Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Congo, Democratische Republiek

Laatst gewijzigd op: 18-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Zie voor meer informatie rubrieken ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Gezondheid’. De veiligheidssituatie, met name in de hoofdstad Kinshasa, is relatief rustig. De ebola-epidemie in het oosten van de DRC is sterk afgenomen en is beperkt tot een klein gebied nabij Beni (zie rubriek ‘gezondheid’). Er vinden medische controles plaats op de luchthavens, havens en bij grensovergangen.

Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Kaartje bij DRC
Download 'Kaart bij reisadvies Democratische Republiek Congo' (PDF, 996 kB)

Reischecklist

Het ministerie van  Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de oranje gebieden in de Democratische Republiek (DRC) te reizen als dat noodzakelijk is. Reis niet naar de rode gebieden.

Reist u naar de DRC? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak de DRC favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.   

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de DRC. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de DRC. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Reis niet naar de volgende provincies:

 • Kasai
 • Kasai-Central
 • Kasai-Oriental
 • Ituri
 • Tanganyika
 • Maniema (met uitzondering van de stad Kindu)
 • Noord-Kivu (met uitzondering van de stad Goma)
 • Zuid-Kivu (met uitzondering van de stad Bukavu)

Rood: niet reizen naar Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental

In de provincies Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental is het onrustig, ook in de steden Kananga en Tshikapa. Gewapende groepen vallen geregeld steden en dorpen aan. Ook vinden er gevechten plaats tussen deze groepen en het leger/politie. De provincies zijn nu een ‘militaire zone’. Het geweld heeft gezorgd voor grote groepen ontheemden.

Rood: niet reizen naar Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu

In het oosten van de DRC zijn regelmatig gevechten tussen het leger van de DRC, de vredesmacht van de Verenigde Naties en gewapende groepen. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Ituri, Tanganyika, Maniema, Noord-Kivu en Zuid-Kivu onvoorspelbaar.

Er zijn in deze provincies ook regelmatig spanningen met buurlanden. De gespannen situatie in Burundi kan gevolgen hebben voor de veiligheidssituatie in de provincie Zuid-Kivu. Vooral in het gebied rondom de stad Uvira is dat het geval. Verder wijken Zuid-Soedanese rebellen soms uit naar de DRC. Dit kan leiden tot spanningen in het grensgebied met Zuid-Soedan, vooral in de provincie Ituri.

In Tanganyika is het geweld opgelaaid tussen de Twa- en de Luba-milities. Ook in Maniema komen conflicten voor.

Rood: niet reizen naar Nyiragongo-vulkaan en Nationaal Park Virunga

In de provincie Noord-Kivu komen ontvoeringen voor, ook van westerlingen. Gewapende groepen kunnen overal opduiken. Het is daarom niet veilig om naar de provincie Noord-Kivu te reizen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van de Democratische Republiek Congo, inclusief de steden Bukavu, Goma en Idjwi eiland. Congo-Central is redelijk stabiel maar er komen soms gevechten voor tussen de Bunda Dia Kongo-beweging, de politie en het leger.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen naar Kinshasa

Ga niet alleen te voet over straat, ook niet in de wijk Gombe in Kinshasa. Blijf alert en neem geen waardevolle spullen mee. 

Oranje: alleen noodzakelijke reizen naar Bukavu en Goma

De veiligheidssituatie in de steden Bukavu en Goma is iets beter dan in de overige gebieden in het oosten. In Bukavu en Goma heeft de overheid nog gezag. En er zijn troepen van MONUSCO, de vredesmacht van de Verenigde Naties. Maar de gevechten in Oost-Congo maken de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Reis daarom alleen naar Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Oost-Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Goma kantoor’.

Wees overal voorzichtig en alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms helemaal gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van de DRC zijn beperkt open. Ook kunnen ze gesloten zijn zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Criminaliteit

In de DRC komen berovingen, plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Vooral in de conflictgebieden, in de grote steden en in het oosten van het land. In de hoofdstad Kinshasa is er veel criminaliteit. Ook op klaarlichte dag worden mensen bedreigd en/of beroofd. Wees daarom altijd alert als u de straat op gaat.

De politie en het leger treden hard op wanneer ze mensen verdacht vinden. Vooral jongeren lopen risico om opgepakt te worden, ook als ze onschuldig zijn.

Ook politie, regeringssoldaten en veiligheidsdiensten betrokken bij criminaliteit

Niet alleen criminelen zijn bij de criminaliteit betrokken, maar ook regeringssoldaten en politie. Ze werken soms samen met criminelen. De politie en het leger zetten soms wegblokkades op voor controle van personen en voertuigen. Daarbij kunnen ze passanten lastigvallen en bijvoorbeeld om geld, benzine of voedsel vragen.

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Wees altijd alert, vooral op straat en tijdens het vervoer. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op.
 • Wees, ook overdag, op uw hoede en loop niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam; bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Houd altijd een kopie van uw paspoort en visum bij u.
 • Reis bij voorkeur met de auto en houd de deuren op slot en de ramen gesloten.
 • Rijd bij voorkeur niet na zonsondergang.
 • Vermijd de drukke wijken buiten Gombe.
 • Ga niet alleen in een taxi zitten.
 • Stap niet bij vreemden in de auto: vaak zijn het dieven die zich voordoen als politie.
 • Laat achterblijvers weten waar u naartoe gaat en via welke route.
 • Blijf kalm en beleefd bij wegblokkades van de veiligheidsdiensten.

Demonstraties

In de DRC vinden politieke demonstraties plaats. Vermijd demonstraties en grote evenementen. Deze kunnen onvoorspelbaar verlopen. Er kan bijvoorbeeld plotseling geweld ontstaan.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grensovergangen en vliegvelden

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit bepaalde landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

De wegen in de Democratische Republiek Congo zijn vaak slecht. De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Reis daarom zoveel mogelijk overdag. Reist u tussen steden? Dan is het beter om dit met minimaal twee voertuigen te doen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech of als u vast komt te zitten.

Naar boven

Gezondheid

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten maatregelen. Er kunnen inreisbeperkingen zijn voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Houd rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Medische zorg

In de Democratische Republiek Congo zijn op veel plaatsen buiten de hoofdstad Kinshasa geen medische voorzieningen.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de DRC te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ebola

Sinds augustus 2018 heerst in het noordoosten van de DRC een ebola-epidemie, rond de stad Beni in de provincie Noord-Kivu. De autoriteiten hebben maatregelen genomen om de epidemie te bestrijden en verspreiding van het virus te voorkomen. De epidemie is nu sterk teruggedrongen en is beperkt tot een klein gebied nabij Beni.

Een belangrijke maatregel zijn medische controles op de volgende locaties:

 • Luchthavens in de steden Kinshasa en Goma.
 • Havens bij het Edwardmeer, het Kivumeer en het Albertmeer.
 • Verschillende grensovergangen met de buurlanden Uganda, Rwanda en Tanzania.
 • Luchthavens van de steden Addis Abeba en Nairobi waarop direct vanuit de DRC wordt gevlogen.

Medische controles bestaan onder andere uit het opnemen van de lichaamstemperatuur. Als mensen koorts hebben, kunnen ze in tijdelijke quarantaine worden geplaatst. Houd hier rekening mee als u via deze landen de DRC inreist of uitreist.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de DRC.

Geen foto’s van militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geldt ook voor wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen. Pas over het algemeen op met het maken van foto’s. Dit wordt vaak niet gewaardeerd. Wilt u mensen fotograferen? Vraag dan vooraf om toestemming.

Kopieën van uw reisdocumenten

In de DRC worden regelmatig reisdocumenten gestolen. Maak daarom kopieën en neem deze mee. Maak hiervan ook digitale kopieën. Dat voorkomt veel problemen.

Politie

Wees u ervan bewust dat de politie niet altijd goed werkt en vaak geld vraagt voor de diensten die zij verlenen.

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer u in de Democratische Republiek Congo (DRC) bent, zorg er dan voor dat u een aantal dagen in uw eerste levensbehoeften kunt voorzien. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 • Water en voedsel voor 3 tot 5 dagen.
 • Medicijnen.
 • Batterijen en zaklamp.
 • Radio om het nieuws te kunnen volgen.
 • Telefoon met volle accu en voldoende beltegoed.
Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in de DRC en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten. Een oproep wordt niet altijd beantwoord.

 • Politie (in Kinshasa): 099 832 32 59, 099 853 34 98 of 082 154 3657

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in de DRC en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kinshasa

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kinshasa.

De ambassade heeft een kantoor in Goma. Dit kantoor houdt zich bezig met vredesopbouw en ontwikkelingssamenwerking. U kunt er niet terecht voor paspoorten en consulaire hulp. Reist u naar het oosten van de Democratische Republiek Congo? Vraag dan naar de laatste informatie bij het ambassadekantoor in Goma door een e-mail te sturen met als onderwerp ‘Goma kantoor’.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen