Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Benin

Laatst gewijzigd op: 24-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubriek Coronavirus.

Kaart bij reisadvies Benin
Download 'Kaart bij reisadvies Benin' (PDF, 214 kB)

Reischecklist Benin

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar de nationale parken Pendjari en Parc W, en naar het grensgebied 10 km vanaf de grens met Burkina Faso. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Niger.

Reist u naar Benin? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Benin favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw reisdocument nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij het honorair consulaat van Benin in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. 
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Benin een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Benin een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Benin. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Benin. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Nationale parken Pendjari en Parc W, en grensgebied Burkina Faso.

Reis niet naar de nationale parken pendjari en Parc W, en naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met Burkina Faso. Hier kunnen (terroristische) aanslagen en ontvoeringen plaatsvinden. In het grensgebied met Benin is het leger van Burkina Faso actief tegen terroristische groepen en grensoverschrijdende criminelen. Bekijk ook het reisadvies voor Burkina Faso.

Let op: in rode gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied 10 km vanaf de grens met Niger. De veiligheidssituatie in dit gebied is slecht. Er is een verhoogde kans op ontvoeringen en (terroristische) aanslagen.

Terrorisme

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: grote winkelcentra, markten, kerken, hotels en restaurants.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Benin. Zakkenrollerij en gewapende berovingen komen voor. Ook in de hoofdstad Cotonou. Soms worden westerlingen daarvan het slachtoffer. Wees alert op zakkenrollers op plaatsen waar veel buitenlandse reizigers zijn. Vermijd ’s avonds de markt Dantokpa, de wijk Jonquet en stille plekken rond de haven. Op secundaire wegen buiten Cotonou kunnen (gewapende) overvallen voorkomen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag voorzichtig en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Houd autodeuren altijd op slot en de ramen gesloten van uw auto.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. 
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grensovergangen en vliegvelden

De lokale autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit landen waar het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Benin is slecht. Er is vaak geen straat- en wegverlichting en veel weggebruikers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang.

Veel wegen in Benin zijn slecht onderhouden. Pas op voor grote kuilen in de weg. Niet geasfalteerde wegen kunnen als het veel regent gevaarlijk en slecht begaanbaar worden.

Voor secundaire wegen gelden veiligheidsrisico’s. Er kunnen (gewapende) overvallen plaatsvinden. Reis overdag.

Naar boven

Coronavirus

Lees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Benin.

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de lokale autoriteiten strenge maatregelen. Daarnaast hebben vliegmaatschappijen het reisverkeer aanzienlijk beperkt.

Alle reizigers die met het vliegtuig het land binnenkomen worden voor een periode van 14 dagen in quarantaine geplaatst in een hotel. Voor niet-ingezetenen zijn de kosten voor de betrokkenen zelf. Verder wordt bij binnenkomst in het land onderzocht of reizigers koorts hebben. Is dat het geval, dan worden zij in quarantaine geplaatst in een daarvoor ingericht centrum en getest op COVID-19. Andere maatregelen betreffen beperking van de uitgifte van visa, beperking van het reisverkeer met buurlanden tot strikt noodzakelijke reizen en opschorting van publieke evenementen. De Beninse overheid kan nadere maatregelen afkondigen, die verdere beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Reizigers met gezondheidsklachten met de symptomen van COVID-19 dienen contact op te nemen met de Beninse autoriteiten via een van de volgende telefoonnummers:

+ 229 95 36 11 07

+ 229 51 02 00 00

+ 229 51 04 00 00

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Benin te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Benin.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Benin. Houd daar rekening mee.

Seks met minderjarigen

Op seks met minderjarigen (onder de 21 jaar) staan strenge straffen.

Pinnen met creditcards

In Cotonou zijn een paar geldautomaten (bij filialen van Société Générale) waar u met een Nederlandse pinpas geld kunt pinnen. In de rest van Benin kan dit alleen met een VISA-kaart bij een geldautomaat.

Oplichting via internet en e-mail

Oplichting via internet en e-mail vanuit Benin komt veel voor. Vaak zijn de Beninse criminelen met bendes in Nigeria verbonden. Ga niet in op voorstellen of financiële transacties vanuit Benin. 

Zwemmen in zee

Het is beter om niet in zee te zwemmen. Er is een sterke stroming. Langs de hele kust verdrinken jaarlijks meerdere mensen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Benin en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 166
 • Brandweer: 118
 • Ambulance (of SAMU): 21300656

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Cotonou

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Cotonou.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in 'oranje' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen