Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies China

Laatst gewijzigd op: 18-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden mogelijk verdere maatregelen getroffen door de Chinese autoriteiten, andere landen in de regio en daarbuiten, luchtvaartmaatschappijen, onderwijsinstellingen, etc. Daarom raden wij u aan te bedenken of het nog steeds noodzakelijk is dat u in China blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om uit China te vertrekken. Reis niet naar de provincie Hubei. U kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet over de weg, met de trein en door de lucht in- of uitreizen. Reis alleen naar de rest van het Chinese vasteland als dit noodzakelijk is. Zie rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’. De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet. Bent u in de provincie Hubei? Laat familie weten hoe het met u gaat en neem telefonisch contact op met de ambassade via +31 247 247 247, of stuur een bericht via Twitter @247BZ. Bent u in China, geef dan via de informatieservice in de rubriek ‘Geval van nood’ al uw gegevens door. Neem contact op met uw reisorganisatie over voorgenomen reizen naar China. Let op: er is een door Nederland ingesteld vliegverbod voor vluchten vanuit China, geldig vanaf 13 maart 2020. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Kaart bij reisadvies China
Download 'Kaart bij reisadvies China' (PDF, 2,4 MB)

Reischecklist China

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak China favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar China reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van de Volksrepubliek China in Den Haag of het visumkantoor van China in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • In China worden internationale rijbewijzen niet erkend. Nederlanders mogen alleen met een Chinees rijbewijs deelnemen aan het verkeer in China.

Wilt u bij aankomst in China een transitvisum aanvragen? De Chinese autoriteiten weigeren deze soms zonder opgaaf van redenen. Dit geldt vooral als u visa of stempels in uw paspoort heeft van islamitische landen. Het advies is om in dit geval een regulier Chinees visum aan te vragen voordat u naar China reist.

72 uur-visum als u binnen 72 uur naar een land buiten China doorreist

Nederlanders krijgen een 72 uur-visum (transitvisum) als ze binnen 72 uur na binnenkomst doorreizen naar een bestemming buiten het vasteland van China via de vliegvelden van Beijing, Changsha, Chengdu, Chongqing, Dalian, Guangzhou, Guilin, Hangzhou, Harbin, Kunming, Nanjing, Qingdao, Shanghai, Shenyang, Shenzhen, Tianjin, Wuhan, Xiamen of Xi’an. U kunt met het transitvisum verder reizen naar een land buiten China, maar ook naar Hong Kong SAR, Taiwan of Macau SAR.
U krijgt dit transitvisum als u:

 • een vliegticket heeft waaruit blijkt dat u binnen 72 uur doorreist naar een derde land. U kunt dus niet terugkeren naar het land waar u vandaan kwam;
 • u zich binnen 24 uur registreert of laat registreren bij een Public Security Bureau;
 • u tijdens de 72 uur de stad waar u bent aangekomen niet verlaat.

144 uur-visum als u binnen 144 uur doorreist

Nederlanders krijgen een 144 uur-visum als ze binnen 144 uur na binnenkomst doorreizen naar een bestemming buiten het vasteland van China via de vliegvelden van Beijing, Dalian, Hangzhou, Nanjing, Qinhuangdao, Shanghai, Shenyang, Shijazhuang of Tianjin. U kunt met het transitvisum verder reizen naar een land buiten China, maar ook naar Hong Kong SAR, Taiwan of Macau SAR.
U krijgt dit transitvisum als u:

 • een vliegticket heeft waaruit blijkt dat u binnen 144 uur doorreist naar een derde land. U kunt dus niet terugkeren naar het land waar u vandaan kwam;
 • u zich binnen 24 uur registreert of laat registreren bij een Public Security Bureau;
 • u tijdens de 144 uur de stad waar u bent aangekomen niet verlaat.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar China. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa. U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En als het mogelijk is verschillende creditcards.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar China. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de provincie Hubei.

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China neemt de Chinese overheid zeer strenge maatregelen om besmetting te voorkomen. U kunt de steden in de provincie Hubei niet over de weg, met trein en door de lucht in- of uitreizen. Er geldt een reisverbod.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar de rest van het Chinese vasteland als dit noodzakelijk is.

Op het hele Chinese vasteland is het openbare leven zo goed als tot stilstand gekomen. De Chinese overheid raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. In het gehele Chinese vasteland gelden zeer strenge reisbeperkingen. Er zijn steeds minder (inter)nationale vluchten en minder trein- en busverbindingen tussen de steden. Veel steden hebben de toegangswegen afgesloten. Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten. De maatregelen hebben een zeer grote impact op het dagelijks leven.

Provincie Xinjiang

De veiligheidssituatie in de provincie Xinjiang blijft fragiel. Er kunnen plotseling demonstraties of uitbraken van geweld voorkomen. De Chinese autoriteiten treden snel en hard op in deze situaties. Ook kunnen delen van de provincie Xinjiang worden afgesloten voor reizigers. Volg de (social) media voor de laatste ontwikkelingen. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op. Probeer plaatsen waar veel mensen komen te vermijden. Dat geldt ook voor demonstraties. Film of fotografeer demonstraties niet.

Ook buitenlanders kunnen in de provincie Xinjiang streng gecontroleerd worden (aan de grens en in de provincie). Ook bij de grensovergangen tussen het Chinese vasteland en Hongkong SAR zijn er strenge grenscontroles aan de vasteland zijde. Tijdens deze grenscontroles kunt u gefotografeerd worden en kan om uw gegevens en telefoonnummer gevraagd worden. Houd rekening mee dat uw mobiele telefoon en andere apparatuur, waar informatie op kan staan, gecontroleerd kan worden. Journalisten moeten hier ook rekening mee houden.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in Hongkong SAR en Macau SAR veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op. Zie het reisadvies voor Hongkong SAR.

Er zijn in Macau SAR veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op. Zie het reisadvies voor Macau SAR.

Criminaliteit

Dieven en zakkenrollers

Let op dieven en zakkenrollers, zeker op plekken waar veel toeristen komen. Vooral paspoorten, laptops en mobiele telefoons worden vaak gestolen.

Lokale gidsen

Soms bieden Chinese jongeren die goed Engels spreken hun diensten aan als ‘gids’. Zij willen u dan helpen met het bezoeken van bijvoorbeeld toeristische plaatsen. Ook komt het voor dat mensen die u schijnbaar per toeval ontmoet, u willen leiden naar een (thee)winkel, massagesalon of bar. Dit soort uitstapjes eindigt soms met een hoge rekening die u dan direct moet betalen. Weigert u te betalen, dan kunt u bedreigd worden met geweld.

Zakelijke conflicten

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor. Soms wordt er gedreigd met geweld. Wordt u hiervan slachtoffer? Doe dan altijd aangifte bij de politie.

Demonstraties

In de provincie Xinjiang kunnen plotseling demonstraties ontstaan. Ook kan er een plotselinge uitbraak zijn van geweld. De Chinese autoriteiten treden snel en hard op in deze situaties. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt.

Reizen naar Tibet (Autonome Regio)

Wilt u naar de autonome regio Tibet reizen? Dat kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Niet iedereen mag Tibet in. Deze permit kunt u aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dit leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.

Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio

Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.

Natuurgeweld

Het regenseizoen begint in sommige delen van China al in februari en duurt tot in oktober. In juni, juli en augustus zijn de temperaturen zeer hoog. In delen van China is er dan ook een erg hoge luchtvochtigheid.

Van mei tot november kunnen tyfoons voorkomen, vooral in de oostelijke en zuidelijke kuststreken. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Hevige regenval en tyfoons kunnen leiden tot overstromingen, aardverschuivingen, onbegaanbare wegen- en/of spoorwegen en het annuleren van vluchten.

Bereid uw reis goed voor en blijf op de hoogte van de weersomstandigheden, bijvoorbeeld via het Chinees meteorologisch instituut (China meteorological Administration).

In China komen aardbevingen voor. Vooral in het westen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Bent u in het land en is er een noodsituatie?  Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Verkeersveiligheid

Op het hele Chinese vasteland gelden zeer strenge reisbeperkingen. Er zijn steeds minder (inter)nationale vluchten en minder trein- en busverbindingen tussen steden. Veel steden hebben de toegangswegen afgesloten. Scholen, toeristische locaties, openbare voorzieningen en veel bedrijven en overheidsorganisaties zijn tot nader order gesloten.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden mogelijk verdere maatregelen getroffen door de Chinese Autoriteiten, andere landen in de regio en daarbuiten, luchtvaartmaatschappijen, onderwijsinstellingen, etc.

Daarom raden wij u aan te bedenken of het nog steeds noodzakelijk is dat u in China blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om uit China te vertrekken.

Provincie Hubei

U kunt Wuhan en andere grote steden in de provincie Hubei niet over de weg, met de trein en door de lucht in- en uitreizen. Er geldt een reisverbod.

Op bijna het hele Chinese vasteland is het openbare leven tot stilstand gekomen en gelden er reisrestricties en toegangs- en vertrekbeperkingen voor bepaalde gebieden. Houd rekening met nieuwe maatregelen van de Chinese overheid.

Iedereen wordt aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven. Toeristische lokaties, attracties en openbare voorzieningen zijn tot nader order gesloten. Het dagelijks leven is erg beperkt.

Wegverkeer

In de grote steden is er veel verkeer. Er zijn vaak files en ongelukken. Veel fietsers en scooterrijders houden zich niet aan de verkeersregels. Op de snelwegen buiten de stad wordt hard gereden en aan beide kanten ingehaald. Hierdoor komen ook daar veel ongelukken voor. Wees daarom in China altijd zeer alert in het verkeer en op straat.

Taxivervoer

Neem een officiële taxi. Vooral als u alleen bent en ’s nachts vervoer nodig heeft. Zo voorkomt u mogelijke ruzie over de prijs van de rit. Soms eindigt de taxirit met agressie of geweld. De officiële taxi’s hebben een taxibordje en meter. Vraag ook altijd om een bonnetje met het taxinummer. Dit bewijs heeft u nodig bij een klacht. Die kunt u indienen bij het politiebureau als u aangifte doet.

Internationale rijbewijzen niet erkend

In China worden internationale rijbewijzen niet erkend. Nederlanders mogen alleen met een Chinees rijbewijs aan het verkeer deelnemen in China.

Naar boven

Gezondheid

Infecties

Sinds december 2019 is er een uitbraak van een nieuw coronavirus in China. De uitbraak begon op een markt met vis en levende dieren in de stad Wuhan, provincie Hubei. Het virus kan zich ook van mens tot mens verspreiden. Het virus geeft luchtwegklachten. Het aantal besmette personen in China loopt inmiddels op. Vanwege het Coronavirus en de maatregelen van de Chinese autoriteiten adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen noodzakelijke reizen en verblijf. Dat geldt in het bijzonder voor personen met een kwetsbare gezondheid, zoals bijvoorbeeld een jong kind of personen met een (luchtweg)aandoening. Meer informatie: https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China.

Ter voorkoming van nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland adviseert het RIVM, reizigers die uit China komen, bij koorts of luchtwegklachten thuis te blijven en zo min mogelijk contact te hebben met anderen. Bij ernstige klachten adviseert het RIVM dat u telefonisch contact legt met de huisarts.

De Chinese overheid heeft zeer strenge maatregelen genomen om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zij raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten. Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Medische zorg

Elke grote stad heeft speciale ziekenhuizen aangewezen voor het vaststellen en behandelen van het coronavirus. Deze ziekenhuizen zijn vermeld op de websites van de provinciale en stedelijke Foreign Affairs Offices. 

In de grote steden bieden veel ziekenhuizen goede zorg. Buiten de grote steden zijn de ziekenhuizen vaak eenvoudig en is de medische zorg minder goed.

Elke grote stad heeft speciale ziekenhuizen aangewezen voor het vaststellen en behandelen van het coronavirus.

Medische behandelingen moeten meestal direct worden betaald. Contant of met een creditcard. De rekeningen kunnen hoog zijn. Internationale klinieken in China zijn veel duurder dan in Nederland. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van een reis- of aanvullende medische verzekering.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem medicijnen mee vanuit Nederland. Ook de gewone reismedicijnen. Meer informatie over medicijnen meenemen op reis naar China. De bijschriften van Chinese medicijnen zijn alleen in het Chinees. Ze zijn niet van dezelfde kwaliteit als in Europa.

Luchtvervuiling

In veel grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar China reist. Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling en andere waarden in verschillende grote steden op:

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in China te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor China.

Drugs

In China is het bezit, het gebruik en de handel in drugs verboden en wordt erg zwaar bestraft. Soms zelfs met de doodstraf.

Door de Chinese politie wordt actief gecontroleerd op mogelijk drugsgebruik. Er is geen onderscheid tussen soft- en harddrugs in China. De politie controleert in nachtclubs, bars, op straat en soms zelf bij mensen thuis. Personen worden ter plekke aan een drugstest onderworpen. Dit wordt gedaan met bloed-, urine- of haarmonsters. Bij een positieve test voor drugsgebruik wordt u aangehouden. Het is niet belangrijk of de drugs in China of voordat u China bent ingereisd, zijn gebruikt. U kunt bestraft worden met opsluiting, soms moet ook een boete betaald worden. Ook kunt u het land worden uitgezet en een inreisverbod krijgen. Is er sprake van bezit of handel, of iemand wordt hiervan verdacht, dan kunnen er lange gevangenisstraffen worden opgelegd. 

Prostitutie

Het bezoeken van prostituees is strafbaar. U kunt worden opgesloten en vaak moet een boete worden betaald.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van demonstraties. Maak ook geen foto’s van de politie en het leger.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is in China niet verboden. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) die naar China reizen. Huwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht wordt door China niet erkend.

Paspoort en visum bij u dragen

In China controleren de autoriteiten vaak de identiteit van personen. In China moeten mensen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen legitimeren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u met daarin uw visum. Let op: uw visum moet geldig zijn.

Rechtspraak zeer streng, ook voor buitenlanders

Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten kunnen lang worden vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf worden beschuldigd. De autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlanders komen meestal niet op borgtocht vrij.

Verplichte registratie bij de politie

Binnen 24 uur na aankomst in China moet u zich registreren bij een politiebureau (Public Security Bureau). Verblijft u in een hotel, dan regelt het hotel dit voor u. Als u dit niet doet, kunt u in de problemen komen bij uitreizen.

Facebook en Twitter geblokkeerd, Google soms

China controleert het internetverkeer in het land. Sociale media als Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube en Twitter zijn geblokkeerd. Ook sommige websites en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn geblokkeerd. Het inloggen met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan een oplossing bieden. Sommige websites werken met een VPN verbinding, andere websites weer niet. China controleert ook dit.

Niet alle pinpassen werken overal

U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En als het mogelijk is verschillende creditcards.

Contactgegevens persoon of hotel bij u dragen

De Chinese taal is vaak een probleem. Zeker als u in de problemen raakt. Zorg dat u altijd contactgegevens bij u heeft van een contactpersoon of van uw hotel. En dat de gegevens er in het Chinees en in het Engels op staan. Dan kunt u altijd de hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt. U kunt altijd teruggaan naar uw verblijfadres.

Let op bij Chinees-Nederlandse nationaliteit

China kent geen dubbele nationaliteit. Heeft u een Chinees en een Nederlands paspoort, dan zien de Chinese autoriteiten u alleen als een Chinees staatsburger. Dat kan problemen opleveren als u consulaire hulp nodig heeft van de ambassade. De Chinese autoriteiten kunnen dan de ambassade verbieden om u te helpen.

Let op als u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit

Heeft u afstand gedaan van de Chinese nationaliteit en reist u China in met een Nederlands paspoort? Let op: de Chinese autoriteiten kunnen u dan toch zien als een Chinees staatsburger. Neem daarom altijd de papieren mee waaruit blijkt dat u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit. Zoals bijvoorbeeld de bevestiging van de Chinese autoriteiten.

Let op bij Oeigoerse afkomst

Bent u van Oeigoerse afkomst, genaturaliseerd tot Nederlander en reist u naar China? Houd dan rekening met verscherpte controles bij binnenkomst in het land. De autoriteiten kunnen uw paspoort inhouden of u voor onbepaalde tijd vasthouden. Dit kan ook gelden voor gezinsleden van Oeigoerse afkomst die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis naar China.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in China en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 110
 • Ambulance: 120
 • Brandweer: 119

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in China

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Peking.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen