Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar ‘oranje’ gebieden te reizen als dat echt noodzakelijk is. In ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
Reist u naar Colombia? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Sinds november 2019 komen in Colombia, in verschillende steden, grote demonstraties voor. Ook zijn bij demonstraties en protesten gewonden gevallen. Colombiaanse veiligheidseenheden treden hard op en kunnen traangas gebruiken om menigten uit elkaar te halen. Houd het lokale nieuws in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.
Er zijn gewapende groepen en drugsbendes actief in Colombia. Informeer naar de veiligheidssituatie op uw bestemming en op de route er naartoe. Neem nooit drank, eten of sigaretten aan van vreemden.
Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Bent u in Colombia met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796, of leg contact op Twitter @247BZ.
Reis niet naar:
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:
Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze gebieden en alleen onder begeleiding van ervaren Colombiaanse gidsen of zakenpartners die het gebied goed kennen en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Informeer naar de veiligheidssituatie op uw bestemming en op de route er naartoe. Vraag dit bijvoorbeeld bij uw hotel en maak bij voorkeur gebruik van hun diensten.
Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
In alle overige gebieden gelden veiligheidsrisico’s die afwijken dan wat u in Nederland gewend bent.
De hieronder genoemde gebieden kunnen bezocht worden maar u moet wel goed op blijven letten:
Reis alleen naar de Caribische kustgebieden van de departementen Guajira en Córdoba met een groep met een (lokale) reisorganisatie. Er is hier een groter risico op overvallen en afpersing door de georganiseerde misdaad.
De grote steden, de hoofdstad Bogotá, Medellín, Cali, Cartagena, Barranquilla, Santa Marta, Bucaramanga, kunt u ook bezoeken, als u blijft opletten. Bezoek geen arme wijken in de grote steden.
In de hoofdstad Bogotá: het deel dat zuidelijk ligt van het historische stadscentrum (La Candelaria) geldt als een armere wijk. Ga hier niet naar toe. Dit geldt ook voor de wijken die tussen La Candelaría en Monserrate liggen (bijvoorbeeld Barrio Egipto en de buurten ten zuiden van La Candelaría). Ga na zonsondergang ten noorden van La Candelaria niet te voet over straat tot aan ongeveer Calle 72 (inclusief de wijk Chapinero).
In de stad Medellín is het stadscentrum (La Candelaria) overdag goed te bezoeken, maar wees voorzichtig na zonsondergang. Dit geldt ook voor de zones rondom Plaza Botero, Parque de Bolivar, de Kathedraal van Medellín, de Basílica de la Candelaria en Parque San Antonio. De gevaarlijkste delen van de stad die u moet vermijden zijn de buitenwijken.
In de stad Cali zijn de wijken ‘Aguablanca’, ‘Siloé’, ‘Los Chorros’ en ‘Terron Colorado’ gevaarlijk en moeten vermeden worden. Het stadscentrum is overdag goed te bezoeken maar na zonsondergang niet.
Vermijd in de stad Cartagena, na zonsondergang, de wijken buiten het toeristische centrum (Casco Antigüo) van de stad, Bocagrande en Manga.
Er zijn verschillende gewapende groepen actief in Colombia.
Dissidenten van de FARC: De Colombiaanse regering heeft in 2016 een vredesakkoord met de rebellenbeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) gesloten. Een deel van de voormalige FARC-guerilla heeft de gewapende strijd met het leger nooit gestaakt, of sinds het ondertekenen van het akkoord weer opgepakt. Daarnaast is de FARC verdeeld hierdoor wordt de gewapende strijd niet alleen tussen het leger en de rebellen gevoerd, maar ook tussen de verschillende groeperingen die onderling om territorium vechten. De acties van de FARC-dissidenten zijn vooral gericht op overheidsdoelen. Burgers en toeristen kunnen slachtoffer worden van geweld. De FARC-dissidenten zijn vooral actief in de departementen Guaviare, Caquetá, Putumayo, Cauca, Nariño en in het noorden van Arauca.
De guerrillabeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional). De ELN voert al lange tijd een gewapende strijd tegen het Colombiaanse leger en de politie en pleegt daarbij aanslagen. Deze beweging houdt zich ook bezig met drugssmokkel, intimidatie, gewapende overvallen, ontvoeringen en afpersing. De invloed van de ELN is de afgelopen jaren groter geworden. De ELN is vooral aanwezig in de departementen Norte de Santander, Arauca, Chocó, Nariño, het zuiden van Bolívar, Antioquia, Córdoba, Cauca en Valle de Cauca.
Bandas Criminales (BACRIM) en andere drugsbendes (o.a. Clan del Golfo) houden zich bezig met drugshandel, ontvoeringen, afpersing en smokkel. Deze groepen zijn vooral actief in de departementen Chocó, Antioquia (noordelijk deel), Córdoba (zuidelijk deel), Cauca en Nariño (westelijk deel).
In Colombia liggen veel landmijnen. Vooral in de gebieden waarvoor het advies 'niet reizen' en ‘alleen noodzakelijke reizen’ geldt. Het aantal slachtoffers van landmijnen in Colombia is één van de hoogste ter wereld.
In Colombia komt veel zware criminaliteit voor. Er is veel misdaad die te maken heeft met drugs. Ook vinden er regelmatig gewapende overvallen plaats. Dit gebeurt zowel in de stad als erbuiten. Over het algemeen kunt u overdag buiten de stad veilig over hoofdwegen reizen met auto of bus. In afgelegen gebieden (met name in de ‘oranje’ en ‘rode’ gebieden) bestaat het risico dat wegen plotseling door bendes of guerrillagroeperingen worden geblokkeerd. Bij deze blokkades kunnen reizigers worden ontvoerd of beroofd. Als u buiten de stad over de weg reist, doe dit dan alleen overdag.
In steden komen zakkenrollerij en gewelddadige beroving regelmatig voor. Ga na zonsondergang niet te voet over straat in de armere delen van grote steden. Criminelen gebruiken vaak geweld.
Er kan drugs in uw drank, eten of sigaretten worden gedaan. Daarna kunt u beroofd en ook seksueel misbruikt worden. Kijk vooral erg goed uit in uitgaansgelegenheden. In de hoofdstad Bogotá bijvoorbeeld in de uitgaanszones Zona Rosa, Zona G en Usaquén. Neem nooit drank aan van mensen die u niet kent.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
Vluchtelingencrisis
Door de politieke onrust in het buurland Venezuela zijn er bijna twee miljoen vluchtelingen in Colombia. De vluchtelingenopvang is slecht geregeld of zelfs afwezig. Hierdoor leeft een groot deel van de vluchtelingen op straat.
Natuurgeweld
Aardbevingen
In Colombia komen regelmatig aardbevingen voor. Vooral in de omgeving van de drie bergketens en langs de kust van de Stille Oceaan. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van USGS Earthquake Hazards Program.
Overstromingen
Ook kunnen overstromingen voorkomen. Deze komen vooral voor in het laaggelegen deltagebied rond de monding van de Magdalena rivier. Maar ook in het Cienaga moerasgebied in het noordelijke deel van de departementen Bolivar, Atlantico en Magdalena.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.
Naar bovenEr zijn maatregelen genomen door de lokale overheid om verspreiding van het virus te voorkomen. Die maatregelen kunnen beperkingen opleveren voor het in-en uitreizen van Colombia.
De hoofdwegen in Colombia zijn veiliger geworden. Toch komt het voor dat gewapende bendes bussen overvallen. Dit geldt vooral voor de nachtbussen in het zuidwesten van het land. Reis alleen overdag en blijf alert. Informeer vooraf bij de lokale politie of een busroute veilig is. Criminelen gebruiken soms drugs om slachtoffers te verdoven. Dat gebeurt ook in het openbaar vervoer.
Rijdt u zelf? U kunt overdag de volgende grote hoofdwegen gebruiken als u alert blijft:
Pasto – Popayán- Cali – Bogotá; Cali – Medellín; Medellín – Bucaramanga; Bogotá – Medellín – Cartagena; Bogotá – Bucaramanga – Santa Marta en Bogotá - Neiva – Popayán.
Maak gebruik van een navigatiesysteem; de bewegwijzering is niet overal duidelijk aanwezig. Wijk niet af van de hoofdwegen. Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Colombia op de website van de ANWB.
In Colombia worden regelmatig passagiers in taxi’s ontvoerd en gedwongen om geld te pinnen. Slachtoffers worden vaak gedwongen meerdere malen te pinnen. Wat kunt u doen als u een taxi zoekt:
Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Colombia.
Volg de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Raadpleeg een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. Voor meer informatie zie de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Colombia te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Colombia.
Net als in Nederland is kindermisbruik in Colombia strafbaar. Kindersekstoerisme komt voor in steden als Medellín, Calí en aan de Caribische kust. Bij overtreding volgen zware straffen.
In toeristische gebieden zijn drugs gemakkelijk verkrijgbaar. De straf voor het bezit van of handel in drugs in Colombia is veel zwaarder dan in Nederland. In Colombia wordt het bezit van drugs zwaar bestraft. Dit geldt dus ook voor softdrugs. De meeste Nederlanders die in een Colombiaanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugssmokkel. De omstandigheden in Colombiaanse gevangenissen zijn zwaar.
Naar bovenBent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ.
Bent u in Colombia en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 123.
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meeer informatie over de Nederlandse ambassade in Bogotá.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.