Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Zimbabwe

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen' en 'Zware criminaliteit' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 16 maart 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Hoewel de overgangsregering (een coalitie van de oude regeringspartij ZANU-PF en de oppositiepartijen MDC-T en MDC-N) vooralsnog stand houdt, is de situatie sinds 2011 onvoorspelbaar. Politieke spanningen lopen soms hoog op en kunnen leiden tot onverwacht onveilige situaties in met name de volksbuurten van Harare en andere steden.

Vanwege de politieke onvoorspelbare situatie wordt reizigers in Zimbabwe geadviseerd waakzaamheid te betrachten, samenscholingen en demonstraties te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over de actuele ontwikkelingen alvorens af te reizen.

Tevens wordt reizigers geadviseerd niet individueel te reizen en indien u toch alleen reist goede voorbereidingen te treffen. Het wordt ontraden ’s nachts te reizen en of alleen over straat te gaan in volksbuurten

In de komende anderhalf jaar worden in Zimbabwe een referendum over een nieuwe grondwet en verkiezingen gehouden. U wordt geadviseerd er rekening mee te houden dat politiek gemotiveerd geweld en intimidatie in de aanloop naar deze verkiezingen kan toenemen.

Bezoeken aan dichtbevolkte en arme wijken van grotere steden (ook van de hoofdstad Harare) worden ontraden. De veiligheidssituatie in deze wijken is instabiel en er kunnen onaangekondigd rellen ontstaan met als gevolg dat er soms politiecharges worden uitgevoerd waarbij ook reizigers een doelwit kunnen vormen.

In Zimbabwe moet rekening worden gehouden met veel politiecontroles. Reizigers wordt geadviseerd altijd de juiste documenten bij zich te dragen en zich strikt aan aanwijzingen van de autoriteiten, de wetten en regels te houden.

Bezoekende journalisten wordt geadviseerd om zich te accrediteren.

Algemeen
Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Zimbabwe wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In Zimbabwe is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge gevangenis straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Zimbabwe seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Zimbabwe kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Zimbabwe geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

In Zimbabwe is homoseksualiteit strafbaar. Met het oog op de eigen veiligheid wordt geadviseerd zich terughoudend te uiten en op te stellen.

Nederlanders, die permanent of tijdelijk in Zimbabwe verblijven, wordt geadviseerd zich via de website http://zimbabwe.nlembassy.org bij de Nederlandse ambassade in Harare aan te melden. Op deze website staat ook aanvullende informatie inzake een verblijf in Zimbabwe.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
In Harare en Bulawayo komen berovingen, al dan niet met geweld, voor. Reizigers vormen een makkelijke prooi en wordt geadviseerd afgelegen en/of donkere plaatsen te mijden. Diefstallen uit auto’s en berovingen van mensen in auto’s komen voor, onder andere op de weg Masvingo-Beitbridge en op de route van het vliegveld naar Harare. Geadviseerd wordt om altijd, ook tijdens de rit, de deuren van de auto op slot te doen en in sommige buurten is het ook verstandig om de ramen te sluiten.

Onveilige gebieden
De wegen in Zimbabwe zijn in slechte staat. U dient rekening te houden met onverlichte obstakels op en langs de weg. Reizigers wordt aangeraden zich na zonsondergang niet per auto buiten de stad te begeven. Ook in de steden wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten. Reizen met lokale publieke transportmiddelen, zoals bus of trein, wordt ontraden.

Op het platteland is een groot aantal commerciële boerenbedrijven ontzet. Het wordt ontraden deze of soortgelijke bedrijven te bezoeken. Het is raadzaam van te voren inlichtingen in te winnen over de veiligheid op de plaats van bestemming. Gezien de onzekere veiligheidssituatie in het land wordt u geadviseerd om de dichtbevolkte voorsteden van Harare en Bulawayo te mijden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen