Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Er is een verhoogd risico op criminaliteit in de hoofdstad Brasilia en grote steden als São Paulo, Rio de Janeiro, Recife en Fortaleza. Er komen berovingen, overvallen en (auto)diefstal voor. Hierbij wordt vaak geweld gebruikt of gedreigd met vuurwapens of steekwapens.
Ook komen korte ontvoeringen van automobilisten voor. Bestuurders worden dan gedwongen naar een pinautomaat te rijden en geld te pinnen. Het aantal gevallen van fraude met pin/creditcardbetalingen (zoals skimming) neemt toe.
In de stad Rio de Janeiro vinden veel berovingen en overvallen plaats op en rond toeristische trekpleisters (zoals stranden). De autoriteiten in de stad Rio de Janeiro waarschuwen voor een verhoogd veiligheidsrisico in het toeristische hoogseizoen. Dan is er meer criminaliteit. Dit seizoen loopt van december tot en met Carnaval (maart).
De zware criminaliteit in Brazilië heeft vaak te maken met drugshandel en richt zich niet direct op toeristen. Het zet Braziliaanse jongeren wel aan tot criminaliteit, het gebruiken van drugs en drugshandel. En dat leidt weer tot straatroof en kinderprostitutie. In de achterbuurten (favela’s) van de steden Rio de Janeiro en São Paulo zijn regelmatig schietpartijen. Bendes vechten onderling ruzies uit of nemen wraak op de politie. Daarbij vallen vaak doden. Ook iemand die toevallig langsloopt kan hiervan slachtoffer worden.
De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen tegen criminaliteit. De politie treedt zeer hard op tegen criminelen.
Wees in heel Brazilië alert op criminaliteit. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
In de steden kunnen demonstraties en stakingen voorkomen. Vooral in de steden Rio de Janeiro en São Paulo. Soms kunnen deze demonstraties gewelddadig worden. Vermijd daarom alle demonstraties. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het nieuws via de lokale media.
Het regenseizoen in Brazilië loopt van november tot maart in het zuiden en zuidoosten. In het noordoosten loopt het regenseizoen van april tot juli. Zware regenval kan ervoor zorgen dat gebieden slecht bereikbaar worden. Dit geldt vooral voor de landelijke gebieden. Tijdens of kort na het regenseizoen zijn wegen soms niet begaanbaar. Vaak veroorzaken hevige regenbuien ook overstromingen en aardverschuivingen. Dit gebeurt vooral in de armere stedelijke gebieden.
Wilt u tijdens het regenseizoen reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie op uw bestemming.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
In 2015 en in 2019 zijn in de deelstaat Minas Gerais dammen van mijnbouwprojecten doorgebroken. Daarbij zijn in het stroomgebied veel dodelijke slachtoffers gevallen. In Brazilië zijn honderden van dit soort dammen. Deze dammen kunnen onveilig zijn.
Bosbranden komen voor in Brazilië. Vaak in droge en warme periodes, soms door blikseminslag. Deze branden worden vaak aangestoken door boeren om landbouwgrond klaar te maken voor de nieuwe oogst. De rook van deze branden kan problemen veroorzaken voor de ademhaling.
Bent u in Brazilië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @24/7BZ.
Naar bovenBrazilië heeft een uitgebreid wegennet. Borden en wegwijzers zijn niet altijd duidelijk of logisch. Veel doorgaande wegen zijn onverlicht. In delen van het land zijn wegen ook onverhard. Auto’s en vrachtauto’s rijden soms zonder licht. Let ook op in bergachtig gebied. Rijd daarom niet ’s nachts. Vooral buiten de steden wordt hard en onverantwoordelijk gereden. Jaarlijks vallen er duizenden dodelijke verkeersslachtoffers in Brazilië.
Bekijk de geactualiseerde informatie van de overheid over de staat van het Braziliaanse wegennet in heel het land.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Brazilië.
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Brazilië te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u meer informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Brazilië.
LHBTI (lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgender, intersekse) zijn is niet strafbaar, maar zij worden niet algemeen geaccepteerd in Brazilië. Houd daar rekening mee.
Neem geen drugs mee naar Brazilië. Er worden hoge straffen gegeven voor het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in de gevangenissen zijn ook zeer slecht.
Naar bovenBent u in Brazilië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Brasilia.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.