Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.
Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.
De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.
Er kunnen nog mijnen liggen in delen van Albanië. Vooral in heuvelachtige gebieden met de grens met Kosovo. Onveilige gebieden waar nog mijnen liggen zijn vaak aangegeven met waarschuwingsborden.
Er is criminaliteit in Albanië. Auto-inbraak en zakkenrollerij komt vooral voor in de grotere steden.
De komende weken worden protesten verwacht in Tirana. Demonstraties in Albanië kunnen gewelddadig verlopen. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de plaatselijke veiligheidssituatie door de lokale (sociale) media te volgen.
Vraag in uw accommodatie hoe de veiligheidssituatie is. Wees alert op plekken waar veel mensen samenkomen.
In Albanië kunnen aardbevingen voorkomen. Op 26 november 2019 is er een zware aardbeving geweest waarbij doden en gewonden zijn gevallen.
Er kunnen overstromingen voorkomen als het veel regent.
Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Naar bovenDe maatregelen die de lokale overheid neemt kunnen beperkingen geven bij het in- en uitreizen en het dagelijks leven
Er zijn medische controles bij grensovergangen en op de luchthaven. De grens met Italië is tijdelijk gesloten. De situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).
De verkeerssituatie is onveilig. Houd overal in het land rekening met slechte wegen, onverlichte voertuigen, obstakels en onverantwoordelijk rijgedrag. Vooral buiten de hoofdwegen en na zonsondergang zijn de omstandigheden gevaarlijk.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Albanië op de website van de ANWB.
Naar bovenLees de veelgestelde vragen bij het reisadvies Albanië.
Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Albanië te verkleinen hebben de Albanese autoriteiten landelijk maatregelen getroffen. Personen die het land binnenkomen uit gebieden waar een hoog aantal Covid-19 uitbraken zijn vastgesteld, zijn verplicht om 14 dagen lang in thuisquarantaine te gaan.
Als preventieve maatregel zijn scholen gesloten en gaan grote bijeenkomsten en conferenties niet door. Ook cafés en sportclubs zijn gesloten.
Als u symptomen hebt van coronavirus, moet u thuis blijven en het noodnummer 127 te bellen. Er zijn ook medewerkers beschikbaar die u in het Engels te woord kunnen staan.
Volg de adviezen op van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM).
Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.
De gezondheidszorg in Albanië is matig. Vooral buiten de hoofdstad Tirana kunnen de medische voorzieningen slecht zijn.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Albanië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Naar bovenIn de hoofdstad Tirana zijn voldoende geldautomaten. In andere steden minder. Op het platteland kunt u geen geld opnemen.
Naar bovenBent u in Albanië en heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (ambulance), 129 (politie) 128 (brandweer).
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tirana.
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Naar boven
Tweet
Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.