Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Er zijn in Bosnië en Herzegovina veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
In sommige gebieden in Bosnië en Herzegovina liggen landmijnen. Deze gebieden zijn niet altijd goed aangegeven. De markeringen kunnen door bijvoorbeeld overstromingen zijn verdwenen. In de meeste gebieden is vastgesteld dat er geen landmijnen (meer) liggen. Op de website van het Bosnia and Herzegovina Mine Action Center kunt u nagaan waar in het land mijnen liggen.
Wilt u in de natuur wandelen? Dan kunt u dat het beste doen onder begeleiding van iemand die kennis heeft van het betreffende gebied. Blijf verder altijd op de wegen en op de gemarkeerde wandelpaden.
Pas op voor zakkenrollers en berovingen in Bosnië en Herzegovina. Beroving komt onder andere voor op campings. Ook op parkeerplaatsen waar weinig mensen zijn zoals in natuurgebieden. Soms gebeurt dit met dreiging van geweld.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
In de wintersportgebieden komen lawines voor. Houdt u altijd aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Hierdoor kunt u veel vertraging oplopen. Houd hier rekening mee als u op pad gaat.
Bosnië en Herzegovina ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er komen vaak lichte aardbevingen voor. Zware aardbevingen zijn zeldzaam.
Bij zware en langdurige regenval kunnen er overstromingen en aardverschuivingen plaatsvinden.
Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.
Naar bovenEr zijn extra controles bij grensovergangen en sommige grensovergangen zijn gesloten.
Er is geen vluchtverkeer naar of van Bosnië en Herzegovina.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).
Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Bosnië en Herzegovina op de website van de ANWB.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Bosnië en Herzegovina.
Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Bosnië en Herzegovina te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
Buitenlanders mogen het land niet in.
Diplomaten en personen met permanente verblijfsdocumenten mogen wel het land in. De 14 dagen zelf-isolatie is op 21 mei opgeheven.
Bij overlijdensgevallen mogen buitenlanders, naaste familieleden (echtgenoot, ouders, kinderen, broers en zussen) van de overledene in Bosnië en Herzegovina blijven om de begrafenis bij te wonen. Dit mag voor maximaal 72 uur vanaf het moment van binnenkomst, en alleen als zij een bewijs van overlijden en verwantschap met de overledene bezitten.
Een buitenlander mag voor zakelijke verplichtingen naar Bosnië en Herzegovina reizen. Hij of zij moet wel een uitnodigingsbrief van een rechtspersoon uit Bosnië en Herzegovina hebben en een certificaat van een negatieve test voor SARS-COB -2 van een geautoriseerd laboratorium. Deze test mag niet ouder dan 48 uur zijn, gerekend vanaf het moment van binnenkomst.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Scholen en universiten zijn gesloten en alle publieke evenementen met meer dan 250 personen zijn afgelast.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Bosnië en Herzegovina.
In Bosnië en Herzegovina spreekt men buiten de grote steden en toeristische locaties niet altijd vreemde talen. Dat geldt ook voor de lokale autoriteiten, politie en ziekenhuizen. Houd hier rekening mee.
Als u logeert bij vrienden, in een appartement of in een Airbnb, moet u zich binnen 48 uur registreren bij het lokale politiebureau. Doet u dit niet, dan kunt u bij het verlaten van het land een flinke boete krijgen wegens illegaal verblijf. Bij verblijf in een hotel of op een camping wordt u automatisch geregistreerd.
Let op: ‘wild’ kamperen is in Bosnië en Herzegovina niet toegestaan.
LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Bosnië en Herzegovina. Houd daar rekening mee.
Naar bovenBent u in Bosnië en Herzegovina en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 122
Ambulance: 124
Brandweer: 123
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Sarajevo.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.