpassen van Amerikaanse banken werken niet. Met creditcards (Mastercard of Visa) kunt u in principe in de grote staatshotels en bij pinautomaten geld opnemen. Maar het online banksysteem valt regelmatig uit. Daarom is het verstandig voldoende contant (EUR) geld mee te nemen voor uw verblijf op Cuba. U kunt bij aankomst op het vliegveld en bij wisselkantoren (CADECA) geld wisselen naar Cubaanse Convertibele pesos (CUC). Op USD-wissels wordt 10% extra commissie in rekening gebracht. American Express of Diners Club creditcard worden niet geaccepteerd. Naast de CUC, kent Cuba ook de nationale peso (CUP),  een geldig betaalmiddel voor iedereen. Deze is minder waard dan de CUC en wordt bijna niet gebruikt door toeristen.

  Naar boven

  In geval van nood

  Lokale hulpdiensten

  Bent u op Cuba en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 106
  • Ambulance: 104
  • Brandweer: 105

  Contactgegevens ambassade

  Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

  Nederlandse ambassade in Havana

  Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Havana.

  Wat de ambassade voor u kan doen

  Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

  Wat u zelf kunt doen

  Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

  Registreren

  U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

  Naar boven
  Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

  Reisadviezen voor andere landen