Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Zuid-Afrika

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 24 februari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Zuid-Afrika wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Algemeen
Standaarden en voorzieningen op het gebied van verkeersveiligheid kunnen afwijken van die in Nederland. Reizigers wordt geadviseerd bij rondreizen met lokale transportmiddelen over de weg hierop attent te zijn en van erkende en als goed bekendstaande organisaties gebruik te maken. Indien u per auto reist, is het voor uw veiligheid raadzaam gebruik te maken van de grotere doorgaande wegen en alleen stops te maken bij benzinestations en wegrestaurants. Afgeraden wordt om na zonsondergang de weg op te gaan.

Afgeraden wordt om lifters mee te nemen en na zonsondergang te reizen.

Afgeraden wordt gebruik te maken van het openbaar vervoer (treinen), vooral in de omgeving van grote steden, omdat reizigers vaak het doelwit van criminele activiteiten zijn (berovingen).

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Zuid-Afrika wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In Zuid-Afrika is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Zuid-Afrika seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Zuid-Afrika kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Zuid-Afrika geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Zuid-Afrika kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Pretoria: http://zuidafrika.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Zware criminaliteit
Met name in en rond de grote steden is er sprake van gewelddadige criminaliteit, waarbij seksueel geweld niet wordt geschuwd. Aangeraden wordt om waakzaamheid te betrachten en om foto- en videocamera's, juwelen, laptops en mobiele telefoons niet zichtbaar op straat te dragen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Onveilige gebieden
Aangeraden wordt de zogeheten townships slechts met begeleiding (gids etc.) te bezoeken.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen