Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Angola

Laatst gewijzigd op: 20-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Het kan beperkingen opleveren voor het in- en uitreizen en het dagelijkse leven. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.

Lees de veelgestelde vragen op de pagina Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies per land.

Kaart bij reisadvies Angola
Download 'Kaart bij reisadvies Angola' (PDF, 324 kB)

Reischecklist Angola

Reist u naar Angola? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Plan uw verblijf vooraf goed met een lokaal contactpersoon. Op die manier voorkomt u ongewenste verrassingen.
  • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Angola favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
  • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
  • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

  • Als u naar Angola reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
  • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij het consulaat van Angola in Rotterdam.
  • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
  • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Angola een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Angola een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
  • Angola is een duur land. Neem genoeg Amerikaanse dollars of euro’s mee. U kunt niet met dollars of euro’s betalen in Angola maar u kunt ze op het vliegveld, in het hotel of bij officiële wisselkantoren (casa de cambio) omwisselen voor de lokale valuta, de Angolese Kwanza (AOA).
  • Visa is de enige creditcard die in Angola wordt geaccepteerd. Het gebruik van creditcards is zeer beperkt.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Gezondheid

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

  • Neem geen drugs mee Angola. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
  • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
  • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

De onderstaande veiligheidsrisico’s zijn ongewijzigd.

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Cabinda

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Cabinda. Dit is een Angolese provincie of enclave die tussen de Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville ligt. Deze provincie is van economisch levensbelang voor Angola. Hier wordt namelijk het grootste deel van Angola's olie gewonnen.

Cabinda kent een lange geschiedenis van separatistische bewegingen, opstanden en demonstraties. Vanwege deze gespannen situatie zijn er veel militairen aanwezig. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Cabinda. Wilt u er toch naartoe? Reis dan vanuit de hoofdstad Luanda per vliegtuig naar Cabinda.

Lunda-Norte

Reis in de provincie Lunda-Norte alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC). De politie en/of het leger voert hier extra controles uit. Dit komt door illegale migratie en ongewenste bezoeken aan dit diamantrijke grensgebied. De Angolese autoriteiten zijn met name alert op bezoeken van buitenlanders. Het risico op aanhouding en detentie in dit gebied is groot.

Let op: in oranje gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Er zijn in de rest van het land veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Landmijnen

In Angola liggen nog altijd landmijnen en UXO (“Unexploded Ordnance”: bommen, granaten, mortieren etc. die nog gevaarlijk zijn) in alle 18 provincies. Blijf op de begaanbare (hoofd) wegen, en in het midden van veel gebruikte secundaire wegen en wandelpaden. Vraag de lokale bevolking om informatie als u rondreist in onbekend gebied. Zij zijn bekend met de gevaren, en gebieden die moeten worden vermeden. Ga niet van de weg of paden af. Let op (in)formele markeringen (rood-witte verf, vastgebonden gras, gekruisde takken). Er vinden nog steeds ontmijningsactiviteiten plaats in het hele land. De bekendere toeristische locaties zoals Cabo Ledo, schiereiland Mussullo, Kwanza Lodge, Quiçama National Park, Barro de Dande, Malange Pedras Negras en de Calendula Falls zijn landmijn vrij en veilig te bezoeken.

Luanda

De hoofdstad Luanda heeft geen veilige buurten. Krotten en villa’s staan naast elkaar. Wees overal alert.

Criminaliteit

In Angola komt gewelddadige criminaliteit voor. In de grote steden komen gewapende overvallen, berovingen en autodiefstallen voor. Let goed op en ga na zonsondergang niet alleen de straat op. Veel mensen bezitten een wapen. Controle daarop vindt nauwelijks plaats.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Kent u de situatie ter plekke niet goed? Laat dan een contactpersoon uw bezoek aan Angola regelen. Zorg dat uw contactpersoon u ophaalt van het vliegveld.
  • Ga niet na zonsondergang alleen de straat op.
  • Wees ook overdag alert en loop bij voorkeur niet alleen op straat.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Houd bij het autorijden altijd alle portieren op slot en de ramen gesloten. Let goed op wat er om u heen gebeurt.
  • Ga niet in het donker de weg op, vooral niet in gebieden die u niet kent.
  • Wees alert als u in het openbaar mobiel aan het telefoneren bent. Het risico van een beroving is groot.
  • Wees alert bij het wisselen van geld bij een wisselkantoor of het pinnen van geld uit een geldautomaat. Het risico van overvallen of berovingen in de buurt van wisselkantoren en geldautomaten is groot.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Verkeersveiligheid

Pas op voor dronken chauffeurs. Vooral in het weekend aan het eind van de middag, ’s avonds en op en rond feestdagen.

Regel van tevoren uw transport en maak geen gebruik van de lokale blauw-witte taxibusjes.

Grensovergangen en vliegvelden

De lokale overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus te verkleinen. Reist u vanuit een land waar het coronavirus is vastgesteld? Dan kunnen er inreisbeperkingen zijn. Neem contact op met het consulaat van Angola in Rotterdam, uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. 

Naar boven

Gezondheid

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Volg de adviezen van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Malaria en gele koorts komen overal in Angola voor. Neem voorzorgsmaatregelen: laat u informeren over medicatie en gebruik het anti-muggenmiddel DEET. Slaap met de ramen dicht en onder een (geïmpregneerde) klamboe. Zet een ventilator of airco aan: muggen hebben een hekel aan tocht en kou.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Angola te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Angola.

Legitimeren

U moet altijd kunnen laten zien wie u bent. Houd daarom altijd uw paspoort met geldig visum bij u.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van mensen in uniform, militaire objecten, openbare gebouwen, bruggen en luchthavens in Angola. Dit is verboden.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Angola. Houd daar rekening mee.

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Informeer bij uw hotel of contactpersoon naar goede restaurants.

Gebruik mobiele telefoon

Mobiel internet, bellen en sms-en via een Nederlands telefoonabonnement werkt niet altijd. Met name buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Angola en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie: 113
  • Ambulance: 116
  • Brandweer: 115

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Luanda

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Luanda. Let op: in oranje gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen