Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld, of natuurlijk op coronavirus.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Afghanistan

Laatst gewijzigd op: 19-03-2020 | Nog steeds geldig op: 04-06-2020

Reis niet naar Afghanistan. Er vinden regelmatig aanslagen plaats. De veiligheidssituatie voor Nederlanders in Afghanistan is slecht. Voor westerlingen is de dreiging doelwit te worden van ontvoeringen groot. Besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. Zie de rubrieken ‘Veiligheidsrisico’s’ en ‘Gezondheid’.

Kaart bij reisadvies Afghanistan
Download 'Kaart bij reisadvies Afghanistan' (PDF, 337 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Coronavirus (COVID-19)

De besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. Het aantal vertrekkende vluchten uit Afghanistan is erg laag. Bent u in Afghanistan? Maak als het kan gebruik van vertrekkende vluchten.

Reis niet naar Afghanistan. In het hele land bestaat een hoog risico op gewelddadige incidenten. Voor westerlingen is de dreiging ontvoerd te worden groot in heel Afghanistan. Het is in grote delen van Afghanistan onrustig en onveilig. Bijna dagelijks vinden aanslagen en gewapende incidenten plaats.

Het Afghaanse leger strijdt tegen verschillende terreurgroepen zoals de Taliban en de ISKP (Islamitische Staat Khorasan Provincie). Daarbij vallen gewonden en doden.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. Ook kunnen verzekeringen beslissen geen dekking te geven als u naar een ‘rood’ gebied reist.

Bent u toch in Afghanistan? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

  • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
  • Voorkom zoveel mogelijk vaste patronen in uw dagindeling.
  • Maak afspraken over een betrouwbare toegangscontrole van woonlocatie en werklocatie.
  • Laat collega’s of vrienden weten waar u bent tijdens afspraken buiten de deur.
  • Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
  • Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.
  •  Zorg dat u geregistreerd bent via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

Terrorisme

Er zijn regelmatig terroristische aanslagen en aanvallen in Afghanistan. Deze vinden verspreid door het land plaats. De terreuraanvallen zijn gericht op onder meer:

  • voertuigen en gebouwen van de overheid
  • politie en leger
  • troepen en konvooien van internationale organisaties
  • hulporganisaties
  • buitenlanders en burgers

Bomaanslagen op burgers vinden bijvoorbeeld plaats in hotels, pensions, restaurants en bij Ministeries of andere plaatsen waar veel mensen bijeen komen. Verder is er een risico op raketaanvallen op steden of vliegvelden. Landmijnen en ander explosief materiaal vormen in het hele land een gevaar. Bermbommen komen vaak voor. Het risico van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn is aanwezig.

Terrorisme en zware criminaliteit zijn lastig uit elkaar te houden in Afghanistan. Dat komt omdat niet alleen terreurbewegingen als Al Qaida en de Taliban geweld gebruiken, maar ook andere groepen.

Criminaliteit

In alle delen van het land komen agressiviteit, overvallen, ontvoeringen en seksuele misdrijven voor. Deze vinden vaak plaats langs de verlaten wegen tussen de grote steden en in de provincies. Ook overdag zijn er in de steden berovingen en overvallen.

Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Drugs

Drugs zijn een groot probleem in Afghanistan.

In het voorjaar wordt papaver geoogst. Daarmee kunnen verdovende middelen worden gemaakt. De strijd van de overheid tegen de papaverteelt en drugshandel neemt dan weer toe. Dit veroorzaakt onrust in het land.  

Demonstraties

In Afghanistan kunnen demonstraties tot geweld leiden. Vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

Afghanistan ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen, ook zware. Daarnaast zijn er lawines, overstromingen en modderstromen. Volg het nieuws en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale overheid.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Gezondheid

Coronavirus (COVID-19)

De besmetting en verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s. In heel Afghanistan zijn er weinig medische voorzieningen. Door het toenemend aantal besmettingen staan die onder druk. Bij binnenkomst met koorts kan men verplicht in quarantaine worden geplaatst.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen in Afghanistan.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medicijnen zijn vaak niet verkrijgbaar. Neem noodzakelijke medicijnen met een doktersverklaring in het Engels mee. Reis niet zonder een ziektekostenverzekering zonder dekking voor repatriatie geldig voor Afghanistan. Door luchtverontreiniging, droogte en stof zijn er veel aandoeningen aan de luchtwegen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Afghanistan.

Islamitisch rechtssysteem

Het rechtssysteem in Afghanistan is gebaseerd op islamitische wetgeving, en is naar westerse maatstaven erg streng. In het land komt de doodstraf voor.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt in Afghanistan niet geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Kleding

Kledingvoorschriften zijn bijvoorbeeld conservatiever dan in ons land. Bepaald gedrag kan zelfs verboden zijn en tot een boete of gevangenisstraf leiden, zoals:

  • Lichamelijk contact in het openbaar.
  • Openbare dronkenschap.
  • Seks buiten het huwelijk.
  • Prostitutie.
  • Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken.
  • Pornografisch materiaal invoeren, verkopen en bezitten.
  • Het dragen van een hoofddoek is verplicht.
  • Draag bij voorkeur kleding die lichaamsvormen bedekt en draag een jas of mantel die tot over de heupen valt.
Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Afghanistan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemene alarmnummer: 119
  • Ambulance: 102
  • Alleen voor Kabul: Ambulance, bel 112 (of met een mobiele telefoon 020 112) .
  • Brandweer: 210 13 33 (of met een mobiele telefoon 02 02 10 13 33  )

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

U kunt de ambassade alleen bezoeken als u een afspraak maakt.

Nederlandse ambassade in Kabul

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kabul. Vanwege de veiligheidssituatie zijn de mogelijkheden om u te helpen beperkt. Bel bij noodgevallen het noodnummer: 00 93 79 70 00 201.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. Ook kunnen verzekeringen beslissen geen dekking te geven bij een verblijf in een ‘rood’ gebied’ .

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook  gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven
Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen