Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet naar de rode gebieden in Azerbeidzjan te reizen. Kijk voor de gebieden op de kaart bij het reisadvies.
Reist u naar Azerbeidzjan? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Reis niet in het grensgebied met de (Russische) noordelijke Kaukasus. Er is daar onrust en geweld. Er vinden ontvoeringen plaats.
Reis niet naar Nagorno-Karabach en omringende districten Kalbajar, Lachin, Gubadly, Zangilan, Fizuli, Jabrayil en Agdam door het conflict in die gebieden. Het bestuur dat feitelijk gezag uitoefent in Nagorno-Karabach en omringende districten wordt internationaal niet erkend.
Het is niet mogelijk vanuit Azerbeidzjan naar deze gebieden te reizen. Vanaf 1994 is er een wapenstilstand. Maar er zijn nog regelmatig schietincidenten rondom Nagorno-Karabach en in de buurt van de bestandslijn. Ook liggen er in dat gebied landmijnen.
In het grensgebied met Armenië bij Nachcivan kunnen schietincidenten voorkomen.
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Er zijn in de rest van Azerbeidzjan veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dat komt door verschillende spanningen in de regio. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
Er kunnen demonstraties en samenscholingen voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.
Bent u in Azerbeidzjan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of via Twitter @247BZ.
Naar bovenEr zijn inreisbeperkingen.
Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen.
Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).
Neem de officiële taxi’s. Deze zijn herkenbaar aan het bord TAXI. Een taxi kunt u bellen via nummer 189. In de hoofdstad Bakoe kunt u ook gebruik maken van paarse taxi’s en Bolt taxi's (download de Bolt App). Taxichauffeurs maken geen gebruik van een taximeter. Bij bevestiging van de taxireservering via de Bolt App krijgt u direct de prijs van uw taxirit (van locatie naar locatie). .
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Azerbeidzjan.
Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Azerbeidzjan te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Azerbeidzjan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenElk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.
Maak in Azerbeidzjan geen foto’s van de metro. Ook niet van gebouwen of wegen die door militairen of politie worden bewaakt. Dit is verboden.
LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Azerbeidzjan. Er kunnen zich incidenten voordoen waarbij LHBTI’s lastig worden gevallen. Houd hier rekening mee.
Naar bovenBent u in Azerbeidzjan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bakoe.
U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
Verblijft u in de regio Nagorno-Karabach of de 7 omringende districten (zie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s)? Dan kunnen de Nederlandse ambassade in Bakoe en de Nederlandse ambassade in Tbilisi (Georgië) geen hulp verlenen.
De 7 districten zijn:
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.