Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Chili

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Download 'Kaart bij reisadvies Chili' (PDF, 864 kB)

Reischecklist Chili

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Chili favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Chili. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Chili. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Gewelddadige demonstraties

De noodtoestand in Chili is opgeheven. In verschillende steden zijn demonstraties waarbij geweld kan worden gebruikt. Bij eerdere demonstraties zijn doden en gewonden gevallen. Vermijd demonstraties. Door de demonstraties is het openbaar vervoer, zeker in de grote steden, ontregeld. Door vernielingen aan metrostations is het metroverkeer ontregeld.

Wat te doen in een noodsituatie

Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw vliegmaatschappij. Bent u in Chili? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Bent u in Chili met een georganiseerde reis? Houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,  of via Twitter @247BZ.

Mijnenvelden in regio’s I, II, XII en XV

In verschillende regio’s van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen deze mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen.  Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden serieus.

Binnenlandse spanningen in regio IX

In regio IX (Araucanía, de streek rond de stad Temuco) zijn er spanningen tussen de inheemse Mapuche bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten in de regio Araucania (regio IX) en in de hoofdstad Santiago.

Criminaliteit

Diefstal komt overal in Chili voor. Het risico op diefstal is het grootst op de volgende plaatsen:

 • plekken waar veel toeristen komen;
 • in de populaire wandelgebieden in de hoofdstad Santiago, bijvoorbeeld in Cerro San Cristobal, Cerro Santa Lucia, Patio Bellavista en Cerro Manquehue;
 • in de kustplaatsen Valparaiso en Viña del Mar;
 • in het noorden, bijvoorbeeld in de steden Antofagasta, Iquique, Calama en Arica.

Vogelpoeptruc door zakkenrollers

Zakkenrollers zijn actief in de metro, op busstations en plekken waar veel toeristen komen. Een afleidingstruc is om een soort vogelpoep op tassen, jassen, hoofddeksels of haren te spuiten. Terwijl zogenaamde 'omstanders' het slachtoffer helpen, wordt hij of zij beroofd.

Tassendieven in bussen

Ook in bussen naar toeristische plekken, vooral rondom de stad Calama en onderweg naar de stad San Pedro de Atacama, zijn tassendieven actief. Let op: zij kunnen zich voordoen als buspersoneel.

Gewelddadige overvallen

Vermijd, ook in gezelschap, afgelegen plekken waar weinig mensen komen. Bijvoorbeeld in de heuvels vande stad Valparaíso en de hoofdstad Santiago. Hier komen gewelddadige overvallen voor.

Drugs in drank

Soms worden aan drankjes ongemerkt drugs of andere middelen toegevoegd (‘spiked drinks'). Dit gebeurt vooral in uitgaansgebieden in de hoofdstad Santiago, onder meer rond de straten 'Suecia' en 'Bellavista'. Let altijd goed op uw drank en laat het niet onbeheerd achter.

Algemene voorzorgsmaatregelen

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Natuurgeweld

Overstromingen

Volg het lokale nieuws voor de laatste ontwikkelingen of neem contact op met uw reisorganisatie en/of uw lokale vervoersmaatschappij (bus of vliegtuig). Actuele informatie over de weersomstandigheden vindt u op de Spaanstalige website van Sernatur.

Aardbevingen

In Chili is het risico op aardbevingen hoog. Let extra op in kustgebieden, want daar kunnen na aardbevingen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in Chili? Ga naar de Engelstalige website van Earthquake Hazards Program.

Vulkanen

Er zijn meer dan 500 actieve vulkanen in Chili. De Villarrica en Calbuco vulkanen in het zuiden van het land zijn in maart en april 2015 uitgebarsten. Voor meer informatie over vulkanen, ga naar de Spaanstalige website van Sernageomin (Servicio Nacional de Geología y Minería).

Actuele waarschuwingen voor rampenbestrijding van de Chileense overheid vindt u op de Spaanstalige website van ONEMI (Oficina Nacional de Emergencia).

Naar boven

Verkeersveiligheid

Auto parkeren

Laat geen (dure) eigendommen achter in geparkeerde auto’s. Vooral niet in grote steden zoals de hoofdstad Santiago. Dit geldt ook als u stopt bij een benzinestation langs de snelweg Norte - Sur of bij een parkeerplaats langs de kust. Parkeer uw auto zoveel mogelijk op bewaakte parkeerplaatsen.

‘Hulp’ bij lekke band

Pas op met omstanders die hulp aanbieden als uw (huur)auto een lekke band heeft. Bij het verwisselen van de band kunt u worden afgeleid, waarna uw bezittingen uit de auto worden gestolen. Dit komt voor in de grote steden zoals in de hoofdstad Santiago en in de stad Valparaiso en op de snelweg naar de kust.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Chili.

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Medische zorg

Gebeurt er buiten de grote steden een ongeluk, dan is medische hulp meestal niet snel ter plekke. De afstanden in Chili zijn groot. Daardoor zijn de reistijden naar ziekenhuizen vaak erg lang. De kwaliteit van de medische zorg is niet in alle ziekenhuizen vergelijkbaar met de kwaliteit van de zorg in Nederland.

Gezondheidssituatie

Van juni tot en met september (de wintermaanden) is er meer luchtvervuiling in de steden. Bijvoorbeeld in de hoofdstad Santiago, en in de steden Concepçion en Temuco. Heeft u problemen met uw gezondheid, houd daar dan rekening mee.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Chili te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Chili.

Chili heeft strikte regels voor de in- en uitreis van minderjarige kinderen.

Nederlandse kinderen die in Chili geboren zijn, moeten op een Chileens paspoort het land uitreizen. Minderjarige kinderen die alleen of met één ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, moeten hiervoor toestemming vragen aan de Chileense autoriteiten. Bij de notaris in Chili kan een toestemmingsverklaring worden opgesteld.

Laat uw paspoort stempelen bij binnenkomst

Komt u Chili binnen, let er dan op dat u een stempel in uw paspoort krijgt. Ook krijgt u een toeristenkaart. Bewaar deze kaart goed. Zonder de stempel en de kaart kunt u problemen krijgen bij vertrek uit het land.

Invoerregels voor landbouwproducten

Chili heeft strenge regels voor het invoeren van landbouwproducten. Bij aankomst moet u aangeven of u plantaardige of dierlijke producten bij u heeft. Als u dit niet op het douaneformulier aangeeft, dan krijgt u een boete. Kijk op de Spaanstalige website van het Servicio Agricola y Ganadero wat u wel of niet mag meenemen.

Rijbewijs

Nederlandse toeristen mogen in Chili autorijden met een in Nederland, door de ANWB, afgegeven internationaal rijbewijs. Neem tijdens het autorijden uw Nederlands rijbewijs, internationaal rijbewijs, paspoort en inreisformulier mee. Huurt u een auto, let dan op de hoogte van het eigen risico van uw autoverzekering.

Nationale parken

Het is strikt verboden om een (kamp)vuur te maken in nationale parken, bossen, en buiten kampeergebieden. U krijgt dan de keuze Chili vrijwillig te verlaten of het land uitgezet te worden. Veroorzaakt u een bosbrand, dan kunt u hiervoor veroordeeld worden. U kunt dan een boete krijgen of het land worden uitgezet.

Drugs

In heel Chili is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor bezit van of handel in drugs in Chili veel zwaarder is dan in Nederland. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Chileense gevangenissen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet strafbaar maar wordt niet algemeen geaccepteerd in Chili. Houd daar rekening mee.

Sportieve/avontuurlijke activiteiten

Bent u van plan om bergen te beklimmen of een trektocht te maken in natuurgebieden? Licht dan de plaatselijke autoriteiten hierover in. Maak gebruik van een gids die de omgeving goed kent. Meer informatie vindt u op de Spaanstalige website van Federación de Andinismo de Chile.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Chili en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 133
 • Ambulance: 131
 • Brandweer: 132

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Chili

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Santiago.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen