Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.
Reis niet naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. De situatie in het hele land is erg gespannen en niet stabiel. In een groot deel van het land zijn gewapende rebellengroepen actief. Deze groepen plegen berovingen, ontvoeringen, verkrachtingen en doodslag. Ook in de hoofdstad Bangui is de situatie gespannen en niet stabiel. Bent u in de Centraal-Afrikaanse Republiek? Verlaat het land dan zo snel mogelijk.
Er vinden gevechten plaats tussen rebellengroeperingen onderling en tussen rebellen en het leger. Hierbij vallen doden en gewonden. Ook onder de burgerbevolking. In het hele land is er spanning, criminaliteit en plotseling opkomend geweld. Veel NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) hebben het land verlaten.
Ondanks de aanwezigheid van een vredesmacht van de Verenigde Naties (MINUSCA) is de veiligheidssituatie in de hoofdstad Bangui slecht. Geweld kan onverwachts oplaaien. Regelmatig wordt een avondklok ingesteld.
In de hoofdstad Bangui zijn criminele bendes actief, vooral in de buitenwijken. Op de wegen buiten Bangui vinden gewapende berovingen plaats. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld worden beroofd van hun auto.
Het verkeer in de Centraal-Afrikaanse Republiek is niet veilig. De wegen zijn slecht en er vallen veel verkeersslachtoffers. Verkeersongelukken eindigen vaak met geweld op straat. Op de wegen buiten Bangui vinden gewapende berovingen plaats. Automobilisten kunnen bijvoorbeeld worden beroofd van hun auto. Wees alert in het verkeer.
U kunt maar met een paar commerciële vluchten het land (via de hoofdstad Bangui) verlaten.
Naar bovenOp de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenBent u in de Centraal-Afrikaanse Republiek en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemene alarmnummer: 117 en 118 (nummers werken niet altijd).
Ambulance: 72725170.
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Er is geen Nederlandse ambassade in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Khartoum, Sudan. De ambassade kan maar beperkte consulaire hulp verlenen.
In noodgevallen kan de Franse ambassade in Bangui (beperkt) consulaire bijstand leveren. U kunt contact opnemen via +236 613 000 of +236 610 584.
Lees wat een ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.